Πριν αλέκτωρ λαλείσαι … τα Σκόπια παραβίασαν τη συμφωνία των Βρυξελλών

0

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι αυτών που γράφαμε  προχθές, ότι ο κ. Τσίπρας στην Σύνοδο Κορυφής κέρδισε γενικές αναφορές και ευχολόγια και ανεπίσημα διαβεβαιώσεις χωρίς καμιά δέσμευση, ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορο της Ελλάδας τις επόμενες …15 ημέρες, να σου και σκάει η είδηση ότι η πΓΔΜ δεν επιτρέπει τη διέλευση Αφγανών από τα σύνορά της με την Ελλάδα, έπειτα από ανάλογη κίνηση της Σερβίας, βορειότερα στον βαλκανικό διάδρομο.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει απόλυτα ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που μίλησε για τις εξελίξεις στην Ειδομένη σε συνέντευξή του στο Κανάλι της Βουλής και την Αλεξία Κουλούρη.

Ο κ. Μουζάλας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν γιατί τα Σκόπια παραβίασαν την συμφωνία των Βρυξελλών που προέβλεπε ρητά ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου τα σύνορα θα είναι ανοιχτά.

«Ήταν μια εξέλιξη που παραβίαζε τη συμφωνία που κάναμε πριν από 16 ώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε στο κανάλι της Βουλής ο υπουργός Μετανάστευσης και συμπλήρωσε «Έχουμε ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις, καθώς η παραβίαση αυτή έγκειται στο ότι αλλάζει το Status quo».

Έτσι, πριν αλέκτωρ λαλείσαι καταπατείται η συμφωνία των Βρυξελλών που προέβλεπε ότι καμία χώρα δεν θα κλείσει τα σύνορα της μέχρι την 6η Μαρτίου. Τα Σκόπια όμως παραβίασαν την δέσμευσή τους, παγιδεύοντας χιλιάδες μετανάστες προς την πλευρά της Ελλάδας.

Το χειρότερο όμως για την ελληνική πλευρά είναι ότι οι Αυστριακοί υπουργοί Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ συγκαλούν διάσκεψη με τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για το συντονισμό των θέσεών τους σχετικά με την  προσφυγική κρίση. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά τη θέσπιση από την αυστριακή κυβέρνηση ανώτερων ημερησίων ορίων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο και των διερχόμενων προσφύγων από τη χώρα. Προσοχή! Η Αυστρία είχε δεσμευθεί προφορικά – έτσι δεν είναι κ. Τσίπρα; – κατά την Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες, να ματαιώσει αυτή την διάσκεψη και να μην προβεί σε καμία μονομερή κίνηση ως την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 6 Μαρτίου.

Αντ’ αυτού, όπως ανακοινώθηκε από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Βιέννη και σε αυτήν έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών από τις χώρες: Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι προερχόμενοι από το συγκυβερνών στην Αυστρία -με τους Σοσιαλδημοκράτες -συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, υπουργοί Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς και Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, εκτοξεύουν εδώ και εβδομάδες ή ακόμη εδώ και μήνες, φραστικές επιθέσεις και απειλές εναντίον της Ελλάδας για δήθεν μη τήρηση των δεσμεύσεών της, για αποπομπή της από τη Ζώνη Σένγκεν και για μετατόπιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και υποστηρίζουν κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της αποκαλούμενης Διαδρομής των Βαλκανίων, κάτι για το οποίο υπάρχουν προειδοποιήσεις από πολλές πλευρές, πως θα προκαλούσε πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή και κατάσταση έκτακτης κοινωνικής ανάγκης στην Ελλάδα.

Share.

Comments are closed.