Spiegel: “Παταγώδης αποτυχία” της Ελλάδας στο προσφυγικό

0

Εμπιστευτική έκθεση της γερμανικής υπηρεσίας αναλύσεων Gasim για την παράνομη μετανάστευση ασκεί οξεία κριτική για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι ενδέχεται να είναι προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας.

Κατά την άποψη γερμανικών αρχών ασφαλείας, η Ελλάδα αποτυγχάνει “παταγωδώς” στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης. Όπως σημειώνει η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Spiegel επικαλούμενη εμπιστευτική έκθεση του Κέντρου Κοινών Αναλύσεων και Στρατηγικής για την Παράνομη Μετανάστευση (Gasim), πολλοί αιτούντες άσυλο, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά, ζουν στην Ελλάδα άστεγοι και υπό αντίξοες συνθήκες. Η έκθεση περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα ως “απάνθρωπη” και δεν διστάζει να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες που επικρατούν ίσως και να αποτελούν προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας, δεδομένου ότι ωθούν τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό την Ελλάδα “κατευθυνόμενοι σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ”, όπως σημειώνεται.

Στην έκθεση γίνεται επίσης λόγος για σοβαρή υποστελέχωση της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, γεγονός που οδηγεί σε εξαιρετικά μεγάλα διαστήματα αναμονής για την επεξεργασία των αιτήσεων χορήγησης ασύλου, η οποία διαρκεί εν μέρει ακόμη και χρόνια. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, σε αυτό το διάστημα οι άνθρωποι δεν υποστηρίζονται ούτε οικονομικά ούτε υλικά. Στηλιτεύεται ακόμη το ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων ασύλου, που ανέρχεται σε 75%, όντας ασυνήθιστα υψηλό σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.

Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο έχει προς το παρόν αφήσει αναπάντητες σχετικές ερωτήσεις.

Αιχμές για πλημμελείς ελέγχους στην Ελλάδα

Οι εκθέσεις του κέντρου Gasim, στο οποίο εμπλέκονται η γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία, το υπουργείο Εξωτερικών, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους πρόσφυγες, η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών, εστιάζουν συχνά στις εξελίξεις στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης, σημειώνει το δημοσίευμα του Spiegel Online.

Όπως διευκρινίζεται, σύμφωνα με την έκθεση του Gasim το τελευταίο διάστημα κατέφθασε στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός μεταναστών από το Μαρόκο, την Αλγερία και στην Τυνησία, οι οποίοι δήλωσαν ότι κατάγονται από το Ιράκ και τη Συρία με στόχο να λάβουν το ελληνικό πιστοποιητικό καταγραφής, που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν την πορεία τους μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι και η Κομισιόν έχει ασκήσει οξεία κριτική στην Αθήνα, υπενθυμίζοντας έκθεση που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “η Ελλάδα παραμελεί σοβαρά την υποχρέωσή της να διενεργεί ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα (σ.σ. της ΕΕ)”.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Jörg Diehl του περιοδικού DER SPIEGEL  με τίτλο «Flüchtlingselend: Deutsche Behörden werfen Griechenland Versagen vor» στα γερμανικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.