Εκτός capital controls το 10% των κεφαλαίων που επιστρέφουν στην Ελλάδα

0

Ένα πρώτο “κίνητρο” επιστροφής καταθέσεων από το εξωτερικό, παρέχει η τελευταία υπουργική απόφαση χαλάρωσης των capital controls η οποία δίνει τηδυνατότητα για ελεύθερη ανάληψη μέχρι του 10% των χρημάτων τα οποία φέρνουν πίσω στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα οι καταθέτες.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή, προϋπόθεση για να μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει αναλήψεις κατά παρέκκλιση του ορίου των κεφαλαιακών περιορισμών (δηλαδή 10% του ποσού αντί για 60 ευρώ ημερησίως) είναι να μεταφέρει τα χρήματα από το εξωτερικό μέσω πίστωσης υφιστάμενων λογαριασμών του στην Ελλάδα. Πρακτικά κάποιος που σήμερα αποφασίσει να φέρει στην Ελλάδα 1.000.000 ευρώ θα μπορεί να πραγματοποιεί ανάληψη για τα 100.000 ευρώ. Τις λεπτομέρειες και τις διαδικασίες για το πρώτο αυτό βήμα διευκόλυνσης της επιστροφής κάποιων χρημάτων από το εξωτερικό,  το οποίο εκτιμάται ότι εξυπηρετεί πρωτίστως τις ανάγκες επιχειρήσεων, θα καθορίσει η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Φυσικά κανείς δεν περιμένει πριν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση να υπάρξουν σημαντικές επιστροφές χρημάτων στο σύστημα. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η ρύθμιση που τελικά έγινε αποδεκτή από την ΤτΕ και την ΕΚΤ είναι κατώτερη από αυτή που προέβλεπε σχέδιο υπουργικής απόφασης και με την οποία προβλέπονταν η δυνατότητα ανάληψης του συνόλου των κεφαλαίων που θα έφεραν πίσω στις ελληνικές τράπεζες φυσικά ή νομικά πρόσωπα από τα “στρώματα” και το εξωτερικό.

Αγορές μετοχών εξωτερικού

Μερική απελευθέρωση από τα capital controls έρχεται όμως και για τους επενδυτές που μετά την τραπεζική αργία της 28ης Ιουνίου, είχαν πουλήσει μετοχές στο εξωτερικό ή είχαν εισπράξει μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου κλπ, και μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα να επανεπενδύσουν τα κεφάλαια αυτά τα οποία έμεναν “εγκλωβισμένα” στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι επενδυτές αυτοί θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εμβάσουν ξανά αυτά τα κεφάλαια στο εξωτερικό για αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων. Η ρύθμιση αυτή εξυπηρετεί ως επί το πλείστον θεσμικούς επενδυτές, επιχειρήσεις, αλλά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια.

Σπάσιμο προθεσμιακών για αγορές ακινήτων

Ρύθμιση ανάσα για την αγορά ακινήτων είναι και αυτή που προβλέπει για πρώτη φορά από την επιβολή των capital controls, το “σπάσιμο” των προθεσμιακών καταθέσεων καταθετών και επιχειρήσεων, με σκοπό την απόκτηση ακινήτου. Ο αγοραστής του ακινήτου θα μπορεί να ζητήσει πρόωρη λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης για το ποσό που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας, και να προσκομίσει στη συνέχεια τα σχετικά παραστατικά.

Σπάσιμο προθεσμιακής επιτρέπεται πλέον και για την κάλυψη εξόδων διαβίωσης έως 1800 ευρώ το μήνα. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει επαρκές υπόλοιπο σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Τέτοιες περιπτώσεις νοικοκυριών υπάρχουν αρκετές και αναμένεται να γίνουν πολύ περισσότερες το επόμενο διάστημα με την φορο-επιδρομή του επόμενου τριμήνου.

Share.

Comments are closed.