2.000 άτομα επαναπροσλήφθηκαν στην ΕΡΤ και τώρα δεν υπάρχει κανείς – Για αυτή την ΕΡΤ παλέψαμε;

0

Η αμαρτωλή ιστορία της ΕΡΤ, για να χρησιμοποιήσουμε ένα από τα “απόλυτα” και διαχρονικά δημοσιογραφικά κλισέ, είναι η επιτομή του φαύλου κύκλου του πελατειακού κράτους στη χώρα μας. Το κόμμα που κυβερνά βρίσκει στο πρόσωπο της ΕΡΤ τη μόνιμη “θεραπαινίδα” του. Ρουσφέτια, διαπλοκή, χειραγώγηση της πληροφόρησης, «ημέτεροι» στην πρωτοκαθεδρία. Και κερασάκι στην τούρτα, ένα ανεκδιήγητο πάρτι σπατάλης και “κουβαδιάσματος” του δημοσίου χρήματος.

Η «δημοκρατία του χιλιάρικου»

Αυτά ως πρόλογο. Πάμε στο σήμερα, ένα σήμερα ευτελές και τρισάθλιο, όσο και το παρελθόν. Η κυβέρνηση-”πρώτη φορά αριστερά” ξανάνοιξε την ΕΡΤ και πολύ καλά έκανε, ακυρώνοντας έτσι το ρεσιτάλ αυταρχισμού και ηλιθιότητας που είχε διαπράξει η κυβέρνηση Σαμαρά με το αποτρόπαιο “μαύρο”.

Αλλά πώς την άνοιξε; Με τον πιο εσφαλμένο τρόπο. Όλοι πίσω. Χωρίς καμία αξιολόγηση. Και αυτοί που άξιζαν κι αυτοί που δεν άξιζαν. Χωρίς κανένα σχέδιο εξορθολογισμού ενός δημόσιου οργανισμού που και πριν από το “μαύρο” υπέφερε από αθεράπευτες παθογένειες. Περισσότεροι από 2000 εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί γύρισαν πίσω και ο “αγώνας τώρα δικαιώνεται”.

Αποτέλεσμα; Η “δημοκρατία του χιλιάρικου”. Για μεγάλο διάστημα οι εργαζόμενοι πληρώνονται με το… κεφάλι: 1000 ευρώ τον μήνα ο καθένας και βλέπουμε… Χωρίς αξιολόγηση και πάλι, χωρίς οργανωτική δομή, χωρίς συγκεκριμένο “καθηκοντολόγιο”. Χωρίς μέλλον.

Ένας δημοσιογραφικός στρατός με περισσότερους από 1000 εργαζόμενους εκ των οποίων ένας υπερπλεονάζων αριθμός έγιναν αρχισυντάκτες, προϊστάμενοι και διευθυντές. Τα κριτήρια έχουν ανυπόφορο και βαρύ “άρωμα” κομματισμού και αναξιοκρατίας. “Eκπομπάρχες”- κουτσοί, στραβοί, οδεύουν προς την πολύπαθη Αγία Παρασκευή και όχι (δυστυχώς) στον άγιο Παντελεήμονα.

Το προνόμιο της «διπλοθεσίας»

Αφού λοιπόν τους βόλεψαν τους επαναπροσληφθέντες (έστω με το χιλιάρικο) τους … έχασαν! Κάποιοι φιλότιμοι που σέβονται το δημόσιο χρήμα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Οι άλλοι, οι πολλοί “εξαφανιζόλ”. Πριν από λίγες μέρες ανώτερο στέλεχος της διοίκησης της ΕΡΤ, αφού βαρέθηκε να περιπλανιέται μόνος στους έρημους διαδρόμους, σκέφτηκε μια λύση. Να επιβληθεί “κάρτα” για την είσοδο και την έξοδο των δημοσιογράφων από το χώρο δουλειάς τους. Η πρόταση ετέθη στη συζήτηση με δημοσιογράφους της ΕΡΤ. Απερρίφθη μετά πολλών επαίνων.

Τι κάνει λοιπόν μια διοίκηση για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των “αόρατων εργαζομένων” και των αναγκαστικών ελλείψεων που υπάρχουν, προκειμένου να παραχθεί ένα έστω στοιχειώδες δημοσιογραφικό έργο;

Επιβάλλει τη “διπλοθεσία”! Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ που υπερβαίνουν τους 1000, που δεν εμφανίζονται στη δουλειά τους, που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού προγράμματος, επιδοτούνται με το “προνόμιο της διπλοθεσίας”. Έτσι σαν ένα κίνητρο για να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους στην Αγία Παρασκευή. Ούτε καν αυτοί που πήγαιναν από φιλότιμο.

