Το Airbus με τους 224 επιβαίνοντες διαλύθηκε στον αέρα

0

Το ρωσικό αεροσκάφος που συνετρίβη το Σάββατο στο Σινά παρασέρνοντας στον θάνατο 224 ανθρώπους, διαλύθηκε στον αέρα, υποστήριξε σήμερα ένας Ρώσος εμπειρογνώμονας.

«Η διάλυσή του έγινε στον αέρα και τα συντρίμμια διασκορπίστηκαν σε μια μεγάλη έκταση, περίπου 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων», είπε, από το Κάιρο όπου βρίσκεται, ο Βίκτορ Σοροτσένκο, ο διευθυντής της Διακυβερνητικής Επιτροπής Αεροπορίας (MAK), διευκρινίζοντας ότι ακόμη είναι «πολύ νωρίς για να εξάγουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα».

Η ΜΑΚ είναι αρμόδια για τις έρευνες μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία. Με την ιδιότητα του επικεφαλής της ο Σοροτσένκο συμμετέχει στην έρευνα για τη συντριβή της πτήσης 9268, σε συνεργασία με τους Αιγύπτιους ειδικούς αλλά και Γάλλους και Γερμανούς εμπειρογνώμονες που εκπροσωπούν την κατασκευάστρια εταιρεία Airbus.

Ο πιλότος δεν είχε στείλει σήμα κινδύνου

Παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι ο πιλότος του αεροσκάφους είχε επικοινωνήσει με το κέντρο ελέγχου πριν από τη συντριβή, ο υπουργός Μεταφορών της Αιγύπτου δήλωσε αργά χτες το βράδυ ότι δεν είχε σταλεί σήμα κινδύνου από το αεροσκάφος.

Από την άλλη μεριά, ο Μοχάμεντ Χοσάμ Κεμάλ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου ήταν απολύτως φυσιολογική και ότι δεν είχε προκύψει καμία ανωμαλία στο αεροσκάφος πριν από την συντριβή. «Ο πιλότος δεν ζήτησε άδεια για αλλαγή πορείας», είπε χαρακτηριστικά.

Παρακλάδι της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» στην Αίγυπτο ισχυρίζεται ότι κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος

Υπενθυμίζεται ότι παρακλάδι της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» στην Αίγυπτο ισχυρίζεται ότι κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος, σύμφωνα με ανακοίνωση που έστειλε στους υποστηρικτές του στο Twitter, ωστόσο ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών, μιλώντας στο πρακτορείο Interfax, διαψεύδει την είδηση λέγοντας ότι «Οι ισχυρισμοί εξτρεμιστών που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος περί κατάρριψης του Airbus δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς». Η ανάληψη ευθύνης έγινε επίσης και από την ιστοσελίδα Aamaq το οποίο δρα ως ένα ημι -πίσημο πρακτορείο ειδήσεων για τον ισλαμικό κράτος.

«Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους μπόρεσαν και κατέρριψαν ένα ρωσικό αεροπλάνο πάνω από την χερσόνησο του Σινά που μετέφερε πάνω από 220 Ρώσους σταυροφόρους. Σκοτώθηκαν όλοι, δόξα το θεό», σημειώνουν στην ανακοίνωση.

Διαψεύδει η Αίγυπτος

Από την άλλη πλευρά,  ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ζήτησε από όλους να περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας προτού προβούν σε εικασίες για τις πιθανές αιτίες της συντριβής του αεροσκάφους. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να αφήσουμε τους ειδικούς να εργαστούν και να μην αναφερόμαστε σε αιτίες καθώς αυτό ακριβώς αποτελεί το αντικείμενο μιας μεγάλης, περίπλοκης τεχνικής έρευνας» είπε απευθυνόμενος σε αξιωματικούς του στρατού, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA. «Πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα που απαιτεί τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και ερευνών που μπορεί να κρατήσουν μήνες», συνέχισε.

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους

Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι βρήκαν τμήματα του αεροσκάφους και απανθρακωμένα πτώματα σε έναν κύκλο με ακτίνα 8 χιλιομέτρων κάτι που, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, δείχνει ότι το αεροσκάφος Airbus A321 δεν κατέπεσε ακέραιο αλλά διαλύθηκε ή εξερράγη εν πτήσει. Ένας αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού που μετέχει στις έρευνες ανέφερε ότι σήμερα η περίμετρος των ερευνών επεκτάθηκε στα 15 χιλιόμετρα.

Άρχισε η εξέταση των μαύρων κουτιών

Εντωμεταξύ,  Αιγύπτιοι εμπειρογνώμονες ξεκίνησαν την εξέταση του περιεχομένου των δύο μαύρων κουτιών του ρωσικού Airbus A321. 

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς που βρισκόταν στο υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου είπε ότι είδε τους αναλυτές να φεύγουν από τη μονάδα τεχνικής ανάλυσης η οποία επιβεβαίωσε ότι έχουν αρχίσει την εξέταση των μαύρων κουτιών.

Ο Βλαντιμίρ Μάρκιν αποκάλυψε, ακόμη,  ότι οι ερευνητές έχουν συγκεντρώσει τα τεχνικά έγγραφα του αεροσκάφους που κατέπεσε, για όλη την περίοδο της χρήσης του, και έχουν πάρει καταθέσεις από τους υπαλλήλους που ήταν υπεύθυνοι για τη συντήρηση των αεροσκαφών της εταιρείας Kogalymavia καθώς επίσης και από το πλήρωμα μιας πρόσφατης πτήσης της ίδιας εταιρείας.

Share.

Comments are closed.