Η συμφωνία έκλεισε – Από την Κυριακή πίσω στην Τουρκία οι πρόσφυγες

0

Συμφώνησαν οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες πάνω στη συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου του Συμβουλίου στο twitter.

«Ομόφωνη συμφωνία μεταξύ όλων των ηγετών της ΕΕ και του Πρωθυπουργού της Τουρκίας στην δήλωση ΕΕ-Τουρκίας» ανήρτησε ο Ντόναλντ Τουσκ.

«Η συμφωνία με την Τουρκία έκλεισε», έγραψε στο twitter και ο Φινλανδός πρωθυπουργός Juha Sipila.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Bohuslav Sobotka σημείωσε στο twitter «Όλοι οι μετανάστες που θα φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, από την Κυριακή και μετά, θα στέλνονται πίσω», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν εννοεί τους Σύρους πρόσφυγες ή τους μετανάστες γενικά.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας που έδωσε ο Ντόναλτ Τουσκ στους 28 η συμφωνία ορίζει πως από την Κυριακή 20 Μαρτίου όσοι πρόσφυγες μπουν παράνομα στην Ελλάδα θα επιστρέφουν πίσω στην Τουρκία. 

Συγκεκριμένα το προσχέδιο αναφέρει: 

  • Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης «ένας προς έναν» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως από την Κυριακή οι νεοεισερχόμενοι Σύροι πρόσφυγες θα επιστρέφονται στην Τουρκία. 
  • H νέα συμφωνία ουσιαστικά ξεκινά από την Κυριακή και αποτελεί ένα σαφές μήνυμα της Ευρώπης προς την Τουρκία ότι από την Δευτέρα θα πρέπει να εργάζεται πραγματικά πάνω στο προσφυγικό. 
  • Μάλιστα, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά και τις αλλαγές στη νομοθεσία για το άσυλο και τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
  • Επίσης, η Τουρκία έχει μία εβδομάδα στην διάθεση της για να ετοιμάσει ένα λεπτομερές σχέδιο το οποίο θα στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πως θα δαπανήσει τα 3 δισ.ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες στην χώρα. 
  • Δηλαδή, για τα σχολεία, τα νοσοκομεία και την στέγαση που θα πρέπει να δημιουργηθούν το προσεχές διάστημα για την βελτίωση της ζωής των προσφύγων στην Τουρκία.

Από την Κυριακή σε ισχύ η συμφωνία, αλλά στις 4 Απριλίου θα επιστρέψουν στην Τουρκία  

Οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια θα επαναπροωθούνται μετά την Κυριακή και η επανεισδοχή τους θα ξεκινήσει την 4η Απριλίου, δήλωσε ανώτερος Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος, καθώς οι 28 και η Άγκυρα βάζουν τις τελευταίες πινελιές όσον αφορά τη συμφωνία τους για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών.

Οροφή οι 72.000 επιστροφές στην Τουρκία

Υπάρχει ένα νέο στοιχείο: Αν ο αριθμός των επιστρεφόντων πλησιάσει αλλά δεν ξεπεράσει τις 72.000, τότε ο μηχανισμός θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Αν ξεπεράσει τις 72.000 τότε ο μηχανισμός θα πρέπει να σταματήσει καθώς οι 72.000 αποτελούν οροφή.
[There is a new element: If the number of migrant returns, come close but do not exceed 72,000, the mechanism will have to be reviewed. If it exceeds[ 72,000, then the mechanism will be discontinued, as 72,000 is a ceiling].

Επιβεβαιώνεται η παρουσία Τούρκων αξιωματικών στη νησιά
Τούρκοι αξιωματικοί θα βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, είναι μέρος της συμφωνίας

[Turkish officers will be on the Greek islands, it is a part of the agreement]

Σύμφωνα με τους επικριτές της, πρακτικά, η συμφωνία δημιουργεί φόβους για την Ελλάδα και όχι μόνο. Αφενός διατυπώνονται φόβοι ότι οι πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ θα επιχειρήσουν μέχρι την Κυριακή να περάσουν τα σύνορα ενώ από την άλλη δημιουργεί ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. Η Ελλάδα θα έχει περίπου… 36 ώρες στη διάθεσή της προκειμένου να εξετάσει ξεχωριστά καθε μία από τις αιτήσεις ασύλου, να παράσχει δικηγόρο και να εγγυηθεί δίκαιη αντιμετώπιση των προσφύγων.

Διεθνής αμνηστία: Φρικτή συμφωνία, ντροπή

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προκάλεσε ήδη πάντως έντονες αντιδράσεις.

Με ένα αιχμηρό σχόλιο υποδέχθηκε η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας Iverna McGowan την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας:

«Η φρικτή συμφωνία σφραγίστηκε – Ντροπή στην Ε.Ε.» έγραψε στο twitter.

Share.

Comments are closed.