Δέστε πόσο απλό είναι. Ως δια μαγείας και παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά ότι οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με τον νόμο για τα ΜΜΕ, η διάταξη που επιτρέπει την παράλληλη εργασία για το “Αθηναϊκό Πρακτορείο” και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης “συμπαρέσυρε και την ΕΡΤ: «Για ειδικές περιπτώσεις και μετά από άδεια του διοικητικού συμβουλίου» είναι η απάντηση της κυβέρνησης . Όλοι όμως γνωρίζουν ότι η έγκριση παράλληλης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα θα γίνει όπως και στο παρελθόν: με μαζικό τρόπο. Πάλι “όλα τα λεφτά, όλα τα κιλά”. Όλα αυτά συμβαίνουν την εποχή που οι μισοί δημοσιογράφοι αυτού του τόπου είναι άνεργοι.

Έρχονται νέες προσλήψεις

Πάμε στοίχημα ότι το επόμενο αίτημα της ΕΡΤ θα είναι οι προσλήψεις με σύμβαση χρόνου; Πάμε από την αρχή. Διόρισαν μαζικά πάνω από 2000 εργαζόμενους, οι περισσότεροι «υπολειτουργούν». Τους κάνουν και το χατίρι της διπλοθεσίας. Άρα θα υπολειτουργούν ακόμη περισσότερο. Όμως κάποιοι πρέπει να δουλεύουν. Συνεπώς «χρειαζόμαστε προσλήψεις συμβασιούχων».

Για γέλια αλλά κυρίως για κλάματα. Γιατί την ίδια στιγμή περικόπτονται ακόμη και οι χαμηλές συντάξεις για να βρεθούν χρήματα για το αδηφάγο δημόσιο τομέα, τμήμα του οποίου είναι και η κρατική ΕΡΤ. Οσο δε στον ιδιωτικό τομέα το δικαίωμα στην διπλοθεσία είναι αδιανόητο καθώς σπανίζει ακόμη και το «προνόμιο» της μονοθεσίας. Το “δεν ντρεπόμαστε λίγο”, μάλλον φαντάζει όχι πολύ λίγο αλλά ελάχιστο.

Θέλετε και λίγα ακόμη “τιπς” της οπερέτας που παίζεται στην Αγία Παρασκευή; Η ΕΡΤ ζήτησε πρόσθετα 25 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες της πέρα από τα 75 εκατομμύρια ευρώ που έχει λαμβάνειν από το “ανταποδοτικό τέλος” που πληρώνουμε όλοι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. «Λεφτά υπάρχουν» που έλεγε και ο «αείμνηστος».

Άλλο ένα “τιπ”. Θυμάστε τις αρχικές εξαγγελίες για ολοσχερή κατάργηση των λεγόμενων «μικτών παραγωγών» που κατά τους εξαγγέλλοντες αποτελούσαν διαχρονικά ένα από τα πολλά «θερμοκήπια σκανδάλων» στην ΕΡΤ; Ξεχάστε τα. Με απόφαση της Διοίκησης της ΕΡΤ που συμπεριελήφθη μάλιστα στον Νέο Κανονισμό Παραγωγής και Προμήθειας Προγράμματος προβλέπονται οι «μεικτές συμπαραγωγές». Μάλιστα προβλέπονται τέσσερις κατηγορίες: η εσωτερική, η ανάθεση σε εξωτερικό συντελεστή, η μεικτή και η συμμετοχή σε παραγωγή τρίτων.

Θέλετε κι άλλο; Με προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο η ΕΡΤ αναζητά εξωτερικές εταιρείες συνεργείων τηλεοπτικής κάλυψης. Είπαμε ούτε οι 2000 εργαζόμενοι επαρκούν.

Ο κατάλογος της ασυδοσίας και της σπατάλης είναι ατελείωτος. Το παλιό «τέρας» της κρατικοδίαιτης ΕΡΤ των «ημετέρων» και των «δικών μας παιδιών» επανέρχεται σε όλο το τρισάθλιο μεγαλείο της. Το μόνο παρήγορο είναι ότι η κοινή γνώμη τους έχει πάρει χαμπάρι και γι αυτό τους γυρίζει την πλάτη.

Στις μετρήσεις του προηγούμενου μήνα η ΕΡΤ κατέγραψε θεαματικότητες 5,4% στο σύνολο του κοινού και 2,8% στα λεγόμενα «εμπορικά κοινά». Η απαξίωση έχει κι αυτή την τιμή της.

Πηγή: thetoc.gr

Share.

Comments are closed.