Σάλος και σκιές από τη δράση του Λάμπρου του ΣΥΡΙΖΑ

0

Βαριά σκιά στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου ρίχνουν οι καταγγελίες του Γ. Πανούση και όσα αποκαλύπτονται για το σχέδιο εξόντωσης του στο οποίο έχει εμπλακεί – όπως προκύπτει από συνομιλίες που έχει καταγράψει η ΕΥΠ – το μέλος της Π.Γ και στενός συνεργάτης του υπ. Δικαιοσύνης, Παναγιώτης Λάμπρου.

Τα ερωτήματα αν και τι γνώριζε ο πρωθυπουργός – όπως ισχυρίζεται ο Γιάννης Πανούσης – ποιος ήταν ο ρόλος και η διαμεσολάβηση του Παναγιώτη Λάμπρου ως συμβούλου του Ν. Παρασκευόπουλου με έγκλειστους των Πυρήνων της Φωτιάς, παραμένουν αναπάντητα.

Η αντιπολίτευση καλεί τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις και στη Βουλή ενώ ο Γιάννης Πανούσης και ο επικεφαλής της ΕΥΠ καλούνται επίσης να καταθέσουν όσα γνωρίζουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

«θα του λιώσουμε το κεφάλι» ακούγεται να λέει για τον Πανούση σε έγκλειστο ηγετικό στέλεχος των Πυρήνων της Φωτιάς επίσης έγκλειστος βαρόνος της νύχτας. Η συνομιλία έχει νομίμως καταγραφεί από την ΕΥΠ. 

Το αλαλούμ με τον Π. Λάμπρου: είναι ακόμη σύμβουλος του Υπ. Δικαιοσύνης 

Ο ίδιος ο κ. Λάμπρου σε δήλωσή του τη Δευτέρα παραδέχθηκε ότι με την ιδιότητα του συμβούλου του υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου, επισκέφθηκε αρκετούς κρατούμενους ενώ είχε συνοδεύσει τον υπουργό και τον πρωθυπουργό στην πρόσφατη επίσκεψή τους στις φυλακές των Διαβατών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αρχικά την Τρίτη ανέφερε πως ο κ. Λάμπρου ήταν σύμβουλός του και μετακλητός στο Υπ. Δικαιοσύνης έως το τέλος Αυγούστου αλλά όχι πια. 

Ωστόσο επίσημο έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια αποκάλυψε ότι με εντολή του Γενικού Γραμματέα Κωνσταντίνου Κοσμάτου, το κράτος κάλυψε τα έξοδα μετάβασης του Π. Λάμπρου στη Θεσσαλονίκη κατά τις   ημερομηνίες (1-3.11.2015) που συμπίπτουν με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ν. Παρασκευόπουλου στις φυλακές Διαβατών, όπου εγκαινιάστηκε μονάδα απεξάρτησης. Δείτε εδώ το επίσημο έγγραφο 

Υπ. Δικαιοσύνης: Μετέχει αμισθί σε ομάδα εργασίας. 

Αφού αποκαλύφθηκε και η διαταγή πληρωμής των οδοιπορικών του ήρθαν και νέες διευκρινίσεις από τον Νίκο Παρασκευόπουλο.

Όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του υπουργού, ναι μεν η ιδιότητα του κου Λάμπρου ως μετακλητού υπαλλήλου έχει λήξει , πλην όμως όχι και η εμπλοκή του με θέματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αναφέρεται επί λέξει στην επίμαχη ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης: 

“Σε σχέση με τα αναφερόμενα για την εργασιακή σχέση του κ. Π. Λάμπρου με το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπογραμμίζεται ότι η ιδιότητά του ως μετακλητού υπαλλήλου έχει λήξει από 28/8/2015. 

Μετέχει όμως αμισθί σε ομάδα εργασίας που έχει ως στόχο την ανάπτυξη δομών υγείας στο σωφρονιστικό σύστημα και το έργο της οποίας ολοκληρώνεται στις 31/12/2015. Με την ιδιότητα αυτή, κατόπιν απόφασης του Γενικού Γραμματέα του 

Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνου Κοσμάτου, εγκρίθηκε  η μετάβαση του κ. Λάμπρου σιδηροδρομικώς στη Θεσσαλονίκη (1/11/2015 – 3/11/2015) για δραστηριότητα που εμπίπτει στον παραπάνω σκοπό”.

Τι έλεγε ο Παρασκευόπουλος για τον Λάμπρου το πρωί της Τρίτης 

Ωστόσο , σε συνέντευξή του την Τρίτη στο Mega, επιβεβαίωσε ότι ο κ. Λάμπρου από το Μάρτιο του 2015 διετέλεσε μετακλητός υπάλληλος του υπουργείου, κάτι που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, σημειώνοντας ότι με το τέλος του καλοκαιριού έληξε η θητεία του.

Παράλληλα υποστήριξε ότι ουδέποτε έγινε συζήτηση και διαπραγμάτευση με άλλους παράγοντες για τα νομοθετήματα που θα διαμορφώνονταν προβάλλοντας ως απόδειξη  ότι ο νόμος που προέκυψε είχε πάρα πολλές ρυθμίσεις που άφησαν απογοητευμένες κάποιες ομάδες κρατουμένων. Για άλλη μια φορά τάχθηκε υπέρ του να συνομιλεί το κράτος με τους κρατούμενους. 

