Η Λαγκάρντ με 3 σκληρούς όρους στο ραντεβού με Τσίπρα

0

Το κρισιμότερο τετ α τετ του έλληνας πρωθυπουργού στο Νταβός θα γίνει με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η πορεία του ελληνικού προγράμματος, η ελάφρυνση χρέους και ως ένα βαθμό η διασφάλιση της εύθραυστης κυβερνητικής σταθερότητας αναλόγως των απαιτήσεων εκ μέρους ΔΝΤ και δανειστών, παίζεται αυτές τις ώρες στο Νταβός.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται στις 6 ώρα Ελλάδας με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ενώ προηγήθηκε η συνάντηση με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού . Εξάλλου την Τετάρτη στη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν δόθηκε το μήνυμα των ΗΠΑ για την ανάγκη σταθερότητας στην Ελλάδα, με ό,τι κι αν αυτό πρακτικά συνεπάγεται. 

Όπως έχει μεταδώσει με ρεπορτάζ του το TheToc, ο Λευκός Οίκος ανησυχεί για την πολιτική σταθερότητα τους επόμενους μήνες στην χώρα μας αλλά και για την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να διαχειριστεί και να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών.

Το κρίσιμο τετ α τετ Τσίπρα – Λαγκάντ γίνεται μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές κλίμα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί τόσο από τις πρόσφατες επιθέσεις του Υπουργού Οικονομικών κατά του Ταμείου με το επιχείρημα ότι δεν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση όσο και από τις άκαρπες προσπάθειες της Αθήνας να απεμπλακεί από την επιτήρηση του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες του TheToc η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να θέσει στον Αλέξη Τσίπρα τρία προαπαιτούμενα για να αποφευχθεί ένα αδιέξοδο που- όπως θα τονίσει στον Έλληνα Πρωθυπουργό- θα είναι εις βάρος πρωτίστως της Αθήνας αν η τελευταία δεν κάνει αυτά που πρέπει να κάνει για να το αποτρέψει προτού αυτό δημιουργηθεί:

  • Πρώτον,η ελληνική πλευρά να υιοθετήσει τις απαιτήσεις των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ για την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό. Όσο κι αν η ελληνική πλευρά σφυρίζει αδιάφορα λέγοντας ότι δεν ξέρει τίποτα περί απόρριψης των ελληνικών προτάσεων από το Ταμείο, είναι κοινό μυστικό ότι το ΔΝΤ κάθε άλλο παρά ικανοποιημένο είναι από τον πήχη των παρεμβάσεων της ελληνικής πλευράς στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η Κριστίν Λαγκάρντ θα υπογραμμίσει ότι η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό/ασφαλιστικό πρέπει να είναι βαθιά και χωρίς αστερίσκους, και μάλιστα ότι πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται άμεσα και όχι στο σύντομο μέλλον. 
  • Δεύτερον, οι πληροφορίες λένε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρανα αποδείξει ότι μπορεί να συνεργαστεί εποικοδομητικά με το Ταμείο και τους πιστωτές, και θα θίξει το θέμα των πρόσφατων δηλώσεων εκ μέρους της Αθήνας για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η κα Λαγκάρντ θα τονίσει ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να συνδράμει την Αθήνα, αρκεί και η ελληνική πλευρά να έχει διάθεση και πρόθεση συνεργασίας και θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση να μην υποσκάπτει την αμοιβαία εμπιστοσύνη που πρέπει να επαναθεμελιωθεί μεταξύ των δύο πλευρών. 
  • Τρίτον, η κα Λαγκάρντ θα αναφερθείκαι στο θέμα του ελληνικού χρέους, λέγοντας στον Έλληνα Πρωθυπουργό να διατηρήσει την Ελλάδα σταθερά προσηλωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ώστε μετά να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Θα υπογραμμίσει ότι θέση του Ταμείου είναι ότι το χρέος της χώρας μας πρέπει να καταστεί βιώσιμο, και ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνδράμει προς αυτήν την κατεύθυνση, εφόσον όμως πρώτα η Ελλάδα κάνει αυτά που της έχουν ζητηθεί. Με άλλα λόγια εφόσον εφαρμόσει το μνημόνιο. 

Το βέβαιο είναι ότι η συνάντηση Τσίπρα- Λαγκάρντ αναμένεται να είναι καταλυτικής σημασίας για την συνέχιση της σχέσης των δύο πλευρών, με την γενική διευθύντρια του Ταμείου πάντως να αισθάνεται ότι βρίσκεται από θέση ισχύος λόγω της ευρωπαϊκής και κυρίως αμερικανικής στήριξης και κάλυψης που έχει πρόσφατα πολλαπλώς αποσπάσει στην διένεξή της με την Αθήνα.

Πηγή: thetoc.gr

Share.

Comments are closed.