Πιθανόν να έχεις πεθάνει μέχρι να βγει η σύνταξή σου ή το εφάπαξ…

0

Οι τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απόδοση σύνταξης από διαδοχική ασφάλιση αγγίζουν ακόμα και τα τέσσερα χρόνια, χωρίς να βγαίνουν άμεσα οι υπόλοιπες, γεγονός που αποτελεί εφιάλτη για χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους.

Το φαινόμενο αποδίδεται στη μεγάλη έλλειψη προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία, στα οποία η αλληλογραφία εξακολουθεί να γίνεται ακόμη με τον παραδοσιακό τρόπο… ανταλλαγής επιστολών μέσω ταχυδρομείου! Δηλαδή, το ένα ταμείο με το άλλο δεν έχουν συνδεθεί ηλεκτρονικά.

Για να γίνει κατανοητό το μλεγεθος του προβλήματος αρκεί να σας πούμε ότι σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα 330.000 αιτήσεις (ύψους 3,6 δις. ευρώ) για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα για κάθε Ταμείο:

Στο ΙΚΑ, στις 80.000 ανέρχονται οι αιτήσεις για κύρια σύνταξη που είναι σε εκκρεμότητα, με τον μέσο χρόνο αναμονής να φτάνει τους 12 μήνες (και να εκτινάσσεται στους 20 μήνες για τη διαδοχική ασφάλιση). Ο χρόνος κυμαίνεται ανάλογα με το υποκατάστημα, και μπορεί να ξεκινά από τους τρεις μήνες και να προσεγγίζει ακόμη και τα τρία χρόνια!

Στον ΟΓΑ σε εκκρεμότητα είναι 30.000 αιτήσεις.

Σε εικόνα αποσύνθεσης βρίσκεται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς ακόμα αναζητείται ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ για όσους αποχωρούν από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά. Σε εκκρεμότητα είναι περίπου 40.000 αιτήσεις, ωστόσο αν δεν υπάρξει νέος τύπος, δεν πρόκειται να καταβληθούν τα χρήματα. Συνολικά, στα ταμεία πρόνοιας σε εκκρεμότητα βρίσκονται πάνω από 60.000 αιτήσεις.

Στο ΕΤΑΑ, τις 7.700 φτάνουν οι αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα, με τον χρόνο της αναμονής να παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις ανάλογα με τον τομέα ασφάλισης.

Στον ΟΑΕΕ, εκκρεμούν 33.000 αιτήσεις (8.500 προσωρινές). Ο χρόνος της αναμονής κατά μέσο όρο είναι 12 μήνες όταν όλα τα ένσημα είναι στο Ταμείο, ωστόσο φτάνει τους 20 μήνες αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση.

Τέλος στο υπερ-επικουρικό ταμείο ΕΤΕΑ είναι σε εκκρεμότητα 122.000 αιτήσεις, με το χρόνο αναμονής κατά μέσο όρο να είναι 22 μήνες. Οι μισές από αυτές αφορούν το επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ).

Άντε.. και μη χειρότερα!!! Για να μην πούμε «… άντε και λιαστείτε!»

Share.

Comments are closed.