Εντυπωσιακό: Η Λευκάδα μετακινήθηκε 36 εκατοστά από το μεγάλο σεισμό

0

Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τη χρήση προηγμένων μέσων, το νησί μετά τη φονική δόνηση των 6,4 Ρίχτερ μετατοπίστηκε κατά 36 εκατοστά προς τον Νότο, μέγεθος τουλάχιστον εντυπωσιακό σε σχέση με τα συνήθη δεδομένα.

Την ίδια στιγμή δορυφορικές εικόνες καταδεικνύουν ότι εκτός από την οριζόντια μετατόπιση σε κάποια σημεία της Λευκάδας ο φλοιός της γης έχει υποστεί κατακόρυφες παραμορφώσεις που φτάνουν ακόμη και τα 20 εκατοστά, όταν οι αντίστοιχες καταβυθίσεις στην Αθήνα μετά τον σεισμό τη Πάρνηθας το 1999 δεν ξεπερνούσαν τα 9 cm.

«Η ανάλυση των δεδομένων που συνέλεξε ο σταθμός GPS του Γεωδυναμικού στο Πόντι της Λευκάδας – εκεί όπου ο βράχος σκότωσε μια γυναίκα διαπερνώντας σαν ρουκέτα το σπίτι της – δείχνει ότι έχουμε μετατόπιση εδάφους κατά 36 εκατοστά προς την Κεφαλονιά. Πρόκειται για μια μεγάλη μετακίνηση που εξέπληξε ακόμη και εμάς τους επιστήμονες», εξηγεί μιλώντας στο «ΕΘΝΟΣ» ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Αθανάσιος Γκανάς, ο οποίος ασχολείται με το θέμα. «Σκεφτείτε ότι μετά τους σεισμούς της Κεφαλονιάς τον Ιανουάριο του 2014, οι μετατοπίσεις που είχαμε εντοπίσει ήταν για παράδειγμα 7 εκατοστά στη Μονή Κυπουραίων έξω από το Ληξούρι και 1,5 εκατοστό στον σταθμό μας, στα Βαλσαμάτα. Κατά τα άλλα διαπιστώνουμε ότι η οριζόντια μετατόπιση βρίσκεται σε συμφωνία με το ρήγμα με διεύθυνση από Βορρά προς το Νότο. Θεωρούμε ακόμη ότι οι μετασεισμοί που σημειώνονται δεν μπορούν να μεταβάλουν την εικόνα, καθώς δεν απελευθερώνουν τόση ενέργεια όσο η δόνηση των 6,4 Ρίχτερ».

Ενδεικτική της ενέργειας που απελευθερώθηκε κατά το χτύπημα του Εγκέλαδου στο νησί είναι επίσης η ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων Sentinel-I του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος όπως αυτή έγινε από το Κέντρο Αριστείας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Οι δορυφορικές εικόνες μας έδειξαν σοβαρή καταβύθιση αρκετών εκατοστών στη δυτική Λευκάδα, η οποία σε ορισμένα σημεία ανέρχεται σε πάνω από 20 εκατοστά στην κατεύθυνση δορυφόρου-Γης. Αντίστοιχη καταβύθιση εντοπίζεται και στο βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάς. Τα στοιχεία θα υποβληθούν στη συνέχεια σε περαιτέρω ανάλυση για ακόμη ακριβέστερες εκτιμήσεις», λέει ο κ. Χάρης Κοντοές, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Αστεροσκοπείου.

Εξαφανίστηκε η παραλία «Εγκρεμνοί» στη Λευκάδα από το σεισμό

Χάθηκαν» μετά τον σεισμό στη Λευκάδα οι Εγκρεμνοί, μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας και φημισμένη σε όλον τον κόσμο για τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά της.

Δύο ημέρες μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ, η εικόνα της παραλίας έχει αλλάξει δραματικά. Βράχοι και τόνοι χώματος κάλυψαν την παραλία, που έχει πια σχεδόν «εξαφανιστεί», ενώ και η σκάλα με τα 350 σκαλοπάτια που οδηγούσε στην παραλία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Share.

Comments are closed.