Το ελληνικό νησί με το πέτρινο μανιτάρι

0

Η ελληνική φύση έχει αποδείξει ότι έχει δημιουργήσει μερικά από τα ωραιότερα τοπία παγκοσμίως! Κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τη χώρα μας για… να θαυμάσουν τα αξιοθέατα αλλά και τα μοναδικά τοπία της Ελλάδας τα οποία συγκαταλέγονται στα ομορφότερα του κόσμου.

Ένα από αυτά τα υπέροχα δημιουργήματα της φύσης είναι και το «Πέτρινο Μανιτάρι» ή αλλιώς Σκιάδι και βρίσκεται στην Κίμωλο. Πρόκειται για ένα τεράστιο μνημείο της φύσης από πέτρα που μοιάζει με μανιτάρι και από εκεί πήρε και το όνομά του. Συγκροτείται από 70 είδη πετρωμάτων και προκαλεί δέος σε όποιον έχει την τύχη να το δει από κοντά. Το πέτρινο μανιτάρι βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Κιμώλου, στα δυτικά του υψώματος Σκλάβο και έχει ενταχθεί στον Άτλαντα Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου λόγω της ιδιαιτερότητάς του.

Λέγεται ότι το Σκιάδι φτιάχτηκε από διαφορετικά πετρώματα που το συγκροτούν και ότι δημιουργήθηκε από τους ισχυρούς ανέμους που φυσούν στην περιοχή. Το κάτω μέρος του διαβρώνεται πιο εύκολα από τον άνεμο που μεταφέρει σκόνη ή κόκκους άμμου σχηματίζοντας την «βάση» του μανιταριού που είναι πιο στενή καθώς εκεί συγκεντρώνεται το πιο μαλακό πέτρωμα. Από την άλλη η κορυφή αποτελείται από πιο σκληρά πετρώματα και παραμένει έτσι με τα χρόνια μοιάζοντας με ένα πραγματικό μανιτάρι. Αυτή η διεργασία που ονομάζεται σύμφωνα με τους επιστήμονες «απορρίνηση» δημιουργεί αυτό το μοναδικό φαινόμενο. Από το σημείο αυτό που βρίσκεται το αξιοθέατο χαρίζεται στον επισκέπτη της Κιμώλου μια υπέροχη θέα στις νοτιοδυτικές και δυτικές ακτές του νησιού αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος της Μήλου.

Για να φτάσει κανείς στο πέτρινο μανιτάρι θα χρειαστεί να περπατήσει λίγο οπότε καλό είναι να είστε εφοδιασμένοι με καπέλο και νερό αν το επισκεφτείτε καλοκαίρι. Το θέαμα θα σας ανταμείψει καθώς το Σκιάδι αποτελεί όχι μόνο σπάνιο ελληνικό αλλά παγκόσμιο φαινόμενο και γι’ αυτό έχει διακριθεί. Εκτός από το πέτρινο μανιτάρι η Κίμωλος διαθέτει και άλλα αξιόλογα αξιοθέατα για να επισκεφτείτε όπως το Μεσαιωνικό Κάστρο. Το νησί αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι με το λευκό και το μπλε να κυριαρχούν και να το κάνουν να μοιάζει με έναν επίγειο παράδεισο. Θα σας εντυπωσιάσουν οι όμορφες παραλίες και οι φιλόξενοι κάτοικοι αλλά και η ηρεμία που επικρατεί! Και το πέτρινο μανιτάρι, το σήμα κατατεθέν του νησιού αποτελεί άλλον ένα καλό λόγο να το βάλετε στη λίστα με τους επόμενους καλοκαιρινούς προορισμούς σας.

Share.

Comments are closed.