Η Μόσχα κατηγορεί την Άγκυρα για ωμή παρέμβαση στο Κυπριακό

0

Η Άγκυρα παρεμβαίνει ωμά στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού, επιχειρώντας να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Επικεντρώσαμε την προσοχή μας σε πρόσφατα δημοσιεύματα των τουρκοκυπριακών μέσων ενημέρωσης , στα οποία υπήρχαν αναφορές στις επαφές που είχε αντιπροσωπεία εκπροσώπων της τουρκοκυπριακής βουλής με την ηγεσία της Τουρκίας, ιδιαίτερα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κρίνοντας με βάση το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων αυτών, ο τούρκος ηγέτης, προέτρεψε ευθέως τους Τουρκοκυπρίους να ακολουθήσουν, σκληρή, ασυμβίβαστη γραμμή στην πορεία των συνεχιζόμενων στην Κύπρο διακοινοτικών συνομιλιών, όπως και σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα όπως οι εδαφικοί περιορισμοί» δήλωσε η Ζαχάροβα.

«Φυσικά, αυτό έρχεται σε άμεση αντίφαση με τα όσα διακηρύσσει η Άγκυρα, ότι είναι έτοιμη να συνδράμει στη ταχύτατη ειρηνική διευθέτηση στο νησί, ενώ καθίσταται προφανές, ότι με το να υποστηρίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο την μία εκ των πλευρών που συμμετέχουν στον ενδοκυπριακό διάλογο, η τουρκική ηγεσία παρεμβαίνει ωμά στην πορεία του διαλόγου, προωθώντας τις δικά της συμφέροντα» συνέχισε η εκπρόσωπος.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι τα συμφέροντα αυτά απέχουν πολύ από την διασφάλιση «μιας πραγματικά δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού ζητήματος».

«Στάση ουδετερότητας» από τον Κύπριο ΥΠΕΞ

«Στάση ουδετερότητας» τήρησε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, αναφορικά με ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».

Ο Κύπριος υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε: «Γνωρίζουμε την παραδοσιακή στάση της Ρωσίας, η οποία στηρίζει την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά επιτρέψτε μου να μην παρέμβω σε αυτού του είδους τη συζήτηση». Προηγήθηκαν ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, δημοσιεύματα από κάποιους τρίτους για κάποιες θέσεις, που εξέθεσε σε Τουρκοκύπριους ο κ. Ερντογάν, αλλά ποτέ δεν επισημοποιήθηκαν».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πρόκειται για μια έμμεση επιβεβαίωση ότι όντως ο κ. Ερντογάν κινείται προς αυτές τις κατευθύνσεις, ο κ. Κασουλίδης απάντησε: «Σε αυτό δεν θέλω να προεξοφλήσω. Διεξάγονται συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού. Θα δούμε».

Share.

Comments are closed.