Σπύρος Παπασπύρος: New deal για ρωγμή στον κύκλο και «τοίχο» των αδιεξόδων !

0

Οι εξελίξεις των οικονομικών και πολιτικών υποθέσεων σε διεθνές επίπεδο είναι αμφίρροπες και πιθανά εισέρχονται σε νέα περίοδο ανισορροπίας.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου (ήδη εκτιμώνται στο 1,9 τρις δολάρια οι απώλειες), η αύξηση των εκροών κεφαλαίων  έναντι των εισροών στις αναδυόμενες οικονομίες, ο ρυθμός επιβράδυνσης της Κινέζικης οικονομίας, η ανησυχία για τα μακροοικονομικά της Ευρώπης κυρίως εξαιτίας της ανεργίας καθώς και η μείωση απόδοσης σε Ευρωπαϊκά ομόλογα (πάνω από 1,5 δις Ευρώ ) ως «επίδραση»  της πολιτικής της χαλάρωσης (πακέτο Ντράγκι), η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση παλαιών και νέων εστιών έντασης και συρράξεων προμηνύουν νέες ανοιξιάτικες περιπέτειες. 

Σε περίπτωση ενός νέου ντόμινο πτώσης και σοκ στην παγκόσμια οικονομία, ο ακόμη μεγαλύτερος αρνητικός αντίκτυπος πρέπει να θεωρείται δεδομένος, στις περιφερειακές οικονομίες και τις χώρες που ήδη χτυπά «αλύπητα»  η κρίση. 

Οι αιτίες πολλές, οι πολιτικές ανάταξης της οικονομίας και επικράτησης συνθηκών ασφάλειας και ειρήνης είναι προς το παρόν ατελέσφορες. Αρκετοί έγκυροι παράγοντες «αρνούνται»  να δουν και να προβλέψουν μετά τον Απρίλιο.

Ως εκ τούτου, η εμμονή, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, σε επιλογές του «τοίχου»  των έως τώρα αδιέξοδων πολιτικών οδηγεί στην απασφάλιση νέων κινδύνων αντί της σταθεροποίησης και της επανόδου στην κανονικότητα .

 Εδώ, στην χώρα μας, η σύγχυση ανάμεσα στον ιδεατό, ιδεώδη, ιδανικό και πραγματικό κόσμο «καλά»  κρατεί.

Η απάντηση είναι η συγκρότηση ενός σύγχρονου New Deal μακριά από (ψευδό) ιδεαλισμούς κάθε εκδοχής και δεσποτισμού

Οι διαρθρωτικές αλλαγές και ένα αποτελεσματικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων σημαίνει ευρεία και ουσιώδη συνεννόηση και μεταβολή παντού και σε όλα τα επίπεδα: εθνικό, ευρωπαϊκό, παγκόσμιο.

Τα «νέα»  επαπειλούμενα αδιέξοδα, εάν συμβούν, είναι πλέον και αποτέλεσμα πνευματικού αδιεξόδου των «ηγετών και ηγεσιών»  σε όλα τα μήκη και πλάτη των προηγμένων κοινωνιών αλλά και «πλαστικοποίησης»  κρίσιμων κοινωνικών ομάδων σε χαρισάμενα καταναλωτικά πρότυπα και όνειρα. 

Στον 21ο, αιώνα των εκρήξεων σε επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, η πρόκληση είναι να μην καταστραφεί ο διαφωτισμός από το ίδιο το δημιούργημά του

Ώρα λοιπόν να δούμε τι μπορεί να κάνουμε, με φυγή από την «δημοκρατία»   της ανάθεσης, γιατί όπως έλεγε και ο Mr. Miyagi στο «Karate Kid» : Ποτέ μην εμπιστεύεσαι έναν πνευματικό δάσκαλο που δεν ξέρει να χορεύει.

Προηγούμενα άρθρα

  1. Σπύρος Παπασπύρος: Με τη Βελόνα του διαβήτη
  2. Σπύρος Παπασπύρος: Το αληθινό αφήγημα, οι υποθέσεις εργασίας και τα διηγήματα φαντασίας!
  3. Σπύρος Παπασπύρος: Θεσμική πολιτική συγκρότηση και αποδοτικότητα!
  4. Σπύρος Παπασπύρος: Κρίσιμο σταυροδρόμι για τον 21ου αιώνα
  5. Σπύρος Παπασπύρος: Αφύπνιση: άμεση φυγή από την προσμονή «θαυμάτων» !
  6. Σπύρος Παπασπύρος: Σκηνικό: αίσθηση και ουσία
  7. Σπύρος Παπασπύρος: το κουτί της Πανδώρας είναι ανοιχτό!
  8. Σπύρος Παπασπύρος: Λήψη ορθών αποφάσεων
  9. Σπύρος Παπασπύρος: Θα είναι διασφαλισμένη η πρώτη κατοικία στην Ελλάδα του τρίτου μνημονίου;
  10. Ο Σπύρος Παπασπύρος: Πολύ Μοντάζ!
  11. Σπύρος Παπασπύρος: Ευθέως
  12. Σπύρος Παπασπύρος: Η επόμενη μέρα: «αρχή» με εκλογές χωρίς «προσδοκίες»  και πορεία με αμφισβητούμενη βεβαιότητα! (β´ μέρος)
  13. Σπύρος Παπασπύρος: Η επόμενη μέρα: «αρχή» με εκλογές χωρίς «προσδοκίες»  και πορεία με αμφισβητούμενη βεβαιότητα! (β´ μέρος)
  14. Σπύρος Παπασπύρος: Μία αδυσώπητη (και ίσως η μόνη) πρόκληση των εκλογών 
  15. Σπύρος Παπασπύρος: ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΙΣΗΣ, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ «ΝΕΑΣ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: από μύθο σε μύθο !

Share.

Comments are closed.