Τουρκία: Επεισόδια και κρατικός έλεγχος της τούρκικης εφημερίδας Zaman

0

«Διανύουμε την πιο σκοτεινή και θλιβερή περίοδο για την ελευθερία του Τύπου, η οποία είναι ένας από τους βασικούς δείκτες για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Διανοούμενοι, επιχειρηματίες, διασημότητες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι υποχρεώνονται στη σιωπή μέσω απειλών και εκβιασμών». Με αυτήν την τραγική διαπίστωση, αναρτημένη στην αγγλική έκδοση, αρχίζει η διακήρυξη της Zaman, της μεγαλύτερης εφημερίδας της Τουρκίας.

Η τουρκική δικαιοσύνη  ενώ λίγες ώρες αργότερα η αστυνομία θα χρησιμοποιούσε κλομπς και χημικά για να διαλύσει τη συγκέντρωση δημοσιογράφων και πολιτών στα γραφεία της εφημερίδας.

Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε σήμερα δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες και αντλία νερού, προκειμένου να διαλύσει τη συγκέντρωση διαδηλωτών που προσπαθούσαν να αποτρέψουν την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων στα γραφεία της εφημερίδας Ζαμάν

Η τουρκική δικαιοσύνη, με απόφασή της χθες, έθεσε χθες την Zaman, αλλά και την αγγλόφωνη έκδοση Today’s Zaman σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, αναθέτοντάς τον έλεγχο της εφημερίδας σε κρατικό υπάλληλο. Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε καθώς οι τουρκικές αρχές υποπτεύονται ότι η αναφερόμενη εφημερίδα διατηρεί σχέσεις με τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν (Fethullah Gulen), ο οποίος είναι αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι σχεδιάζει πραξικόπημα.

Η απόφαση για το διορισμό κρατικού λειτουργού στην αναφερόμενη εφημερίδα πάρθηκε μετά από απαίτηση του εισαγγελέα που διερευνά πιθανή διασύνδεση του θρησκευτικού κινήματος του Γκιουλέν, με τρομοκρατικές οργανώσεις, σύμφωνα με τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Με άσπρα γράμματα σε μαύρο φόντο («Διακήρυξη της Zaman: Ανησυχούμε πολύ»), η σύνταξη της εφημερίδας αναφέρεται στους πολλούς δημοσιογράφους που έχουν φυλακιστεί και τις επιθέσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Συνταγματικό Δικαστήριο με αφορμή την απόφασή του να ανοίξει τον δρόμο στην απελευθέρωση του διευθυντή και του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Cumhuriyet, η οποία αποκάλυψε το το λαθρεμπόριο πετρελαίου που γινόταν με τον ISIS. Υπενθυμίζει, επίσης, ένα προς ένα τα άρθρα του τουρκικού Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου βάσει των οποίων προστατεύεται (θεωρητικά και στην Τουρκία) η ελευθερία του Τύπου. Και καταλήγει: «Εδώ και δυο χρόνια δεχόμαστε τεράστια πίεση. Και πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτόν τον εφιάλτη είναι επιστρέψει στον τόπο μας η δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Κοινοποιούμε τους φόβους μας για να ενημερώσουμε το τουρκικό έθνος, τους διανοούμενους που πιστεύουν στη δημοκρατία, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο».

Περισσότερο από διακήρυξη, είναι μια κραυγή αγωνίας και πόνου. Κι όποιος θέλει να ενώσει και τη δική του φωνή δεν έχει παρά να προσθέσει το όνομά του στο κείμενο συλλογής υπογραφών με τίτλο «Ημέρα ντροπής για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία».

  • Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της αγγλόφωνης έκδοσης Today’s Zaman με τίτλο «Turkish police raid Zaman HQs, fire tear gas on readers after govt takeover» πατώντας ΕΔΩ
  • Διαβάστε το άρθρο της αγγλικής εφημερίδας Τhe Γuardian με τίτλο «Turkish police fire teargas during raid on topselling newspaper» πατώντας ΕΔΩ
  • Διαβάστε το άρθρο της αγγλόφωνης έκδοσης Russia Today με τίτλο «Court orders Turkish Zaman daily into administration, raising concerns of free press abuse» πατώντας ΕΔΩ

Δείτε βίντεο της από τα επεισόδια

Share.

Comments are closed.