Πούτιν: Η Τουρκία είναι συνεργός της τρομοκρατίας

0

Στο κόκκινο βρίσκονται οι σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικό F16. H Άγκυρα υποστηρίζει ότι το ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο και έλαβε πολλαπλές προειδοποιήσεις προτού καταρριφθεί, ωστόσο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας και επιμένει, μετά και από ανάλυση στην οποία προχώρησε, ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση.

Το πρωτοφανές συμβάν προκάλεσε την οργή του προέδρου Πούτιν που έκανε λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά από τους συνεργούς των τρομοκρατών», προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις. Θεωρείται δε βέβαιο ότι θα είναι καταιγιστικές οι εξελίξεις που πυροδότησε η κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία από τουρκικά μαχητικά την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη η κοινή επιχείρηση κατά του ISIS.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας σε δημόσιες δηλώσεις του γεμάτος οργή χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους ως πισώπλατο μαχαίρωμα από «συνεργούς της τρομοκρατίας» και προειδοποίησε πως θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις των δυο χωρών.

Ο Πούτιν κατηγόρησε την Τουρκία πως αντί να επικοινωνήσει με την Μόσχα επέλεξε να φέρει το θέμα στο ΝΑΤΟ και να εμφανίσει την υπόθεση σαν η Ρωσία να κατέρριψε δικό της αεροσκάφος. 

Κατήγγειλε ότι μεγάλο μέρος από το πετρέλαιο που διακινεί το ISIS κατευθύνεται στην Τουρκία και μ αυτό τον τρόπο η Άγκυρα στηρίζει οικονομικά τους τρομοκράτες.

Ανέφερε μάλιστα πως το ρωσικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε μέσα σε συριακό έδαφος 4 χιλιόμετρα μακριά από τα τουρκικά σύνορα.

Έκτακτη Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Στις Βρυξέλλες θα γίνει έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας. Από τη μεριά του το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε επαφή με τις τουρκικές αρχές», μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού μαχητικού

Το χρονικό της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους

Το ρωσικό SU-24 καταρρίφθηκε σε συριακό έδαφος κοντά στην συρο-τουρκική μεθόριο και σύμφωνα με την τούρκικη εφημερίδα Sabah η οποία υποστηρίζει ότι η εντολή δόθηκε από τον ίδιο τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος ενημερώθηκε πριν από την κατάρριψη από το αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Χουλούσι Ακάρ.

Ο Νταβούτογλου έδωσε εντολή στις τουρκικές δυνάμεις να ενεργήσουν σύμφωνα με το πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Εθνών δίνοντας το πράσινο φως για την κατάρριψη. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος του ΝΑΤΟ επιτίθεται στη Ρωσία.

Η ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου στρατού

Το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο καταρρίφθηκε στη συρο-τουρκική μεθόριο, έλαβε δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο και διευκρίνισε ότι δύο τουρκικά F-16S έλαβαν μέρος στην κατάρριψή του. Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι δύο ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Μόσχα: Καμιά παραβίαση τουρκικού εναερίου χώρου 

Το ρωσικό τζετ SU-24 κατερρίφθη από τουρκικό F-16 πάνω από συριακό έδαφος, καθώς επέστρεφε στην αεροπορική βάση Hmeymim και καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος,. «Σήμερα, στο συριακό έδαφος, εξαιτίας πυρών που προέρχονταν από το έδαφος, ένα αεροσκάφος Su-24 που ανήκει στις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, συνετρίβη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. «Βρισκόταν αποκλειστικά σε συριακό εναέριο χώρο. Η τύχη των πιλότων μένει να εξακριβωθεί», επιμένει η ανακοίνωση του ρωσικού  υπουργείου Άμυνας.

Share.

Comments are closed.