Υποβρύχιο σπήλαιο στολισμένο με λευκούς σταλακτίτες στο Αρκαδικό Χωριό

0

Στις 3-4 Οκτωβρίου του 2015, κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο του Αρκαδικού Χωριού Παναγιώτη Καραχάλιο, με τον Ηλία Κουγιεμήτρο και Νίκο Γιογγάρα (κατοίκων του Αρκαδικού Χωριού), οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η 6η εξερευνητική αποστολή του ΣΠΕΛΕΟ.

Σε ακτίνα 500 μέτρων, έγινε ανακάλυψη τριών νέων υποβρύχιων σπηλαίων. Το δύο έχουν είσοδο από θάλασσα και το άλλο από στεριά.

Έγιναν συνολικά πέντε καταδύσεις.

Την πρώτη ημέρα έγιναν τρεις καταδύσεις. Την δεύτερη ημέρα έγιναν δύο.

Έγινε μερική χαρτογράφηση και μερική εξερεύνηση στο μεγαλύτερο μέχρι στιγμής υποβρύχιο σπήλαιο του Αρκαδικού Χωριού.

Με πλωτό μέσο του Νίκου Γιογγάρα, έγινε η προσέγγιση στο σπήλαιο. Από τις μέχρι τώρα μετρήσεις μας οι διαστάσεις του ξεπερνάν τα 1800τμ. Στην κατάδυση πήραν μέρος οι σπηλαιοδύτες Βασίλης Βασάλος, Γεώργιος Καρατζήμας και Στυλιανός Κολίσογλου.

Λόγω των δύσκολων συνθηκών (περιορισμένη ορατότητα), η εξερεύνηση και η χαρτογράφηση έφτασε μέχρι τα 29μ βάθος σε διείσδυση 60μετρων μήκος σε δύο διαφορετικά σημεία. Έγινε φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση στο επάνω τμήμα του σπηλαίου. Η κατάδυση είχε διάρκεια 45 λεπτών.

Την ίδια ημέρα και με το ίδιο πλωτό μέσο έγινε υπόδειξη σημείου από τον Νίκο Γιογγάρα και ΗλίαΚουγιεμήτρο για μια τρύπα στην θάλασσα που πιθανόν να είναι σπήλαιο. Έγινε εντοπισμός της εισόδου από τον σπηλαιοδύτη Στυλιανό Κολίσογλου. Ύστερα από εκτίμηση πραγματοποιήθηκε μερική εξερεύνηση στο νέο υποβρύχιο σπήλαιο του Αρκαδικού Χωριού. Η είσοδος διαστάσεων 0.80χ 0.80εκ οδηγεί σε σχίσμα 3μ. μήκος και 80εκ. πλάτος . Το βάθος της μερικής εξερεύνησης έφτασε στα 11μέτρα. Λόγω των ισχυρών ρευμάτων που τραβάνε προς τα μέσα και κολλάνε τον δύτη στα τοιχώματα η κατάδυση ακυρώθηκε γιατί είναι πλέον απαραίτητος ο σπηλαιολογικός εξοπλισμός για ανάβαση με χρήση σπηλαιολογικού σχοινιού και εξαρτημάτων.

Την ίδια μέρα ,μετά από πληροφορία κατοίκων, για μικρό βάραθρο-σχίσμα στην περιοχή, έγινε εντοπισμός από τα μέλη μας, όπου στον πάτο του σχίσματος βρέθηκε νερό 18 βαθμών Κελσίου και έγινε εκτίμηση από την ομάδα μας πως πρέπει να γίνει σπηλαιοκατάδυση. Ο σπηλαιοδύτης ΒασίληςΒασάλος ύστερα από κατάδυση 16 λεπτών έφερε στο φως νέα ανακάλυψη σπηλαίου κοντά στην περιοχή του Αρκαδικού Χωριού.

Την επόμενη ημέρα, μετά τον καθαρισμό του μονοπατιού από τον Ηλία Κουγιεμήτρο (κάτοικο Αρκαδικού Χωριού), για διευκόλυνση στο πέρασμα των υλικών από τον δρόμο μέχρι την είσοδο του μικρού βαράθρου που έχει δημιουργηθεί επάνω σε ρήγμα, έγινε προώθηση υλικών για σπηλαιοκατάδυση.

