H ελληνική πρόταση για τις 100 δόσεις και η αντιπρόταση των θεσμών

0

Συμβιβαστική πρόταση έχει καταθέσει στους θεσμούς η κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος που έχει προκύψει και με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Οι εκπρόσωποι των θεσμών απαιτούν να χάνεται αυτομάτως η ρύθμιση για όσους φορολογούμενους έχουν ενταχθεί σε αυτήν και καθυστερούν έστω και μια ημέρα την πληρωμή κάποιας νέας φορολογικής υποχρέωσης.

Από το οικονομικό επιτελείο έχει υποβληθεί συμβιβαστική πρόταση η οποία “λαμβάνει υπόψη την εισοδηματική κατάσταση των νοικοκυριών” και προβλέπει τη σταδιακή μείωση του σημερινού χρονικού ορίου με δυο ενδιάμεσους σταθμούς, τον Ιούνιο του 2016 και την Πρωτοχρονιά του 2017. Σε πρώτη φάση η διορία για τη ρύθμιση ή εξόφληση της νέας οφειλής θα μειωθεί από τις 30 στις 20 ημέρες και από τον Δεκέμβριο του 2017 να μειωθεί ακόμη περισσότερα στις 10 ημέρες.

Με βάση το σημερινό καθεστώς η προθεσμία των 30 ημερών αρχίζει να τρέχει από την ημέρα που ο οφειλέτης έλαβε ειδοποιητήριο για τη νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή του. Οι εκπρόσωποι των θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν θέσει και θέμα αυστηροποίησης των όρων για την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων στην οποία κατά κανόνα μπορούν να μπουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλοι οι οφειλέτες. Επίσης, ζητούν να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή προκειμένου οι φορολογούμενοι να μπορούν να ρυθμίσουν και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές μέσω του Taxisnet καθώς  σήμερα αυτή η δυνατότητα υπάρχει μόνο με επίσκεψη στην εφορία.

Να σημειωθεί ότι η απροθυμία του υπουργείου Οικονομικών να ανοίξει το taxisnet για τη ρύθμιση και των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών αποδίδεται σε φόβους ότι οι φορολογούμενοι θα σπεύσουν μαζικά να ρυθμίσουν οποιαδήποτε οφειλή με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντικό πρόβλημα στα κρατικά έσοδα.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι έχει εκλείψει ολοσχερώς ο κίνδυνος για να ξηλωθεί πλήρως η ρύθμιση των 100 δόσεων και σημειώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών που έχουν ενταχθεί σε αυτή πρόκειται να παραμείνει με τους ίδιους όρους που εντάχθηκαν.

Share.

Comments are closed.