Το «ανατολίτικο παζάρι» και η επόμενη μέρα στη Συρία

0

Την ώρα που η κοινή γνώμη στην πατρίδα μας παρακολουθεί, αποσβολωμένη μια επικαιρότητα εστιασμένη σε έναν Βαλκανικό μικρόκοσμο, λίγο έξω από τα σύνορα μας και συγκεκριμένα στην Συρία, πέρα από το ανείπωτο δράμα του προσφυγικού αναφύεται και δημιουργείται μια καινούρια γεωπολιτική δυναμική με αφανή πρωταγωνιστή την Ρωσία. Έχει δε λάβει τέτοιες διαστάσεις η εμπλοκή των Ρώσων στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας που ανάγκασε μέχρι και τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σε μια εμβληματική διπλωματική στροφή στο πεδίο της αντιμετώπισης της Συριακής κρίσης.

Συγκεκριμένα για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Συρία ο Τούρκος Πρόεδρος άφησε μια χαραμάδα κατανόησης για τον Σύριο Πρόεδρο Άσαντ , δηλώνοντας σε δημοσιογράφους ότι «μπορεί» να συγκαταλέγεται και ο Σύριος Πρόεδρος στις πολιτικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στον τερματισμό της αιματηρής και αδελφοκτόνας σύρραξης που έχει καταφέρει να αποσυνθέσει οικονομικά αλλά κυρίως κοινωνικά μια ολόκληρη χώρα.

Η μεταστροφή αυτή πέρα από την αυτονόητη πολιτική της σημασία έχει και βαθιά συμβολική αφού έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επιστροφή του Τούρκου προέδρου στην Άγκυρα από την Μόσχα, όπου είχε παραστεί στα εγκαίνια του μεγαλύτερου τζαμιού στην Ρωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο των εγκαινίων, είχε συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν.

Δεν είναι μόνο όμως ο Ρώσος Πρόεδρος που προσπαθεί να επιβάλλει τον Άσαντ στην μεταβατική περίοδο που θα λάβει χώρα για την επίλυση του Συριακού προβλήματος αλλά και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ που δια μέσω του εκπροσώπου της είχε δηλώσει ότι θέλει και τον Άσαντ να συμμετέχει στο παιχνίδι της επόμενης ημέρας.

Αυτή όμως η λεκτική, έστω, μεταστροφή του Τούρκου Προέδρου, δεν είναι σίγουρο ότι θα καθησυχάσει και τις ανησυχίες του Τούρκικου πολιτικό-στρατιωτικού κατεστημένου για τις ενδόμυχες βλέψεις του Σύριου Προέδρου. Σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές στόχος του Άσαντ είναι η δημιουργία μιας «Συρίας- Boutique» που θα περιλαμβάνει τις σημαντικότερες Συριακές πόλεις και θα έχει πρόσβαση στη Μεσόγειο. Όπως είναι ευνόητο ο Τούρκος Πρόεδρος όχι μόνο δεν θέλει να ακούει αυτήν την πιθανότητα άλλα έχει καταστεί ο θερμότερος υποστηρικτής της ενιαίας Συρίας. Και εδώ είναι το σημείο που αρχίζει το ανατολίτικο παζάρι. Μικρή γεύση του οποίου πήραμε την περασμένη εβδομάδα.

Share.

Comments are closed.