Economist Το ελληνικό δικαστικό σύστημα είναι το πιο αργό στην Ευρώπη

0

Τελευταία χώρα της Ευρώπης η χώρα μας στην απονομή δικαιοσύνης σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το χάλι μας αυτό γίνεται πιο κατανοητό από το γεγονός ότι για την εκδίκαση εμπορικών υποθέσεων Α’ Βαθμού κατατασσόμαστε στην τελευταία θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην τέταρτη θέση από το τέλος σε παγκόσμιο επίπεδο μετά… τη Γουινέα, το Σουρινάμ και το Αφγανιστάν.

Πάντως εκτός από το χρόνο που απαιτείται και υπολογίζεται κοντά στις 1.580 ημέρες, ο Δείκτης Εκτέλεσης Δικαστικών Αποφάσεων λαμβάνει υπόψη άλλους δύο παράγοντες: το κόστος και την ποιότητα της δικαστικής διαδικασίας.

Την καλύτερη απονομή δικαιοσύνης στον κόσμο έχει η Σιγκαπούρη και στην Ευρώπη το Λουξεμβούργο ενώ σε 189 χώρες η Ελλάδα είναι 132η και η Κύπρος 143η.

Όπως σημειώνει το περιοδικό Economist, τα μεγαλύτερα προβλήματα στη Δικαιοσύνη παρατηρούνται στη Νότια Ευρώπη. Σύμφωνα με την Τζουλιάνα Παλούμπο (Giuliana Palumbo), ερευνήτρια στην Εθνική Τράπεζα της Ιταλίας (Italy’s Νational Βank ) και συντάκτρια έκθεσης για τα αστικά δικαστήρια, ένας από τους λόγους που καθυστερούν τις διαδικασίες είναι οι αργές εκδικάσεις σε χώρες όπως η Ιταλία, που δίνουν τη δυνατότητα στους δικηγόρους να προσθέτουν νέα στοιχεία και να παρατείνουν τους χρόνους ενώ αντίθετα στη Γαλλία οι δικαστές μπορούν να επιβάλλουν αυστηρές προθεσμίες.

Αγνοούνται οι νέοι

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει το ότι όταν πρόκειται να αποφασίσουν για την προαγωγή των δικαστών, ορισμένες χώρες αγνοούν την ικανότητά τους στη διαχείριση, γεγονός που στερεί από τους νεαρούς δικαστές τα κίνητρα για να φέρουν γρήγορα εις πέρας τις υποθέσεις τους.

Ένας τρίτος παράγοντας είναι ο τρόπος αμοιβής των δικηγόρων αφού σε κάποιες χώρες υπάρχει όριο για τη χρέωση ανά ώρα των υπηρεσιών τους, κάτι που τους οδηγεί στο να επιμηκύνουν το χρόνο των υποθέσεων, έτσι ώστε να κερδίζουν περισσότερα χρήματα.

Ένα μεγάλο πρόβλημα της νότιας Ευρώπης είναι και το πλήθος των δικηγόρων που συνήθως είναι ανάλογο του χρόνου που απαιτείται για την εκτέλεση μιας απόφασης. Στην Ελλάδα και την Ιταλία, αναφέρει ο «Economist», υπάρχουν 400 δικηγόροι ανά 10.000 κατοίκους με αποτέλεσμα να αποτελούν ένα ισχυρό και οργανωμένο λόμπι που εμποδίζει κάθε μεταρρύθμιση.

Αυτός είναι ο χρόνος, σύμφωνα με τον Economist, που απαιτείται για την εκτέλεση μιας δικαστικής απόφασης σε Α’ βαθμό.

  • Λουξεμβούργο 321 ημέρες
  • Σουηδία 321 ημέρες
  • Γαλλία 395 ημέρες
  • Γερμανία 429 ημέρες
  • Βρετανία 437 ημέρες
  • Μάλτα 505 ημέρες
  • Ισπανία 510 ημέρες
  • Ιρλανδία 650 ημερες
  • Πολωνία 685 ημέρες
  • Ιταλία 1.1.20 ημέρες
  • Σλοβενία 1.160 ημέρες
  • Ελλάδα 1.580 ημέρες

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο, υπουργέ της δικαιοσύνης, γιατί ο καθένας από εμάς έχει την προσωπική της εμπειρία και ιστορία από αυτό που ονομάζεται απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ευθύνεται το δικαστικό σώμα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του περιοδικού Economist με τίτλο «The wheels of justice grind slow» στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.