Tο «παράλληλο πρόγραμμα» ήταν ρουσφέτια & οι προσλήψεις από το παράθυρο

0

Κρυφές προσλήψεις στο Δημόσιο με απουσία του ΑΣΕΠ από την διαδικασία επιλογής προσωπικού, δημιουργία νέων δομών και διατάξεις που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς όμως να έχουν κοστολογηθεί οι δημοσιονομικές επιπτώσεις, αποτελούν τους λόγους για τους οποίους το κουαρτέτο έθεσε βέτο στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα». 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι «γρίζες ζώνες» το σχεδίου νόμου που αποσύρθηκε άρον άρον από την κυβέρνηση λόγω πλημμελούς κοστολόγησης των δημοσιονομικών επιπτώσεων αφορούν: 

Τις προσλήψεις ανέργων μέσω προγραμμάτων απασχόλησης σε δήμους και περιφέρειες που προβλέπονται στο πρώτο άρθρο του νόμου από το οποίο απουσιάζει πλήρως η συμμετοχή του ΑΣΕΠ στην επιλογή του προσωπικού. Οι δανειστές εγείρουν αντιρρήσεις στην εφαρμογή της διάταξης στον βαθμό που δεν έχει προβλεφθεί διαφανής διαδικασία επιλογής του προσωπικού με την συμμετοχή της ανεξάρτητης αρχής. 

Κρυφές προσλήψεις είδαν οι εταίροι και πίσω από την διάταξη (άρθρο 7) για την δημιουργία Κέντρων Κοινότητας στους ΟΤΑ που θα αναλάβουν την ενημέρωση και τον συντονισμό της παρεχόμενης βοήθειας προς τις ευπαθείς ομάδες. Το κουαρτέτο εκφράζει αμφιβολίες για την ανάγκη δημιουργίας νέων δομών όπου δεν έχει κοστολογηθεί επαρκώς η λειτουργία τους και από την άλλη πλευρά δεν προσδιορίζεται το προσωπικό που θα απασχοληθεί στις νέες υπηρεσίες και υπό ποιες διαδικασίες θα προσληφθεί. 

Η πρόβλεψη για ανάθεση από το κράτος σε ΝΠΙΔ και μη κερδοσκοπικές εταιρείες της λειτουργίας των χώρων φιλοξενίας των προσφύγων (άρθρο 9) προβληματίζει τους δανειστές παρά το γεγονός ότι αποτελεί συνήθη ευρωπαϊκή πρακτική η ανάθεση σε ιδιώτες της λειτουργίας αντίστοιχων χώρων. Το κουαρτέτο έχει ζητήσει αναλυτική παρουσίαση της προτεινόμενης ενέργειας και κατάλογο με τα νομικά πρόσωπα που θα μπορούσαν να αναλάβουν ένα αντίστοιχο έργο. 

Οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ

Η παραίτηση των ΟΤΑ από τα ένδικα μέσα για εργαζόμενους που μετά από συνεχείς συμβάσεις έχουν απευθυνθεί στην δικαιοσύνη ζητώντας την μονιμοποίηση τους, βρίσκει κάθετα αντίθετο το κουαρτέτο των δανειστών. Η ρύθμιση στο άρθρο 12 που προβλέπει την άρση του αξιόποινου των πράξεων, την παύση των πειθαρχικών ευθυνών και τον μη καταλογισμό σε δημάρχους που δεν ασκούν ένδικα μέσα κατά των υπαλλήλων που ζητούν να μονιμοποιηθούν μετά από συνεχείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου, επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με εκατομμύρια ευρώ από την πρόσληψη των συμβασιούχων, σύμφωνα με τους δανειστές. Υπενθυμίζεται ότι περίπου 1.500 συμβασιούχοι που εργάζονταν με δικαστικές αποφάσεις μονιμοποιήθηκαν το 2015 λόγω της άρνησης των δημάρχων να συνεχίσουν τα ένδικα μέσα. 

Η απελευθέρωση των προσλήψεων στους ανταποδοτικούς τομείς των ΟΤΑ (καθαριότητα και ύδρευση) έχει δημιουργήσει προβληματισμό στους δανειστές που ζητούν αναλυτική κοστολόγηση και περιορισμό στις προσλήψεις για να μην πραγματοποιηθούν φαινόμενα του παρελθόντος με ανεξέλεγκτες προσλήψεις στου Δήμους. 

«Εξυπηρετήσεις» συντεχνιών βλέπουν οι Βρυξέλλες πίσω από τις διατάξεις του άρθρου 14 για την επιβολή εξάωρου ωραρίου αντί του σημερινού 8ωρου στους κρατικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Με την αιτιολογία της εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων η εξάωρη απασχόληση των βρεφονηπιοκόμων θα οδηγούσε σε κατάρρευση του σταθμούς αφού θα πρέπει να προσλάβουν νέο προσωπικό προκειμένου να μην κλείνουν στις 13:00 το μεσημέρι, σε μία περίοδο όπου τα κονδύλια για νέες προσλήψεις είναι περιορισμένα. Στην συγκεκριμένη διάταξη δεν έχει κοστολογηθεί επαρκώς η εφαρμογή του νέου ωραρίου. 

Και άλλες “κρυφές” προσλήψεις 

Η δυνατότητα μετάταξης των πρώην δημοτικών αστυνόμων που απασχολούνται ως προσωπικό φύλαξης στα σωφρονιστικά ιδρύματα χωρίς να έχει προβλεφθεί η αντικατάστασή τους, εγείρει νέες αντιρρήσεις από την πλευρά των δανειστών καθώς υποστηρίζουν ότι υποκρύπτει νέες προσλήψεις για τις φυλακέςπου έχουν τεράστια κενά στην εσωτερική και εξωτερική φύλαξη των ιδρυμάτων. 

Προσλήψεις χωρίς την παρουσία του ΑΣΕΠ που δεν έχει προβλεφθεί επ΄ ακριβώς η δημοσιονομική επίπτωση βλέπουν οι δανειστές πίσω από την πρόβλεψη για την δημιουργία σχολικών κέντρων αντισταθμιστικής εκπαίδευσης. Η διάταξη προβλέπει την πρόσληψη εκτάκτων και ωρομισθίων εκπαιδευτικών με συνέντευξη από τους περιφερειακούς διευθυντές  χωρίς να έχει κοστολογηθεί επαρκώς η δημοσιονομική επίπτωση από την λειτουργία των νέων δομών. Και σε αυτήν την περίπτωση απουσιάζει το ΑΣΕΠ από την επιλογή των απασχολούμενων. 

Πηγή: thetoc.gr

Share.

Comments are closed.