Νέα μέτρα 2 δισ. ευρώ «εδώ και τώρα» ζητά η Κομισιόν

0

Μετά από το αυστηρό και διόλου διπλωματικό τελεσίγραφο Μοσκοβισί για τα προαπαιτούμενα και το Ασφαλιστικό, η Κομισιόν με την Έκθεση της υπενθυμίζει στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να πάρει εδώ και τώρα μέτρα που να διασφαλίζουν τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2017!

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να νομοθετήσει το Φθινόπωρο του 2015 ένα πρόσθετο δημοσιονομικό πακέτο για να διασφαλίσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα είναι 1,75% του ΑΕΠ», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραπέμποντας στη συμφωνία του καλοκαιριού.

Τι λέει η συμφωνία; Ότι πρέπει να ληφθούν αξιόπιστα μέτρα που θα αποφέρουν τουλάχιστον 0,75% του ΑΕΠ με ισχύ από το 2017 και 0,25% του ΑΕΠ με ισχύ από το 2018.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει και να ψηφίσει νέα μέτρα 2 δισ. ευρώ πριν κλείσει το έτος! Πιο είναι το καλύτερο; Ότι αν του χρόνου, τέτοια εποχή κριθεί ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι του 2017 και του 2018, η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει και νέα μέτρα!

Κι ενώ έχει ξεκινήσει το… πανηγύρι και αναμένεται “θερμή” υποδοχή στο Eurogroup της Δευτέρας, τα αναθεωρημένα στοιχεία της Φθινοπωρινής Έκθεσης της Κομισιόν προκαλούν σοκ, καθώς πέρα από τους μακροοικονομικούς δείκτες, οι κοινωνικοί δείκτες έχουν επιδεινωθεί. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ανέργων για το 2016 υπολογίζεται, πλέον, στο 23,2% αντί 25,8% που προέβλεπε η αντίστοιχη Έκθεση της περασμένης Άνοιξης κι αυτό σημαίνει πρακτικά περίπου 125.000 περισσότερους ανέργους.

Το χειρότερο είναι ότι οι ήδη «κουτσουρεμένοι» μισθοί θα πάνε ακόμα πιο κάτω, αποδεικνύοντας ότι δεν έχουν πιάσει ακόμα πάτο. Την Άνοιξη, η Κομισιόν προέβλεπε ότι οι πραγματικές κατά κεφαλήν αποδοχές θα αυξηθούν φέτος κατά 1,7% και του χρόνου κατά 1,2%.

Πλέον, για φέτος εκτιμάται ότι θα μειωθούν περαιτέρω κατά 1% και το 2016 κατά 0,9%, ενώ ούτε για το 2017 προβλέπεται αύξηση, αφού θα μειωθούν έστω οριακά κατά 0,1%.

Share.

Comments are closed.