Πρόστιμο 180.000 ευρώ στην ΕΣΗΕΑ για παραβάσεις σε κοινοτικά προγράμματα

0

Το πρόστιμο των 180 χιλιάδων ευρώ επιβλήθηκε για τους χειρισμούς σε κοινοτικά προγράμματα που αφορούν ανέργους μέλη της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ και της ΕΣΗΕΜΘ, στα οποία ωστόσο συμπεριλαμβάνονται και άτομα που δεν είχαν τις καθορισμένες προϋποθέσεις ανεργίας καθώς και Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Αυτό προκύπτει μόνο από δειγματοληψία της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του υπουργείου Οικονομίας και αναφέρεται σε «έκθεση επιτόπιας επαλήθευσης» (ΑΠ 18765/29.10.2015).

Τα χρήματα χαρακτηρίζονται «αχρεωστήτως καταβληθέντα» και πρέπει να επιστραφούν, χωρίς να μπορεί να προεξοφληθεί η τελική οικονομική ζημιά της ΕΣΗΕΑ, καθώς επίκειται διεξοδική έρευνα του θέματος η οποία αφορά και τα ΚΕΚ αλλά και τον δεύτερο κύκλο σεμιναρίων που είναι σε εξέλιξη.

Ανυπολόγιστη όμως είναι η ηθική ζημιά που προκαλείται για την ΕΣΗΕΑ και τον δημοσιογραφικό κλάδο από ενέργειες που μόνο ως αμέλεια δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν.

Συνολικά επισημαίνονται 11 κατηγορίες παραβάσεων με πιο χαρακτηριστική τη διαπίστωση ότι «δεν πιστοποιείται ανεργία»( σελ. 7 της έκθεσης) για άτομα που συμμετείχαν στα προγράμματα με προϋπολογισμό, όπως αναφέρεται, συνολικού ύψους 4,2 εκ. ευρώ.

Share.

Comments are closed.