ΚΕΔΕ: «Κόκκινος» ένας στους τρεις δήμους έως το τέλος του χρόνου

0

Θέμα επιβίωσης αναμένεται να αντιμετωπίσουν δεκάδες δήμοι στη χώρα έως το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με υπολογισμούς αιρετών. Τα λεγόμενα «πλεονάσματα» που κλήθηκαν να πετύχουν στο πλαίσιο των μνημονιακών επιταγών, η μειωμένη χρηματοδότηση. αλλά και το ζήτημα που έχει προκύψει με τα παρακρατηθέντα δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για πολλούς ΟΤΑ.

Όπως εκτίμησε ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, Γιάννης Μουράτογλου, στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, έως το τέλος του 2015 τουλάχιστον 80 δήμοι θα έχουν «κόκκινους» ισολογισμούς. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε, έως τις 30 Αυγούστου ένα συνολικό ποσό 258 εκατ. Ευρώ υπολειπόταν από όσα είχαν ψηφίσει οι δήμοι στους προϋπολογισμούς τους. Ο ίδιος υπολογίζει ότι τα συγκεκριμένα ποσά θα ανέλθουν έως το τέλος του έτους στα 450 εκατ. ευρω.

Συνάδελφοι του εκτιμούν ότι ο αριθμός των «κοκκινων» δήμων μπορεί να φτάσει και τους 100, δηλαδή περίπου ένας στους τρεις, στη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών. «Οφείλεται στην μη απόδοση θεσμοθετημένων πόρων», καταλήγουν κατηγορηματικά.

Χαρακτηριστικά ήταν και τα όσα είπε ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης«Πώς μπορούμε να μιλάμε για πλεονάσματα; Είναι “παραμύθι – όρος”. Προέκυψε από ελλείμματα όσων δεν έχουμε πληρώσει. Ήταν μια κίβδηλη ιστορία αυτή των πλεονασμάτων. Να εξετάσουμε την επιβίωση των 80-100 δήμων που έχουν τεράστιο πρόβλημα με αληθινά στοιχεία. Έτσι όπως είναι το έργο, υπάρχει σειρά από τους 325 δήμους της χώρας που δεν βγαίνουν. Το θέμα ήταν κάτω από το χαλί και βγαίνει τώρα», τόνισε.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Κώστας Πουλάκης, υποστήριξε ότι έως τον Μάρτιο του 2015, οι δήμοι με «κόκκινους» ισολογισμούς ήταν συνολικά 17 σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων μόλις 2 συνέχισαν να έχουν οικονομικά προβλήματα με τα οικονομικά τους, μετά τον Μάρτιο, μετά και τις ενέργειες στις οποίες προέβη το υπουργείο για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Share.

Comments are closed.