Με τη μεγάλη ανατροπή του Μητσοτάκη η ΝΔ γυρίζει σελίδα

0

«Καθαρή» νίκη, κάνοντας την ανατροπή, εξασφαλίζει Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι από απόψε 9ος πρόεδρος της ΝΔ, μια εξέλιξη που εκτός από την αλλαγή σελίδας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.

Το δεδομένο αυτό επικυρώνεται και από το τηλεφώνημα που έγινε λίγο πριν τις 11 το βράδυ από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Ο κ. Μεϊμαράκης τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για την εκλογή του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Σύμφωνα δε με άλλες πληροφορίες τον κ. Μητσοτάκη συνεχάρη και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η εκτίμηση για το αποτέλεσμα

Με καταμετρημένο το 75% των ψήφων ο κ. Μητσοτάκης παίρνει το 51,6% έναντι 48,4% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Οι εκτιμήσεις που υάρχουν λένε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ανάμεσα στο 55% και 45% Ή 54% και 46%.

Η ροή των αποτελεσμάτων δείχνει τάση για περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας καθώς ενσωματώνονται σταδιακά τα μεγάλα εκλογικά τμήματα της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στον πρώτο γύρο, είχε λάβει ποσοστό 39,8% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη. Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι τόσο το ύψος της συμμετοχής, όσο και οι 128.000 ψηφοφόροι του Απόστολου Τζιτζικώστα (20,4%) και του Άδωνι Γεωργιάδη (11,3%).

Το μήνυμα των εκλογών

Το αποτέλεσμα της κάλπης στέλνει ένα σαφές μήνυμα: αφενός ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της γαλάζιας εκλογικής αναμέτρησης (σ.σ. εκτιμάται ότι ψήφισαν στο δεύτερο γύρο περισσότεροι από 320.000 εκλογείς έναντι 404.000 το Δεκέμβριο) κινήθηκε με βασικό κριτήριο την ανάγκη ανανέωσης του κόμματος που πρέσβευε ο κ. Μητσοτάκης και αφετέρου δε ότι ο συνασπισμός δυνάμεων που συσπειρώθηκε πίσω από τον κ. Μητσοτάκη (από κεντρώους μέχρι «σαμαρικούς» και δεξιούς) επικράτησε του «καραμανλικού» στρατοπέδου το οποίου συντάχθηκε με τον κ. Μεϊμαράκη.

Share.

Comments are closed.