Τουρκία: Με κόκκινο γαρίφαλο στον τόπο της τραγωδίας ο Ερντογάν

0

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι απέπεμψε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αστυνομίας στην πρωτεύουσα Άγκυρα στον απόηχο της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε το Σάββατο στην πόλη προκαλώντας τον θάνατο 97 ανθρώπων.

Σε ανακοίνωσή του που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο αναφέρει ότι ο αρχηγός της αστυνομίας της πρωτεύουσας Κάντρι Καρτάλ καθώς και οι επικεφαλής του τμήματος ασφάλειας και της υπηρεσίας πληροφοριών του Σώματος απαλλάχτηκαν από τα καθήκοντά τους προκειμένου να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα σχετικά με την πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

“Ο υποδιευθυντής Αχμέτ Χακάν Αρικάν ορίστηκε στη θέση του διευθυντή της Τοπικής Διεύθυνσης Ασφαλείας της Άγκυρας”, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν οι εν λόγω αξιωματούχοι θα επιστρέψουν στις θέσεις τους μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.

Σήμερα Τετάρτη, ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τον τόπο της διπλής επίθεσης για να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων.

Ο Ερντογάν κατέθεσε στεφάνι μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης μαζί με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο.

Η διπλή βομβιστική επίθεση σημειώθηκε πριν από την έναρξη πορείας ειρήνης που πραγματοποιούσε το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) μαζί με άλλα κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς.

Η πορεία ειρήνης είχε προγραμματιστεί με αίτημα τον τερματισμό των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και Κούρδων μαχητών στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι την επίθεση πραγματοποίησαν δύο καμικάζι, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν παραδέχτηκε ότι ενδεχομένως να υπήρξαν “σφάλματα” των κυβερνητικών αρχών και διέταξε την διεξαγωγή σχετικής έρευνας.

Share.

Comments are closed.