Κατατέθηκε ο νέος εφαρμοστικός για τα προαπαιτούμενα

0

Κατατέθηκε με διαδικασία επείγοντος (για άλλη μια φορά) στη Βουλή νέος εφαρμοστικός νόμος με ρυθμίσεις  για την ενέργεια, “προσαρμογές” στο συνταξιοδοτικό και στο αγροτικό ντίζελ, αλλά και πολλές “λοιπές”.

Αναμένεται  η κατάθεση και δεύτερου νομοσχεδίου για τις τράπεζες το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- θα πρέπει με διαδικασία κατεπείγοντος να ψηφισθεί  το Σάββατο.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε την ώρα που στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης επιχειρεί να επιταχύνει τις διαδικασίες εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ. ευρώ που συνδέονται με το 1ο πακέτο προαπαιτούμενων. Το πολυνομοσχέδιο αποτελεί ένα μέρος από τις εκκρεμότητες του εν λόγω πακέτου. Ωστόσο “εκτός” παραμένουν ακόμη τα κρίσιμα ανοικτά πεδία του ΦΠΑ εκπαίδευσης, των πλειστηριασμών και των φαρμακείων.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για το την ισχύ του μειωμένου συντελεστή ΕΦΚ στο αγροτικό Diesel από 1/10/15 έως 30/9/ 2016,  ενώ μεταφέρονται οι 500 οργανικές θέσεις από το ΣΔΟΕ στην ΓΓ Εσόδων.

Επίσης παρατείνεται η ισχύς της απαλλαγής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής (ΟΜΜΑ) από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Επίσης δίδεται δυνατότητα – καθ υπέρβασης του αριθμού- εγγραφής στα ΑΕΙ αποφοίτων λυκείου που έχουν βραβευθεί σε Ολυμπιάδες.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο “Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, “Για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των Οδηγιών 2009/125/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των Οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ”, όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2013/12/ΕΕ του Συμβουλίου της 13ης Μαΐου 2013 “Για την προσαρμογή της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ενεργειακή απόδοση, λόγω της προσχώρησης της Δημοκρατίας της Κροατίας” και άλλες διατάξεις”.

Δείτε αναλυτικά:

1. το σχέδιο νόμου

2. την αιτιολογική έκθεση

Share.

Comments are closed.