Συμβιβασμός Τσίπρα ή σύγκρουση και εκλογές

0

Η ανακοίνωση της κατάθεσης των δύο νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης μετά την διακοπή των συνομιλιών με τους δανειστές δημιούργησε νέα δεδομένα στο ήδη τεταμένο κλίμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Αυτή την επιθετική κίνηση της Αθήνας ακολούθησε το ταξίδι – αστραπή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ χτες σε μία προσπάθεια αναζήτησης συμμάχων ενόψει της ερχόμενης εβδομάδας που αναμένεται να ξαναρχίσει η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση.

Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι το Μαξίμου ξαναπαίζει το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης όπως και το καλοκαίρι του 2015.

Η διαφορά του πέρσι με φέτος είναι ότι ο Τσίπρας αφ’ ενός μεν επιθυμεί την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων άμεσα για να μην αντιμετωπίσει το καθεστώς της οικονομικής ασφυξίας και των άδειων ταμείων και αφετέρου φαίνεται ότι δεν στο πλευρό του φέτος την Γερμανία που κρατά αποστάσεις από τις κινήσεις της Αθήνας μα και το ΔΝΤ που διαφωνεί για το εύρος και την ένταση των μέτρων. 

Πρωτόγνωρο: Δεν υπήρξαν δηλώσεις μετά τη συνάντηση Ολάντ Τσίπρα

Στην χτεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Φ. Ολάντ κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τις συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο, όπου διαπιστώθηκε – όπως ανέφεραν – ταύτιση στην ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις εντός της επόμενης εβδομάδας.

Όμως για πρώτη φορά μετά την συνάντηση των δύο αντρών, δεν υπήρξαν επίσημες δηλώσεις γεγονός που προκάλεσε έκπληξη καθώς η ελληνική πλευρά αναζητούσε μία θετική επίσημη δήλωση από τον Γάλλο Πρόεδρο ενόψει του σκληρού μπρα ντε φερ που αναμένεται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Στήριγμα από το Μάρτιν Σούλτσ

Ο Αλέξης Τσίπρας και στην σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον Μ. Σούλτς θα αναζητήσει στήριγμα στους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες της Ε.Ε. στην κίνηση της Αθήνας να πιέσει για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων.

Όμως την ίδια στιγμή τα μηνύματα από τον σκληρό πυρήνα της Κομισιόν, το Βερολίνο και το ΔΝΤ είναι αρνητικά για την κίνηση της Αθήνας. Οι Γερμανοί ουσιαστικά απαξιώνουν την τακτική τηςελληνικής κυβέρνησης και κάθε επιθετική κίνηση του Μαξίμου. Χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κόβει κάθε συζήτηση για το χρέος και η μέχρι πρότινος σύμμαχος Ανγκέλα Μέρκελ δεν έχει ακόμη μιλήσει για το ελληνικό θέμα. Ακόμα δε είναι χαρακτηριστικό ότι το μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ έχει ταυτιστεί με την άποψη του ΔΝΤ για σκληρά μέτρα και ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε με νόημα ότι χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και όχι μονομερείς κινήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη με το προσφυγικό να αποτελεί πληγή για την Ε.Ε. και την Μ. Βρετανία να κινείται στους ρυθμούς του δημοψηφίσματος για το Brexit ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να έχει επιλέξει την ζαριά του «όλα για όλα» καθώς τα μέτρα που καλείται να αναλάβει η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σκληρά και προκαλούν αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Tα τρία σενάρια από δω και πέρα

Σε αυτήν την συγκυρία ανοίγονται τρία σενάρια για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων:

Επώδυνος συμβιβασμός: σε αυτήν την περίπτωση το αρραγές μέτωπο των δανειστών πιθανότατα να πείσει την κυβέρνηση να προσέλθει σε έναν συμβιβασμό προκειμένου να μην βρεθεί αντιμέτωπη ξανά με τα άδεια κρατικά ταμεία όπως το καλοκαίρι του 2015, και την πιθανότητα ενός νέου Grexit. Παρά το γεγονός ότι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η επιθετική κίνηση των νομοσχεδίων αποφασίστηκε μετά από το κλείσιμο του ματιού δύο εκ των τεσσάρων θεσμών, μέρα με την ημέρα φαίνεται ότι οι δανειστές συγκλίνουν στην ίδια γραμμή για το ελληνικό ζήτημα. Ούτε το προσφυγικό, ούτε o κίνδυνος Brexit φαίνεται να μπορούν να αλλάξουν την γραμμή των δανειστών. Σε αυτό το σενάριο εκφράζεται η ελπίδα ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να δικαιολογήσει την επιβολή των σκληρών μέτρων που θα συμφωνηθούν στην προοπτική συμφωνίας για την διευθέτηση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου και μείωση των επιτοκίων. Μία τέτοια προοπτική ακόμα και εάν αναφέρεται στο μέλλον εκτιμάται ότι θα δώσει επιχειρήματα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε έναν επώδυνο συμβιβασμό.

Νέες καθυστερήσεις και άδεια ταμεία: το 2ο σενάριο περιλαμβάνει τα στοιχεία της διαπραγμάτευσης του 2015 με συνέχιση των καθυστερήσεων και από τις δύο πλευρές και την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εφιάλτη του Grexit και την απειλή να μην μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Αυτό το σενάριο απεύχεται η ελληνική πλευρά αν και η επιθετική κίνηση της κατάθεσης των δύο νομοσχεδίων προϊδεάζει για συνέχιση των διαπραγματεύσεων πέραν του Πάσχα όπου και σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανός ένας επώδυνος συμβιβασμός τον Μάιο.

Μετωπική σύγκρουση και εκλογές: Σύμφωνα με το 3ο σενάριο η κυβέρνηση έχει διαγνώσει ότι δεν έχει πλέον στηρίγματα ούτε στην Ε.Ε. ούτε στο ΔΝΤ και επιλέγει το χαρτί της σύγκρουσης με τους δανειστές. Η ανακοίνωση των δύο νομοσχεδίων έστειλε ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και στους πολίτες ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ψηφίσει σκληρά μέτρα αλλά θέτοντας κόκκινες γραμμές στους δανειστές. Με αυτόν τον τρόπο το Μαξίμου στοχοποιεί την αντιπολίτευση ότι ταυτίζεται με τους δανειστές και διαμορφώνει ένα δικομματικό περιβάλλον σκληρής αντιπαράθεσης προκηρύσσοντας εκλογές. «Εάν ψηφίσουμε τα σκληρά μέτρα χωρίς ανταλλάγματα όπως είναι το χρέος, θα έχουμε το μέλλον της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ επί Γ. Παπανδρέου. Εάν τελικά επιλεγούν οι κάλπες, που θα είναι μία απόφαση η οποία θα ληφθεί μετά τις 22 Απριλίου, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ κατοχυρώνει ένα σημαντικό ποσοστό στην ελληνική κοινωνία και προοπτικά μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου την διακυβέρνηση του τόπου με αξιώσεις», σημειώνει υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος που υποστηρίζει τη λύση των εκλογών.

Share.

Comments are closed.