Ο Ποντιακός Ελληνισμός για Φίλη: Μόνο οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν τέτοιες θέσεις – Είναι ο νέος Κεμάλ

0

Οργή επικρατεί στον Ποντιακό Ελληνισμό έπειτα από την δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ότι η δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων δεν ήταν Γενοκτονία, αλλά «απλά εθνοκάθαρση».

Και είναι πάρα πολλοί οι επίσημοι εκπρόσωποι Ποντίων που καταφέρονται κατά του κ.Φίλη για όσα υποστήριξε δημοσίως.

«Ζητάμε την άμεση ταπεινή του συγνώμη απέναντι στους 353.000 γενοκτονημένους προγόνους μας και την παραίτησή του. Εφόσον δεν το πράξει, ζητάμε από τον πρωθυπουργό την άμεση αποπομπή του. Εκτός κι αν μας δηλώσουν ξεκάθαρα ότι συμφωνούν με την άρνηση της Γενοκτονίας και ότι αυτό αποτελεί κυβερνητική επιλογή», δήλωσε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος Τοπαλίδης.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ, αφού υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατό να αντιληφθεί κανείς ποια σκοπιμότητα υπαγορεύει τις «όλως ανιστόρητες και απαράδεκτες θέσεις του κ. Φίλη», τις οποίες «αντιμετωπίσαμε μόνο από τους Γκρίζους Λύκους», προειδοποιεί για περαιτέρω ενέργειες.

«Επιφυλασσόμαστε για τις περαιτέρω ενέργειές μας, οι οποίες, προφανώς, δε θα μείνουν σε επίπεδο επιστολών. Θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις κι εξετάζουμε το ενδεχόμενο να κινηθούμε και νομικά σε βάρος του κ. Φίλη. «Ο κύβος ερρίφθη. Βρισκόμαστε σε “πόλεμο”, υπερασπιζόμενοι τη διεθνή νομιμότητα και τις πανανθρώπινες αξίες. Ο κ. Φίλης έχει ενταχθεί στο στρατόπεδο των αρνητών» είπε ο κ. Τοπαλίδης.

«Είναι ο νέος Κεμάλ»

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), Χριστίνα Σαχινίδου χαρακτηρίζει τον υπουργό Παιδείας «νέο Κεμάλ Ατατούρκ».

«Σε αυτόν τον ορυμαγδό που βιώνει η χώρα, έρχεται ο κ. Φίλης, ως νέος Ατατούρκ και κάνει αυτές τις δηλώσεις. Γενοκτονία ήταν η προμελετημένη εκκαθάριση των Ελλήνων του Πόντου την περίοδο 1913-1922. Με τη Γενοκτονία έγινε η τελική επίλυση του τουρκικού προβλήματος με τις μειονότητες εντός των συνόρων της. Θέλω να θυμίσω στον κ. Φίλη το από το 2007 πόρισμα της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών, δηλαδή του καθ΄ ύλην αρμόδιου διεθνούς επιστημονικού οργανισμού για το θέμα, η οποία απεφάνθη ότι έγινε Γενοκτονία στους μειονοτικούς πληθυσμούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές. Ως Γενοκτονία ορίστηκε και από τον ΟΗΕ το 1948», είπε στο pontos-news.gr η πρόεδρος της ΠΟΠΣ.

Η Χριστίνα Σαχινίδου κάλεσε τον Νίκο Φίλη «αν θέλει να παίξει με τα ουσιαστικά, ας το κάνει μόνος του, διότι οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας έχουν μεγάλη βαρύτητα. Η συλλογική μνήμη και η συλλογική συνείδηση παραπέμπουν στη Γενοκτονία και όχι στην εθνοκάθαρση. Κριτές θα μας δικάσουν οι δίκαιοι και οι νεκροί. Εμείς σ’ αυτούς απολογούμαστε».

«Οι απόψεις του συντηρούν τους ξεριζωμούς»

Να παύσει τον Νίκο Φίλη από τα καθήκοντα του υπουργού Παιδείας καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας Ποντίων, Άλκης Αναστασιάδης.

«Δυστυχώς, ο κ. Φίλης είναι αμετανόητος. Επιλέγει μια ερμηνεία που τον βολεύει, αντί την κρατούσα επιστημονική. Εμείς του θυμίζουμε το ψήφισμα της Διεθνούς Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars – IAGS) που το 2007 αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μαζί με την γενοκτονία των Ασσυρίων», αναφέρει.

«Δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε την παιδεία των νέων στις ανιστόρητες και επικίνδυνες απόψεις κάθε Φίλη, απόψεις που συντηρούν τους ξεριζωμούς, όπως των Σύριων, που βιώνει σήμερα με δραματικό τρόπο ολόκληρη η Ευρώπη και ιδίως η Ελλάδα» τόνισε, «γιατί αυτό είναι το μήνυμα της αμφισβήτησης των επιστημονικών απόψεων με πρόταξη της όποιας ιδεοληψίας». Κάλεσε, τέλος, τον πρωθυπουργό να τον παύσει εφόσον επιμείνει στις θέσεις του.

Αγγίζει «τα όρια της εθνικής προδοσίας»

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χαράλαμπος Αποστολίδης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Focus Θεσσαλονίκης 103,6 έκανε λόγο για κίνηση «στα όρια της εθνικής προδοσίας», ενώ και εκείνος από την πλευρά του συνέκρινε τον υπουργό Παιδείας με τη Μαρία Ρεπούση. «Ο κ. Φίλης είναι η προσωποποίηση της Κερκόπορτας και του Εφιάλτη» είπε, συμπληρώνοντας ότι «έλειψε από τη Βουλή η κ. Ρεπούση και μάλλον ο κ. Φίλης έσπευσε να συμπληρώσει το κενό».

Share.

Comments are closed.