To «τρίγωνο των Βερμούδων» της κυβέρνησης: Μνημόνιο, κοινωνική κατακραυγή και προσφυγικό

0

Η κυβέρνηση πια προσγειώνεται στη σκληρή πραγματικότητα του μνημονίου και αφού οι συζήτηση των υπουργών με τους επικεφαλής των Θεσμών (τρόικα) να συνεχίζονται κανονικά, μέχρι και την Παρασκευή, οπότε οι τελευταίοι θα αναχωρήσουν προσωρινά.

Τα πιθανά πρόσθετα μέτρα και οι εντεινόμενη πίεση για περικοπές στις συντάξεις καθιστούν δυσκολότερες τις διαβουλεύσεις.

Από την άλλη μεριά η κλιμάκωση της κοινωνικής δυσαρέσκειας μετατρέπεται σε χιονοστιβάδα κινητοποιήσεων με το Μαξίμου να εξακολουθεί να καλεί σε διάλογο τους αγρότες αφήνοντας όμως σαφείς υπαινιγμούς για «πολιτικά συμφέροντα που εκμεταλλεύονται την αγωνία του αγροτικού κόσμου».

Επιπλέον, το αίσθημα της έντονης ανησυχίας στο κυβερνητικό στρατηγείο παραμένει κυρίαρχο, τόσο για τις τελικές διαθέσεις των δανειστών, όσο και για την κοινωνική κατακραυγή που διογκώνεται.

Οι δυσκολίες των διαπραγματεύσεων

Κυβέρνηση και τρόικα ανταλλάσσουν απόψεις πάνω στα βασικά σημεία που είναι: το ασφαλιστικό και οι δημοσιονομικοί στόχοι του Μεσοπρόθεσμου (2016-18).

Οι θεσμοί (τρόικα) στυλώνουν τα πόδια και δεν δέχονται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα ο «εφιάλτης» των περικοπών να επανέρχεται. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει μέσω διαρροών, πως «δεν τέθηκε από τους δανειστές θέμα για μείωση συντάξεων». Το μέλον θα δείξει ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα.

Φυγή προς τα εμπρός με «τυράκι» το Χρέος

Ο χρονικός ορίζοντας της κυβέρνησης, πάντως, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι να έχει βρεθεί η χρυσή τομή μέχρι το Μάρτιο, για να μπορεί στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, όπως έχει υποσχεθεί.

Με διακηρυγμένο αυτό το στόχο πασχίζει να φύγει μπροστά. Έτσι, ξεκόβει τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, παρότι έχει να αντιπαλέψει με πολλαπλά ανοικτά μέτωπα.

Πιέσεις και για το προσφυγικό

Με φόντο τα παραπάνω, στενεύουν και τα περιθώρια για τη διαχείριση του Προσφυγικού, καθώς οι έως τώρα δράσεις της Αθήνας έχουν κριθεί ανεπαρκείς. Ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί σήμερα για το Λονδίνο, καθώς αύριο θα μετέχει στη Διάσκεψη για τους Σύρους Πρόσφυγες.

Εκεί, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ θα μετέχει και στην πενταμερή στην οποία υα συμμετέχουν και οι Μέρκελ, Φάινμαν, Ρούτε και Νταβούτογλου. Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, αλλά και οι αιτίες της κρίσης.

Εκείνο που, όπως έχουμε ξαναγράψει, πρέπει να διαχειριστεί άμεσα και με κάθε τρόπο η κυβέρνηση είναι η μελλούμενη αύξηση των προσφυγικών ροών, όσο θα καλυτερεύουν οι καιρικές συνθήκες. Εάν μέχρι σήμερα έχουμε δεχθεί γύρω στους 90.000 πρόσφυγες, σκεφτείτε τι θα συμβεί όταν πατήσουμε άνοιξη. Είναι ορατός ο κίνδυνος μετά το καλοκαίρι να υπάρχουν στη χώρα μας πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες οι οποίοι σε συνδυασμό με το ενάμισι περίπου εκατομμύριο ανέργους συγκροτούν ένα πολύ εκρηκτικό μείγμα για τη χώρα και τις πολιτικές της εξελίξεις.

Share.

Comments are closed.