Το Βερολίνο κλείνει το μάτι με άλλα 7 δισ. ευρώ την Άγκυρα και αδειάζει την Ελλάδα για το προσφυγικό

0

Το μάτι στην Άγκυρα κλείνει και πάλι το Βερολίνο λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη σύνοδο Κορυφής Ε.Ε τη Δευτέρα προκειμένου να εξασφαλιστεί αποτελεσματικότερη συγκράτηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη

Ο Γερμανός ΥΠΕΣ και ο γερμανός επίτροπος στην Ε.Ε με θερμά λόγια ο πρώτος αναγνωρίζει την ανθρωπιστική προσφορά της Τουρκίας  και ο δεύτερος «δελεάζει» προτείνοντας οι Βρυξέλλες να αναλάβουν πλήρως την κάλυψη των εξόδων για τη στέγαση και τροφοδοσία των προσφύγων στην Τουρκία, τα οποία υπολογίζει στα 6 με 7 δις ευρώ το χρόνο.    

Μέρκελ: Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει γρήγορα τις υποσχέσεις της

Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει γρήγορα τις υποσχέσεις της για παροχή στέγασης σε 50.000 πρόσφυγες και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει την Αθήνα σε αυτή την αποστολή, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη της το Σάββατο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

 «Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, η Ελλάδα θα πρέπει να παράσχει κατάλυμα για 50.000 πρόσφυγες μέχρι τα τέλη του 2016» αναφέρει η Γερμανίδα καγκελάριος στην Bild am Sonntag. Όπως τονίζει, «η καθυστέρηση πρέπει να λυθεί τώρα ταχύτατα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί για την αξιοπρεπή στέγαση αυτών των ανθρώπων».

Η κυρία Μέρκελ είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να περιμένει περισσότερη βοήθεια από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

«Γνωρίζω από τις συνομιλίες μου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως θέλει να υλοποιήσει τα παραπάνω, όμως χρειάζεται τη βοήθειά μας, και γι’ αυτό ακριβώς η ΕΕ πρέπει να δείξει αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και θα το κάνει», είπε η Καγκελάριος.

Επίσης, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η Αυστρία και τα βαλκανικά κράτη του Βίζεγκραντ φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, με την απόφασή τους να κλείσουν τα σύνορα. 

Ψυχρολουσία από τον γερμανό ΥΠΕΣ

 Την «αξιοπρόσεκτη» προσφορά της Τουρκίας στο προσφυγικό επέλεξε να εξάρει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ κρίνοντας πως δεν είναι σπουδαίο πράγμα η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων να φιλοξενεί 25 χιλ. πρόσφυγες με δεδομένη τη βοήθεια που της έχουν δώσει τα άλλα κράτη! 

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse ο γερμανός υπουργός εσωτερικών τάχθηκε υπέρ της άμεσης παραλαβής προσφύγων από την Τουρκία. 

Για την Ελλάδα αν και αναγνώρισε ότι «βρίσκεται σε μια δύσκολή κατάσταση» εντούτοις  εκτίμησε ότι είναι διαχωρίσιμη δεδομένου, ότι η χώρα έχει 11 εκατομμύρια κατοίκους και «έχουν έρθει τώρα περίπου 25.000 πρόσφυγες»!

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, αν λάβει κανείς υπόψη τη βοήθεια που παρείχαν στην Ελλάδα άλλα κράτη, τότε δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «αθέμιτη επιβάρυνση»!

Να δοθούν επιπλέον 6-7 δις στην Τουρκία για τους πρόσφυγες.   

Την ίδια στιγμή ο γερμανός επίτροπος Γκύντερ Έτινγκερ, δήλωνε στο περιοδικό Der Spiegel ότι η ΕΕ μπορεί να χρειαστεί να υπερδιπλασιάσει την οικονομική ενίσχυση  στην Τουρκία για να τη βοηθήσει να κρατήσει εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Ο ευρωπαίος επίτροπος και στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, υποστήριξε  ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει πλήρως την κάλυψη των εξόδων για τη στέγαση και τροφοδοσία των προσφύγων στην Τουρκία, τα οποία υπολογίζει στα 6 με 7 δις ευρώ το χρόνο.

Share.

Comments are closed.