Στην κατάδυση πήραν μέρος ο Βασίλης Βασάλος, Γεώργιος Καρατζήμας και Κολίσογλου Στυλιανός. Χρησιμοποιήθηκαν 135μέτρα μίτος για ασφαλής διείσδυση στους διαδρόμους του σπηλαίου με σκοπό την εξερεύνηση και την μερική χαρτογράφηση. Το υποβρύχιο σπήλαιο είναι πλημμυρισμένο όλο μέχρι στιγμής με γλυκό νερό (18 βαθμών Κελσίου) και η μεγαλύτερη αίθουσα που έχει εντοπιστεί είναι διαστάσεων περίπου 34μέτρα μήκος, 15μέτρα πλάτος 21μέτρα ύψος σε βάθος που ξεπερνά τα 42μέτρα!!

Το υποβρύχιο σπήλαιο είναι στολισμένο με λευκούς σταλακτίτες-σταλαγμίτες. Έγινε μέτρηση σε εντυπωσιακό σταλαγμίτη ύψους 8.5 μέτρων με διάμετρο στα 3 μέτρα, σε βάθος 42 μέτρων!! Η κατάδυση είχε διάρκεια 45 λεπτών. Για το στεγνό τμήμα του σπηλαίου πάρθηκαν μετρήσεις από το μέλος μας, Άνια Λουκά.

Πλησίον ακτογραμμής, έπειτα από εντοπισμό ανοίγματος εισόδου (από μέλος του ΣΠΕΛΕΟ σε προηγούμενη αποστολή), εκτιμήθηκε πως πρέπει να γίνει αναγνωριστική κατάδυση.

Στην κατάδυση αυτή πήρε μέρος ο Γεώργιος Καρατζήμας και η Άνια Λουκά Εντοπίστηκε νέο υποβρύχιο σπήλαιο που έφτανε σε βάθος 12 μέτρων και συνεχίζει…

Λόγω έλλειψης χρόνου δεν έγινε διείσδυση.

Ο ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο., είναι ένας φορέας που εκπαιδεύει και παρέχει τον κατάλληλο εξοπλισμό σε όσους ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τα ελληνικά σπήλαια, δρα χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα και οι πόροι του είναι οι συνδρομές των μελών του. Συνεργάζεται χωρίς αμοιβή, με τις αρμόδιες αρχές, για την προστασία και μελέτη των ελληνικών σπηλαίων, ενημερώνοντάς τες για τις ανακαλύψεις του.

Βίντεο εξερεύνησης από το μικρό βάραθρο-σχίσμα, που δημοσιεύει το kalimera-arkadia:

Λίγα λόγια για το Αρκαδικό Χωριό

Κοντά στον Αγιο Ανδρέα, σε μια χερσόνησο στο δρόμο για το Λεωνίδιο (θέση Ρεποντίνα), βρίσκεται ένας πρότυπος και αυτοτελής οικισμός των Αρκάδων oμογενών, το Αρκαδικό Χωριό. Έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια εθνικού πιλοτικού προγράμματος. Αποτελείται από πρότυπες παραθαλάσσιες παραθεριστικές κατοικίες προορισμένες για τις διακοπές των Αρκάδων αποδήμων. Προβλέπεται να κατασκευασθούν στην τελική φάση 400 κατοικίες, συνεδριακό κέντρο και άλλες εγκαταστάσεις.

Η διαδρομή λίγο πρίν το ύψος του Αρκαδικού χωριού προς τον Τυρό και το Λεωνίδιο είναι εντυπωσιακή. Δεξιά   επιβλητικά υψώνεται η οροσειρά του Πάρνωνα, ενώ αριστερά ξεδιπλώνεται η δαντελωτή κυνουριακή παραλία σε μια συνεχή εναλλαγή ήρεμων και όμορφων αμμουδιών, μικρών όρμων και χερσονήσων.

Ο δρόμος για τον Τυρό περνά διαδοχικά δίπλα από τις παραλίες Κρυονέρι και Τσεφλό με τους μικρούς οικισμούς τους και στη συνέχεια από τον οικισμό του Αγίου Χριστόφορου στον όρμο Ζαρίσι, όπου υπάρχει ωραία παραλία.

Share.

Comments are closed.