Τουρκία: Δολοφονία σοκ του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου στο Ντιγιαρμπακίρ

0

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ, Ταχίρ Ελτσί (Tahir Elçi), σκοτώθηκε από πυροβολισμούς άγνωστων ενόπλων (στη φωτογραφία πάνω μάλλον πρέπει να φαίνεται ο δράστης) στο Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι. Ο Ταχίρ Ελτσί πυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι ενώ έκανε μία δήλωση στους δημοσιογράφους.

Ο δράστης που σύμφωνα με το τουρκικό ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων DHA ήταν γενειοφόρος, πυροβόλησε στο πλήθος με αποτέλεσμα να δεχθεί ο Ελτσί μια σφαίρα στο κεφάλι.

Κατά τις συγκρούσεις που ακολούθησαν, σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν ένδεκα άτομα.

Ποιος ήταν ο Ταχίρ Ελτσί

Δικηγόρος γνωστός για τη στράτευσή του στην κουρδική υπόθεση, ο Ελτσί αποτελούσε αντικείμενο διώξεων επειδή είχε δηλώσει στην τηλεόραση στα μέσα Οκτωβρίου πως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που ηγείται της κουρδικής εξέγερσης στην Τουρκία από το 1984, «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση».

Ειδικότερα είχε πει: «Το ΡΚΚ δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Παρότι κάποιες ενέργειές του είναι τρομοκρατικές, πρόκειται για ένοπλη πολιτική οργάνωση». Μετά από πέντε μέρες είχε προσαχθεί με την κατηγορία της υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης. Το δικαστήριο τον έκρινε μη προφυλακιστέο στη δίκη, στην οποία ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης 7,5 ετών.

Είπαν για τη δολοφονία του Ταχίρ Ελτσί

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στη δολοφονία είπε ότι «το γεγονός αυτό έδειξε πόσο σωστή είναι η αποφασιστικότητά μας για την αντιμετώπιση της τροοκρατίας».

Ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των λαών Ερτουγρούλ Κιουρκτσού έκανε λόγο για «επίσημη δολοφονία που διαπράχθηκε από το παρακράτος». Ο Κιουρκτσού είπε επίσης ότι «μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες δολοφονίες».

Δείτε πως κατέγραψαν οι κάμερες τις συγκλονιστικές στιγμές από την εν ψυχρώ εκτέλεση του Ταχίρ Ελτσί

Share.

Comments are closed.