Παναγιώτης Νίκας: Υπάρχουν δουλειές, αλλά οι καφετέριες είναι καλύτερες

0

Σε μία δήλωση – εκτίμηση που θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις προχώρησε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Αναφερόμενος στην κοινωνική πολιτική του Δήμου, έπειτα από σχετική ερώτηση του επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρου Μπρεδήμα, σημείωσε ότι το πρόβλημα της ανεργίας των νέων δεν έχει την ένταση που περιγράφεται σε διάφορα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Πρόσθεσε, δε, ότι η κοινωνική υποστήριξη πρέπει να παρέχεται από το κράτος μόνο σε εκείνους που την έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι σε εκείνους που μπορούν να δουλέψουν. Και εξήγησε ότι δουλειές υπάρχουν, ειδικότερα στη Μεσσηνία, στις ελιές, ιδίως τώρα, όπως είπε, που έχουν επιστρέψει στη χώρα τους οι Αλβανοί.
Ο δήμαρχος μίλησε για νέους που περνούν τη μέρα τους ξαπλωμένοι στις καφετέριες, τη στιγμή που στα χωριά οι παραγωγοί ψάχνουν με αγωνία εργάτες για να μαζέψουν τις ελιές. Σχολίασε, δε, ότι η εικόνα με τους νέους που γυρνούν στην πόλη και κάθονται στις καφετέριες εντυπωσιάζει και τους τουρίστες που έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια.
Ο κ. Νίκας τόνισε ότι δεν πρέπει «να καταντήσουμε κράτος που να σιτίζει μόνιμα ανθρώπους που μπορούν να εργαστούν», πρόσθεσε ωστόσο ότι η κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η νέα κυβέρνηση είναι θετική και ειδικότερα μίλησε για τη διάθεση 4 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ για τους κοινωνικά αδύνατους, αλλά και για τα κουπόνια που προσφέρονται σε έχοντες ανάγκη, προκειμένου να πηγαίνουν και να ψωνίζουν με αξιοπρέπεια, όπως είπε χαρακτηριστικά, στα σούπερ μάρκετ.
Με την άποψη του δημάρχου είναι πολύ εύκολο να διαφωνήσει κάποιος. Παρ’ όλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι για δεκαετίες ζούσαμε  σε χειμερία νάρκη, μια εικονική πραγματικότητα και τώρα ήρθε η ώρα της ευθύνης. Δυστυχώς, είμαστε ένας λαός που συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται είτε σε πρόωρο γήρας είτε σε εφηβικό παλιμπαιδισμό.
Πότε φοβισμένοι, με σύνδρομο κατωτερότητας απέναντι στους Ευρωπαίους και πότε μάγκες κι ό,τι προκύψει. Η παλικαριά, η κόντρα, είναι μοναχική επιλογή, με το κόστος να μετράει προσωπικά. Όταν πρόκειται για κάτι συλλογικό, υπάρχουν ευθύνες.
Η εξυπνάδα είναι να αποφύγεις τη χειραγώγηση, να οδηγήσεις εσύ τα πράγματα, αλλά γι’ αυτό χρειάζεται έγκαιρη προνοητικότητα. Έγιναν λάθη, αλλά ακόμα και περιττώματα μπορεί ν’ αποτελέσουν μια καλή κοπριά για ν’ ανθίσει κάτι άλλο. Ας διαμαρτυρόμαστε, ελπίζοντας ότι κάποιο αυτί μπορεί ν’ ακούσει…

Πηγή: tharrosnews.gr

Share.

Comments are closed.