Σύροι πρόσφυγες: Θα βρούμε τρόπο να περνάμε στην Ελλάδα

0

Οι Σύροι πρόσφυγες δηλώνουν ότι θα αψηφήσουν τη συμφωνία για την επίλυση της κρίσης και το κλείσιμο του περάσματος από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ειδικότερα αυτό που ορίζεται στη συμφωνία ότι θα τους επιτρέπεται να φτάσουν στην Ευρώπη μόνο μέσω της επίσημης διαδικασίας μετεγκατάστασης, με ανταλλαγή ενός Σύρου πρόσφυγα που θα φεύγει για χώρα της ΕΕ για κάθε έναν που θα παίρνει πίσω από τα ελληνικά νησιά η Τουρκία.

Όμως, μιλώντας στον Guardian, πολλοί Σύροι που βρίσκονται στην Τουρκία δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν απτόητοι να προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα. Αλλοι λένε ότι απλά θα έπρεπε να δοκιμάσουν εναλλακτικές διαδρομές, καθώς είναι δύσπιστοι για το ότι η Ευρώπη θα τηρήσει τις υποσχέσεις της για τη μετεγκατάσταση.

Μερικοί τόνιζαν ότι παραμένει «κλειδί» για τη λύση η αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της μετανάστευσης προς την Ευρώπη: ο πόλεμος στη Συρία και η έλλειψη πρόσβασης στην αγορά εργασίας για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και την Ιορδανία.

Η Μούνα, μία 23χρονη φοιτήτρια από τη Συρία που προσπαθεί να φύγει από την Τουρκία για την Ελλάδα για μία εβδομάδα, δήλωσε ότι εκείνη και άλλοι σκοπεύουν ακόμη να κάνουν το ταξίδι. «Είναι παράνομο έτσι κι αλλιώς, οπότε οι διαφορετικοί κανόνες δεν θα μας αποτρέψουν», εξήγησε.

Η 23χρονη επιμένει ότι δεν σκέφτεται να ακολουθήσει διαφορετική διαδρομή και αμφισβητεί το αν το νέο πλάνο θα αποτρέψει άλλους Σύρους να μην φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, ακόμη κι αν γίνουν απελάσεις. «Θα βιαστώ να το κάνω, σε περίπτωση που το θέσουν σε εφαρμογή. Ομως, εκείνοι που δεν φοβούνται να μπουν σε μία βάρκα εδώ, εννοείται ότι δεν φοβούνται τέτοιους κανόνες», συμπλήρωσε.

Ένας άλλος συμπατριώτης της που βρίσκεται στην Τουρκία δήλωσε ότι πλέον δεν ενδιαφέρεται να περάσει στην Ευρώπη. «Δεν έχω τίποτα να κάνω εκεί», είπε ο Καλάφ, ένας 18χρονος που ζει σε προσφυγικό καταυλισμό στα νότια σύνορα της Τουρκίας. «Περιμένω να γυρίσω πίσω στο σπίτι το ταχύτερο δυνατό».

Ο Νασέρ Μασούντ, ένας Σύρος που πέρασε στην Ελλάδα με βάρκα πέρυσι, εκτιμά ότι οι συμπατριώτες του απλά θα προσπαθήσουν να βρουν άλλες διαδρομές, αν αποδειχθεί ότι εκείνοι που επιστρέφουν στην Τουρκία θα μένουν εκτός του προγράμματος μετεγκατάστασης. «Με αυτό τον τρόπο, κανείς δεν θα πηγαίνει στην Ελλάδα διά θαλάσσης», είπε ο Μασούντ, που πλέον είναι στη Γερμανία με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους. «Δεν θα χρησιμοποιούν την Ελλάδα πλέον, αλλά θα βρουν άλλο τρόπο για να μπουν στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Εναλλακτικές διαδρομές θα μπορούσε να είναι από τη Λιβύη ή την Τουρκία προς την Ιταλία, μέσω των χερσαίων συνόρων με την Βουλγαρία, ή από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Μπαζ, ένας 27χρονος Σύρος δημοσιογράφος που ζει στην Τουρκία πιστεύει επίσης ότι οι διακινητές θα βρουν άλλες διαδρομές και προέβλεψε αύξηση των προσπαθειών χρήσης πλαστών εγγράφων, για το ταξίδι προς την Ευρώπη με αεροπλάνου.

«Οι βάρκες είναι ο πιο φτηνός τρόπος, αλλά ο κόσμος χρησιμοποιεί πολλούς και διαφορετικούς- πλαστά διαβατήρια, ταυτότητες, άλλες διαδρομές- για να φτάσει στην ΕΕ», είπε ο Μπαζ. «Απλά το τίμημα θα είναι πολύ ακριβότερο από ότι πριν».

Ο ίδιος εξέφρασε τις αμφιβολίες του και για το αν η ΕΕ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη μετεγκατάσταση. «Θα είναι όπως το πλάνο για την κατανομή προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες. Απλά λέξεις στο χαρτί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο των Ghaith Abdul-Ahad, Emma Graham-Harrison και Patrick Kingsley της αγγλικής εφημερίδας The Guardian με τίτλο «We will find a way‘: Syrian refugees react to planned EUTurkey deal» πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.