1000 εργαζόμενοι χωρίς δουλειά από την αποχώρηση της Eldorado Gold

0

Η αναστολή των επενδύσεων της Eldorado Gold στις Σκουριές της Χαλκιδικής επιβάλλεται από τους μετόχους και τους κοινωνικούς εταίρους της Eldorado Gold, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, Πολ Ράιτ, αφού όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα «οι κίνδυνοι που το Υπουργείο δημιουργεί» δεν τους αφήνει άλλη επιλογή.

«Έχουμε καθήκον προς όλους τους μετόχους και τους κοινωνικούς εταίρους μας και οι κίνδυνοι που το Υπουργείο δημιουργεί δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε κάθε περαιτέρω επένδυση στο έργο των Σκουριών και να απολυθούν πάνω από 500 εργαζόμενοι, ενώ εξετάζεται και η αναστολή στην Ολυμπιάδα που θα επιφέρει άλλες 500 απολύσεις εργαζομένων», ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ.

«Θα είμαστε υπομονετικοί και θα αναμένουμε μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 την εκκρεμούσα άδεια εγκατάστασης που απαιτείται για την Ολυμπιάδα. Εφόσον μέχρι τότε δεν έχουν χορηγηθεί η άδεια τότε και το έργο αυτό θα ανασταλεί με αποτέλεσμα την απώλεια επιπλέον 500 θέσεων εργασίας. Θα συνεχίσουμε την αξιολόγηση των επενδύσεών μας στο Στρατώνι ενώ τα έργα μας στη Θράκη θα τεθούν σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης» πρόσθεσε.

«Η επένδυσή μας έχει μετατραπεί σε πολιτικό παιχνίδι, ποτέ δεν το περιμέναμε αυτό», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, ωστόσο σημείωσε ότι η εταιρία έχει έλθει για να μείνει στην Ελλάδα και ότι θα έχει σειρά συναντήσεων σήμερα και την Τετάρτη με του αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων καθώς και τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

Νωρίτερα σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Eldorado Gold Corporation επιβεβαίωσε ότι θα προβεί σε σημαντικές αλλαγές εφεξής στα επενδυτικά της σχέδια στην Ελλάδα.

«Η Ελληνικός Χρυσός αδυνατεί στην παρούσα φάση να ολοκληρώσει τα επενδυτικά της σχέδια στη Χαλκιδική λόγω των πράξεων και των παραλείψεων του Υπουργείου και άλλων Δημόσιων υπηρεσιών αναφορικά με την έγκαιρη έκδοση αδειών και εγκρίσεων «ρουτίνας» που δεν είναι μόνο νόμιμη αλλά και συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου», ανέφερε σε νέα ανακοίνωσή της την Τρίτη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Eldorado

«Η Eldorado υπήρξε και παραμένει ένας αφοσιωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος προς την Ελληνική κυβέρνηση και προς τους ανθρώπους των τοπικών κοινοτήτων όπου δραστηριοποιούμαστε. Τα έργα έχουν αξιόλογη προοπτική με αποδεδειγμένα σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Σε αυτήν τη φάση, θα προτιμούσαμε να δημιουργούμε περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να προωθούμε την κατασκευή και ανάπτυξη των έργων μας στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα, στη Χαλκιδική καθώς και των μεταλλείων μας στη Θράκη. Έχουμε, όμως ταυτόχρονα, καθήκον απέναντι σε όλους τους μετόχους και κοινωνικούς εταίρους μας και οι σημαντικοί κίνδυνοι στο χρονοδιάγραμμα και στη διαδικασία που δημιουργήθηκαν από το Ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να μειώσουμε τις δραστηριότητές μας και το προσωπικό» αναφέρει σε δήλωσή του ο Paul N. Wright, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado.
»Ελπίζουμε να επαναρχίσουμε τις ανασταλείσες δραστηριότητες και τα επενδυτικά σχέδιά μας στην Ελλάδα μόλις έγκαιρα χορηγηθούν οι απαραίτητες άδειες και υπάρξει μία πραγματική σχέση συνεργασίας στα πλαίσια των συμβατικών υποχρεώσεων μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του Ελληνικού Δημοσίου».

Τι αναστέλλει η Eldorado Gold

Συγκεκριμένα, η Eldorado ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την κατασκευή στο ορυχείο των Σκουριών και προειδοποίησε ότι θα κάνει το ίδιο για το ορυχείο στην Ολυμπιάδα αν δεν λάβει την άδεια μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Η εταιρία έχει σταματήσει κατασκευαστικές εργασίες στον Λόφο Περάματος και τις Σάπες αλλά θα μπορούσε να τις ξαναρχίσει στο μέλλον, πρόσθεσε. Η εταιρεία επίσης μελετά αν θα αναστείλει στο μέλλον την επέκταση του ορυχείου στο Στρατώνι, στο οποίο απομένουν περίπου τρία χρόνια ζωής.

Η Eldorado έχει δημιουργήσει περίπου 2.000 άμεσες θέσεις στην Ελλάδα και το μερίδιο της στην Ελλάδα αποτελεί περίπου 30% – 40% της καθαρής αξίας του ενεργητικού της εταιρείας, που εδρεύει στο Βανκούβερ του Καναδά, σύμφωνα με υπολογισμούς αναλυτών.

Η αξία των μετοχών της εταιρείας έχει πέσει κατά 40% τους τελευταίους μήνες, κυρίως εξαιτίας των προβλημάτων στην Ελλάδα. Στις Σκουριές, η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 276 εκατομμύρια ευρώ (300 εκατ. δολάρια ΗΠΑ).

Share.

Comments are closed.