Οι Γερμανοί ψηφοφόροι τιμώρησαν την Μέρκελ για το προσφυγικό

0

Η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ ηττήθηκε σε δύο από τα τρία κρατίδια όπου διεξήχθησαν σήμερα, Κυριακή 13 Μαρτίου, οι τοπικές εκλογές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls που μεταδίδονται από τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Την ίδια στιγμή, το λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει από 10% έως 23% στις τρεις ψηφοφορίες.

Οι εκλογές της Κυριακής είχαν μεγάλη βαρύτητα, καθώς οι Γερμανοί ψηφοφόροι έκριναν την στάση της Μέρκελ στο προσφυγικό. Η γραμμή των ανοιχτών συνόρων που έχει ακολουθήσει η Μέρκελ έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων, αλλά και βουλευτών του κόμματός της (CDU). Ήδη από το καλοκαίρι του 2015, σειρά δημοσκοπήσεων έδειχναν το CDU να πέφτει σε ποσοστά, μια εξέλιξη που συνδέθηκε άμεσα με το προσφυγικό. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι στις εκλογές της Κυριακής θα παρατηρηθεί άνοδος στα ποσοστά του αντιμεταναστευτικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Την ίδια περίοδο η ίδια είχε αποκτήσει το όνομα της «μητέρας των προσφύγων», ενώ είχε γίνει το πρόσωπο της χρονιάς του περιοδικού TIME.

Η υποχώρηση της CDU έγινε αισθητή στις ψηφοφορίες στη Βάδη-Βιρτεμβέργη και στη Ρηνανία-Παλατινάτο, ενώ στη Σαξονία-Ανχαλτ, η CDU παραμένει πρώτη δύναμη, όμως η AfD λαμβάνει ένα εντυπωσιακό 21,5% των ψήφων.

Αναλυτικά

Οι συντηρητικοί της Μέρκελ χάνουν το ιστορικό τους προπύργιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης, όπου λαμβάνουν το 27,5% των ψήφων, ενώ πρώτο έρχεται το κόμμα των Πρασίνων με 32,3%, έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία στην οποία κυριάρχησαν οι ανησυχίες που προκάλεσε η ανοιχτή πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στους πρόσφυγες.

Στην Σαξονία-Ανχαλτ, της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, η AfD αναμένεται να καταλάβει τη δεύτερη θέση, με 23% των ψήφων, σε μία άνευ προηγουμένου εξέλιξη για μία χώρα όπου το ναζιστικό παρελθόν είχε κρατήσει μέχρι σήμερα στο περιθώριο της δυνάμεις της ακροδεξιάς. Η CDU εξακολουθεί να είναι εδώ πρώτη δύναμη με το 29% των ψήφων.

Στη Ρηνανία-Παλατινάτο, η φιλόδοξη αντιπρόεδρος της CDU Γιούλια Κλέκνερ, η οποία έλαβε αποστάσεις από την γενναιόδωρη προσφυγική πολιτική της Μέρκελ, δεν καταφέρνει να ηγηθεί στο κρατίδιο που παραμένει στα χέρια των σοσιαδλημοκρατών (SPD), το οποίο εξασφαλίζει το 37,5% των ψήφων, έναντι 32,5% της CDU.

Share.

Comments are closed.