Στην Cosco ο ΟΛΠ – Ο κ. Δρίτσας εξακολουθεί να υπερασπίζεται όσα έλεγε;

0

Η κινέζικη Cosco είναι πλέον- και επίσημα- ο νέος βασικός μέτοχος του ΟΛΠ.

Μετά από την νέα βελτιωμένη προσφορά που έκαναν οι Κινέζοι στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ύψους 369 εκατομμυρίων ευρώ, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα, αποδέχθηκε την πρόταση.

Η προσφορά της Cosco αφορά στο 67% των μετοχών του οργανισμού που διαχειρίζεται το λιμάνι του Πειραιά. Για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή πρέπει να γίνει η έκτακτη γενική συνέλευση του Οργανισμού, ώστε να εγκριθεί η νέα σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό δημόσιο, και μία σειρά διαδικασιών. Στη συνέχεια απαιτείται η έγκριση της συμφωνίας μετόχων μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Cosco από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την ελληνική Βουλή.

Οι Κινέζοι ήδη διαχειρίζονται τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ, ενώ η Cosco ήταν η μόνη που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά, από τους πέντε ομίλους που είχαν προκριθεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.  

Όφελος 1,5 δισ. ευρώ για το Δημόσιο

Η συνολική αξία που θα αποκομίσει το Δημόσιο από τη συμφωνία θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η συνολική αξία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη βελτιωμένη προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται, επίσης, υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις, μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2052.

Σε δύο στάδια η συμφωνία

Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί σε δύο στάδια. Αρχικά, η Cosco θα καταβάλει 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και θα καταστεί μέτοχος 51% του ΟΛΠ. Εντός πέντε ετών, εφόσον έχει εκπληρώσει ορισμένους όρους που περιγράφονται στη Συμφωνία Αγοράς Μετοχών- συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης των υποχρεωτικών επενδύσεων- η Cosco θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει το μερίδιό της στον ΟΛΠ από 51% σε 67%.

Εξάλλου, το Δημόσιο θα επωφεληθεί από πληρωμές μερισμάτων για το ποσοστό 16% έως την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης, καθώς και από τις πληρωμές τόκων για τα αντίστοιχα κεφάλαια που θα έχουν κατατεθεί από την Cosco ως εγγύηση για την απόκτηση του υπόλοιπου ποσοστού του ΟΛΠ, όπως και από τη διανομή μερίσματος για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7%, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να κατέχει.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί, μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και την ικανοποίηση ορισμένων περαιτέρω προϋποθέσεων που προβλέπονται στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ:

«Εξαιρετικής σημασίας εξέλιξη για το ΤΑΙΠΕΔ και το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί η σημερινή υποβολή σημαντικά βελτιωμένης προσφοράς από την CoscoGroup (HongKong) Limited για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ΑΕ, στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού.

Η CoscoGroup (HongKong) Limited, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ, κατέθεσε σήμερα βελτιωτική δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 67% της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ, προσφέροντας τίμημα 22 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 368,5 εκατ. ευρώ για το ποσοστό του 67%.  Κατά την αξιολόγηση της βελτιωτικής οικονομικής προσφοράς, το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε υπόψη καθεμία από τις αποτιμήσεις, τις οποίες εκπόνησαν δύο (2) διαφορετικοί αποτιμητές για τον ΟΛΠ.

Με την εξέλιξη αυτή επιτυγχάνεται, με απόλυτη επιτυχία, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανωτέρω προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2052.

Η συναλλαγή διαρθρώνεται σε δύο στάδια: Στο πρώτο στάδιο η CoscoGroup (HongKong) Limited θα καταβάλει ποσό ύψους 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και θα καταστεί μέτοχος 51% του ΟΛΠ. Εντός διαστήματος πέντε ετών, εφόσον έχει εκπληρώσει ορισμένους όρους που περιγράφονται στη Συμφωνία Αγοράς Μετοχών (SPA), συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης των υποχρεωτικών επενδύσεων, η CoscoCoscoGroup (HongKong) Limited θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει το μερίδιό της στην ΟΛΠ από 51% σε 67% (δεύτερο στάδιο).

Το Ελληνικό Δημόσιο θα επωφεληθεί επίσης από πληρωμές μερισμάτων για το ποσοστό 16% μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης καθώς και από τις πληρωμές τόκων για τα αντίστοιχα κεφάλαια που θα έχουν κατατεθεί από την CoscoGroup (HongKong) Limited ως εγγύηση για την απόκτηση του υπολοίπου ποσοστού του ΟΛΠ, καθώς και από τη διανομή μερίσματος για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7%, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να κατέχει.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και την ικανοποίηση ορισμένων περαιτέρω προϋποθέσεων που προβλέπονται στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών.

Η MorganStanleyκαι η Τράπεζα Πειραιώς ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, οι FreshfieldsBruckhausDeringerLLPκαι οι Αλεξίου – Κοσμόπουλος Εταιρεία Δικηγόρων ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι, οι HamburgPortConsulting (HPC) και η Marnetενήργησαν ως τεχνικοί σύμβουλοι, για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ».

Θ.Δρίτσας: Δεν πωλείται ο ΟΛΠ, θα αναθεωρηθεί η συμφωνία με την Cosco

Διαβάστε τι δήλωνε την Τρίτη 27 Ιαν 2015 ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας και καμαρώστε την αξιοπιστία των στελεχών της κυβέρνησης.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα «παγώσει» την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, διαδικασία που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας στο Reuters.

«Δεν θα πουλήσουμε το πλειοψηφικό πακέτο στο λιμάνι του Πειραιά. Η συμφωνία με την Cosco θα αναθεωρηθεί προς όφελος του ελληνικού λαού» δήλωσε ο κ. Δρίτσας στο Reuters.

Share.

Comments are closed.