Νέα έκκληση Στουρνάρα για την αξιολόγηση

0

Ως πρώτο και κρίσιμο για τις μελλοντικές εξελίξεις βήμα χαρακτηρίζει την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας,

Στην ετήσια Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2015, την οποία αναμένεται να παρουσιάσει ο κ. Στουρνάρας στην 83η Συνέλευση της τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου, επισημαίνεται ότι για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση απαιτείται σε πρώτη φάση η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και η ευθυγράμμιση της φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος.

Ο κ. Στουρνάρας θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη θετικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η οποία εκτιμάται πως θα έχει σημαντική επίδραση στην πραγματική οικονομία για τους ακόλουθους τέσσερις βασικούς λόγους:

  • Βελτιώνει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, γεγονός που θα επιταχύνει την επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
  • Οδηγεί στην επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις, η οποία θα επιτρέψει την πολύ φθηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.
  • Καθιστά δυνατή τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
  • Επιταχύνει τις διαδικασίες χαλάρωσης – και τελικώς άρσης – των περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα και στην κίνηση κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Στουρνάρας απευθύνει έκκληση για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή, ο διοικητής της ΤτΕ είχε τονίσει ότι η οικονομία έχει τη δυνατότητα να επανέλθει στην κανονικότητα το 2016, υποστηρίζοντας ότι στη φάση που βρίσκεται σήμερα η απόσταση για έξοδο από την κρίση είναι σχετικά μικρή. «Πρέπει να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος και να ληφθεί υπόψη η εμπειρία άλλων κρατών και κυρίως της Κύπρου», είχε δηλώσει ο κ. Στουρνάρας.

Share.

Comments are closed.