Λάμπρου: Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει το στίγμα μας

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κ. Πανούσης φτάνει στο σημείο να δίνει ανθρώπους με κυνικό τρόπο στην Εισαγγελία, καταγράφοντας διαλόγους που δεν ξέρω πώς τους βρήκε, των οποίων και αμφισβητώ την ύπαρξη», δήλωσε στο ραδιοσταθμό “Στο Κόκκινο” το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Λάμπρου.

«Απορώ γιατί δεν προχώρησε σε αυτές τις καταγγελίες τους 7 μήνες που ήταν υπουργός», σημείωσε.

«Όσοι με γνωρίζουν και γνωρίζουν και τον ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζουν ότι δουλεύουμε χρόνια για τα δικαιώματα των κρατουμένων, δεν είναι προσωπικές μου απόψεις αυτές», συμπλήρωσε ο κ. Λάμπρου, επισημαίνοντας ότι αυτό που στην πραγματικότητα αμφισβητείται είναι το δικαίωμα και η υποχρέωση της Πολιτείας να έχει μια ανοιχτή επικοινωνία με τους κρατούμενους.

«Το στίγμα αυτής της κατεύθυνσης, όμως, έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με την παρουσία του στις φυλακές Διαβατών, για τα εγκαίνια εκεί μιας θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ», προσέθεσε, μιλώντας για το διαφορετικό όραμα που έχει αυτή η κυβέρνηση για το σωφρονιστικό σύστημα.

«Στόχος μας είναι όταν οι κρατούμενοι βγαίνουν στην κοινωνία να ζουν με αξιοπρέπεια και να μην ξαναμπούν ποτέ στη φυλακή», είπε.

Ποιος είναι ο Παναγιώτης Λάμπρου

Το συγκεκριμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι δραστήριο μέλος της Κ.Ε., που συμμετέχει σε κινήματα κοινωνικής αμφισβήτησης, για τους ανέργους, τους μετανάστες, τους Ρομά, τους άστεγους, τους ανθρώπους με αναπηρία, τα θύματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, είναι μέλος της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», ενώ συμμετείχε ενεργά στην πρωτοβουλία για τους πρώτους γάμους ομόφυλων ζευγαριών στην Τήλο. Διετέλεσε σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και φέρεται να επισκέφθηκε τις φυλακές Δομοκού, τον περασμένο Μάρτιο, μαζί με πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να δουν ποινικούς κρατουμένους και έγκλειστους για υποθέσεις τρομοκρατίας. 

Ολόκληρη δήλωση του Π. Λάμπρου έχει ως εξής:

“Απαράδεκτη επιχείρηση συκοφάντησης εξαπέλυσε εναντίον μου το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, προβάλλοντας  “συνομιλίες” και “ντοκουμέντα” που είναι άγνωστο πώς “περιήλθαν” στη διάθεση του καναλιού, ενώ βάλλει ευθέως εναντίον μου για τη στάση μου ως μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στα αυτονόητα δικαιώματα χιλιάδων κρατουμένων, γυναικών και αντρών. 

Εδώ και πολλά χρόνια ασχολούμαι με τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα, και ειδικά με τα δικαιώματα των φυλακισμένων, στην προσπάθεια οι φυλακισμένοι να μην είναι πολίτες β΄ κατηγορίας, να ζουν με ανθρώπινες συνθήκες. Έτσι, όταν μου ζητήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να συνδράμω, ως ειδικός συνεργάτης του υπουργείου στο πλαίσιο των καθηκόντων μου, στην επαφή που πρέπει να έχει το υπουργείο με όλους τους κρατούμενους, το θεώρησα υποχρέωσή μου. Στο πλαίσιο αυτής μου της ιδιότητας επισκέφτηκα σχεδόν το σύνολο των ελληνικών φυλακών, όπου συνομιλούσα με μεγάλο αριθμό κρατουμένων, και το ίδιο έκανα κάθε φορά που απεργίες πείνας απειλούσαν τη ζωή των κρατούμενων.

Μόνο ερωτηματικά γεννά η απόφαση του κ. Γ. Πανούση να προσπαθήσει να δημιουργήσει ζήτημα γύρω από το πρόσωπό μου τώρα, μετά την απομάκρυνσή του, και όχι όσο ήταν υπουργός ο ίδιος – εμπλέκοντάς με σε σενάρια «φυσικής και πολιτικής του εξόντωσης». Θα ήταν απλώς φαιδρό και ανάξιο σχολιασμού, αν όλα αυτά τα ευφάνταστα σενάρια δεν συνδέονταν με την προσπάθεια συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ και του αγώνα για τα δικαιώματα. Η προσπάθεια σπίλωσής μου, αλλά και απαξίωσης των ιδεολογικών και κινηματικών χαρακτηριστικών του ΣΥΡΙΖΑ και των αγώνων μας για τα δικαιώματα των κρατουμένων, θα με βρει απέναντι. Άλλωστε, ο δρόμος προς τη δικαιοσύνη είναι ανοιχτός για όλους”.

Share.

Comments are closed.