Τα πειστήρια των Ρώσων για τις σχέσεις Ερντογάν – ISIS ( βίντεο)

0

Με δορυφορικές φωτογραφίες και με χάρτες η Ρωσική κυβέρνηση στοιχειοθετεί την ανάμειξη της Άγκυρας αλλά και ειδικότερα της οικογένειας Ερντογάν στο λαθρεμπόριο πετρελαίου από τη Συρία και το Ιράκ προς τουρκικές πόλεις και από εκεί προς εξαγωγή.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας παρουσίασε στοιχεία για τη διαδρομή που ακολουθεί το πετρέλαιο και προκάλεσε την Άγκυρα πως αν θεωρεί ότι τα στοιχεία αυτά είναι πλαστά, να αφήσει τους δημοσιογράφους να επισκεφτούν τις συγκεκριμένες περιοχές.

Εγκληματίες και τουρκική ελίτ συνεργάζονται 

Ο αναπληρωτής υπουργός αμύνης Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ο βασικός αγοραστής του πετρελαίου που οι τζιχαντιστές μεταφέρουν από τις εγκαταστάσεις εξόρυξης στο Ιράκ και τη Συρία που τελούν υπό την κατοχή τους, τονίζοντας ότι «η ηγεσία της Τουρκίας, ο πρόεδρος Ερντογάν και η οικογένειά του, εμπλέκονται σε αυτή την εγκληματική επιχείρηση». Μάλιστα έκανε λόγο για την ύπαρξη μιας ενιαίας ομάδας που αποτελείται από εγκληματίες και από μέλη της τουρκικής ελίτ.

Το υπουργείο άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα έναν χάρτη που δείχνει τους δύο βασικούς δρόμους μέσω των οποίων το πετρέλαιο διοχετεύεται στην πόλη Μπατμάν, όπου βρίσκονται μεγάλες μονάδες διύλισης και στα λιμάνια της Αλεξανδρέτας και το Ντορτιόλ, στις ακτές της Μεσογείου.

Το πετρέλαιο καταλήγει μέσω της Τουρκίας σε τρίτες χώρες. «Σύμφωνα με τις πιο ταπεινές εκτιμήσεις μας, τα έσοδα των τρομοκρατών είναι σχεδόν 3 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Μετά τις αεροπορικές επιθέσεις μας, μειώθηκαν στο 1,5 εκατ. την ημέρα», είπε ο Ρουσκόι.

Οι ρώσοι παρουσίασαν και δορυφορικές λήψεις, που δείχνουν βυτιοφόρα πετρελαίου να περνούν από τις περιοχές του Ισλαμικού Κράτους προς την Τουρκία.

«Η Τουρκική ηγεσία επιδεικνύει απίστευτο κυνισμό. Έχουν εισβάλει σε μια περιοχή άλλης χώρας και θρασύτατα την λεηλατούν» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός αμύνης.

Σύμφωνα με την ρωσική στρατιωτική ηγεσία, οι τζιχαντιστές εξασφαλίζουν εισόδημα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου που ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρα δολάρια, με τα οποία το ISIS πληρώνει μισθοφόρους και τρομοκράτες σε όλον τον κόσμο και φροντίζει για τον εξοπλισμό τους.

Τα στελέχη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας τόνισαν ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έχουν βοηθήσει στη μείωση του λαθρεμπορίου κατά 50%  υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχιστούν οι αεροπορικές επιθέσεις σε πετρελαϊκές υποδομές του Ισλαμικού Κράτους.

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστούν και νέα στοιχεία που θα δείχνουν πώς η Τουρκία βοηθά το Ισλαμικό Κράτος.

ΗΠΑ: «Παράλογες και γελοίες οι Ρωσικές αιτιάσεις»

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε εξωφρενικό κάθε υπαινιγμό ότι η Τουρκία συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος σε λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών κάνουν λόγο για πετρέλαιο που από τις Συριακές πετρελαιοπηγές περνούν λαθραία στην Τουρκία μέσω με την βοήθεια «μεσαζόντων» αλλά χωρίς την ανάμειξη της τουρκικής κυβέρνησης.

Στο στόχαστρο ο γιος του Ερντογάν 

Οι ρωσικές αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρο τον γιο του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ ως έναν από τους βασικούς παράγοντες στις μπίζνες με τον ISIS.

O Mπιλάλ Ερντογάν είναι ιδιοκτήτης εφοπλιστικών εταιριών και λέγεται πως εμπλέκεται στο λαθρεμπόριο πετρελαίου με τους τζιχαντιστές, μεταφέροντας πετρέλαιο από τις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ σε ασιατικές χώρες.

Το ρωσικό δίκτυο Russia Today, επικαλούμενο αναρτήσεις σε τουρκικά social media παρουσίασε φωτογραφίες του υιού Ερντογάν να απολαμβάνει το δείπνο του σε εστιατόριο της Κωνσταντινούπολης με φερόμενο ηγέτη του ISIS, που σύμφωνα με κάποιους συμμετείχε στις σφαγές στις πόλεις Homs και Rojava στη Συρία.

Τα ποσά που φέρεται να κερδίζει το ISIS σε καθημερινή βάση από το λαθρεμπόριο πετρελαίου είναι σύμφωνα με αμερικανικές πηγές τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας», ανέφερε ο D. Cohen, επικεφαλής της υπηρεσίας για την οικονομική κατασκοπεία, «ο ISIS πουλά πετρέλαιο σε πολύ χαμηλές τιμές σε μια σειρά από μεσάζοντες, και Τούρκους, που κατόπιν το μεταφέρουν για να το μεταπουλήσουν. Επίσης, ένα μέρος του πετρελαίου που προέρχεται από το έδαφος δράσης του ISIL πουλήθηκε στους κούρδους στο Ιράκ και μετά στην Τουρκία».

Το βίντεο με τα πειστήρια του ρώσικου Υπουργείου ‘Άμυνας

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας παρουσίασε στοιχεία για τη διαδρομή που ακολουθεί το πετρέλαιο και προκάλεσε την Άγκυρα πως αν θεωρεί ότι τα στοιχεία αυτά είναι πλαστά, να αφήσει τους δημοσιογράφους να επισκεφτούν τις συγκεκριμένες περιοχές.

Δείτε το βίντεο από την παρουσίαση των πειστηρίων του ρώσικου Υπουργείου ‘Άμυνας

Share.

Comments are closed.