Το συγκλονιστικό video από το Αιγαίο που παρουσίασε ο Γ. Μουζάλας στους υπ. Εσωτερικών της ΕΕ

0

Στη Σύνοδο των χωρών της ΕΕ και των χωρών της Αφρικής στη Βαλέτα άνοιξε η συζήτηση για τη συνεργασία της Ευρώπης με τις αφρικανικές χώρες, ενώ ήταν η πρώτη φορά που με σαφήνεια αναδείχτηκε η Τουρκία ως το έδαφος στο οποίο μπορεί να υπάρξει η λύση για το προσφυγικό ζήτημα.

Αυτό παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε για την παρουσίαση των αποφάσεων που πάρθηκαν στη Μάλτα.

Σχετικά με τη Σύνοδο για την Αφρική, ο κ. Μουζάλας αποκάλυψε ότι οι Αφρικανοί ηγέτες θεώρησαν πολύ χαμηλό το ποσό των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Ταμείο Αρωγής που η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να δώσει, και δήλωσαν σχεδόν ομόφωνα ότι θεωρούν τη μετανάστευση νόμιμο δικαίωμα των Αφρικανών -και άρα δεν δέχονται να κάνουν επαναπατρισμούς.

Όσον αφορά στη δεύτερη μέρα της Συνόδου, οπότε η συζήτηση επικεντρώθηκε στη συνεργασία με την Τουρκία, ο κ. Μουζάλας σχολίασε ότι «είναι η πρώτη φορά που επίσημα πια από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπαίνει η θέση που η κυβέρνηση είχε διατυπώσει από τον Απρίλιο, ότι το πρόβλημα των ροών μπορεί να λυθεί μόνο από την Τουρκία, από τα εδάφη της Τουρκίας, και ότι απαιτείται συνεργασία με την Τουρκία για να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες ροές».

Στο πνεύμα αυτό, και κατά τη διάρκεια της ομιλίας τού κ. Μουζάλα στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που προηγήθηκε της Συνόδου, προβλήθηκε ένα τρίλεπτο βίντεο, που είχε σκοπό να καταδείξει ότι η είσοδος των μεταναστών και των προσφύγων γίνεται από τις ακτές της Τουρκίας, και γίνεται οργανωμένα κατά χιλιάδες, χωρίς μυστικότητα. Το βίντεο δημιουργήθηκε με βάση χάρτες της Frontex, αρχειακό υλικό, κατά κύριο λόγο του Λιμενικού Σώματος, και φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ένα δεύτερο βίντεο που ετοιμάζεται και θα σταλεί σε όλους τους ευρωβουλευτές, θα συνοδεύει το αίτημα της Ελλάδας ότι η τραγωδία μπορεί και πρέπει να σταματήσει στις ακτές της Τουρκίας με την απαγόρευση των δουλεμπόρων και με την μετεγκατάσταση από τα εδάφη της Τουρκίας, της Ιορδανίας και του Λίβανου στις ευρωπαϊκές χώρες. «Στόχος των δύο βίντεο είναι να δείξουμε στην Ευρώπη ότι πρέπει να κινηθεί με γρηγορότερους ρυθμούς γιατί η κατάσταση είναι πλέον απάνθρωπη», προσέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Δείτε κι εσείς το συγκεκριμένο βίντεο

Share.

Comments are closed.