Κατέβασε ρολά η Ελλάδα και έγινε μεγαλειώδες και ειρηνικό συλλαλητήριο κατά του Ασφαλιστικού (Φωτο-Βίντεο)

0

Μεγάλα σε συμμετοχή ήταν τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ για την απόσυρση του Ασφαλιστικού. Στην Αθήνα οι πορείες καταλήγουν στην πλατεία Συντάγματος. Υπολογίζεται ότι οι συμμετέχοντες στις πορείες διαμαρτυρίας κατά του Ασφαλιστικού ξεπέρασαν τις 50.000 ανθρώπους.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και συνταξιούχοι πλημμύρισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας. Ενδεικτικό της συμμετοχής του κόσμου είναι πως η πορεία του ΠΑΜΕ εκτάθηκε από την Ομόνοια έως το Σύνταγμα. Λίγο πριν ολοκληρωθεί και η πορεία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έκαναν την εμφάνισή τους οι γνωστοί κουκουλοφόροι και προσπάθησαν να αμαυρώσουν την ειρηνική πορεία των δεκάδων χιλιάδων αγανακτισμένων πολιτών.

Έτσι η πορεία διαλύθηκε απότομα από επεισόδια που προκλήθηκαν από κουκουλοφόρους στην πλατεία Συντάγματος, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι.

Οι αντιεξουσιαστές έπαιξαν για λίγη ώρα το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τα ΜΑΤ παρά την πρωτοφανή αστυνομική παρουσία σε όλο το κέντρο της Αθήνας από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ξεκίνησαν το πρωί από την Ομόνοια και την πλατεία Κλαυθμώνος, για να καταλήξουν έξω από τη Βουλή. 

Συγκεκριμένα το ΠΑΜΕ είχε δώσει ραντεβού στις 10:30 στην πλατεία Ομονοίας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η πορεία προς τη Βουλή. ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ είχαν προγραμματίσει προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 και μετά ακολούθησε η πορεία στη Βουλή. 

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι σύλλογοι εργαζομένων. Ήταν πρωτοφανής η μαζική αποχή και των καταστημάτων, που είχαν κατεβάσει ρολά. Τον γύρο της Ελλάδας κάνει η είδηση ότι σήμερα έκλεισαν από τα καφέ ως και τα γραφεία τελετών!

Οι δύο συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας ήταν μεγαλειώδεις, αφού η συμμετοχή του κόσμου ήταν καθολική. Παλμός, συνθήματα και φωνές από τους διαδηλωτές, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεση τους με το Ασφαλιστικό που θέλει να περάσει η κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι σημερινές κινητοποιήσεις

Η σημερινή απεργία και πορεία εθεωρείτο ένα κρίσιμο crash test για την κυβέρνηση, που βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ της πίεσης των δανειστών και των αντιδράσεων κοινωνικών ομάδων για το ασφαλιστικό, ενώ η διαπραγμάτευση και η κρίσιμη αξιολόγηση παραμένουν στον αέρα και ο χρόνος και οι χρηματοδοτικές ανάγκες πιέζουν.

Για το ΣΥΡΙΖΑ το μείζον ζήτημα είναι η κινητοποίηση εξ αριστερών, για αυτό και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος (το οποίο άλλωστε με ανακοίνωση του είχε και πάλι καλέσει τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν) παρουσιάζουν την απεργία ως υποστηρικτική στην κυβέρνηση με την έννοια της πίεσης προς τους θεσμούς.

Στη λογική αυτή κινήθηκε ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ1. Χαρακτήρισε «υγιείς και απαραίτητες” τις κινητοποιήσεις, υποστηρίζοντας “τη θέλουμε την πίεση αυτή, γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα και γιατί ενώ υπάρχει συμφωνία οι θεσμοί επιμένουν σε συγκεκριμένα ζητήματα».

Δείτε 176 φωτογραφίες από το συλλαλητήριο

Δείτε βίντεο από το συλλαλητήριο

Share.

Comments are closed.