Εικόνες γροθιά στο στομάχι από τα ναυάγια στο Αιγαίο

0

Σοκάρουν οι εικόνες από τα νέα ναυάγια με Κάλυμνο, Ρόδο και Μυτιλήνη όπου καθημερινά δίνεται μια υπεράνθρωπη μάχη για να σωθούν ζωές.

Λίγες μόλις ώρες μετά το ναυάγιο με τους 300 πρόσφυγες ανοικτά της Μυτιλήνης δύο νέα ναυάγια σημειώθηκαν αργά χθες το βράδυ αλλά και τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα σε Κάλυμνο και Ρόδο με 21  νεκρούς. 

Το βράδυ της Πέμπτης στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλύμνου και Καλολίμνου, ανετράπη ξύλινη λέμβος στην οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, επέβαιναν πάνω από 150 πρόσφυγες. Αμεσα ξεκίνησαν έρευνες από τέσσερα σκάφη του Λιμενικού, πλωτό της Frontex, ελικόπτερο Σούπερ – Πούμα και τρία αλιευτικά και μέχρι τώρα έχουν διασωθεί 138 πρόσφυγες, ενώ έχουν ανασυρθεί 18 σοροί, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον εννέα παιδιά.

Οι έρευνες συνεχίζονται για αγνοούμενους, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν έχει εξακριβωθεί και εκφράζονται φόβοι ότι τα θύματα θα είναι περισσότερα. Στη περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 5 μποφόρ γεγονός που δυσκολεύει τις προσπάθειες των λιμενικών.

Επίσης, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ρόδου κοντά στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» σκάφος του Λιμενικού εντόπισε και περισυνέλεξε έξι πρόσφυγες και τρεις νεκρούς, δύο παιδιά και μία γυναίκα, ενώ αγνοούνται άλλοι τρεις. Οι πρόσφυγες που περισυνελέγησαν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου και βρίσκονται.

Εν τω μεταξύ στην Ικαρία το Λιμενικό διέσωσε 51 πρόσφυγες και συνέλαβε 3 αλλοδαπούς διακινητές. 

Σοκαρισμένη η Μυτιλήνη

Άλλες έξι σοροί μεταναστών-προσφύγων εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν την Πέμπτη στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου, ενώ ένα κοριτσάκι ενός έτους που νοσηλευόταν στην Εντατική κατέληξε το βράδυ της Πέμπτης Ακόμη πέντε σοροί βρέθηκαν σήμερα το πρωί σε ακτές της βορειοδυτικής Λέσβου.

Πρόκειται για τρία παιδιά, μία γυναίκα και έναν άντρα, που ήταν μεταξύ των 40 αγνοουμένων (πλέον αγνοούνται 33 άτομα). Επίσης, το βράδυ εντοπίστηκε σορός στην περιοχή Σκαλοχωρίου, βόρεια της Λέσβου, από στελέχη της Πυροσβεστικής.

Μέχρι να γίνει η ταυτοποίηση δεν είναι γνωστό εάν πρόκειται για νεκρό από το μεγάλο ναυάγιο της Τετάρτης. Πλέον ο αριθμός των θυμάτων από ναυάγια κατά την 28η Οκτωβρίου σε Λέσβο, Σάμο και Αγαθονήσι ανέρχεται στους 18, εκ των οποίων τα 12 παιδιά. 

Πηγή: http://www.thetoc.gr/

Share.

Comments are closed.