Δήμος Βερύκιος: Έτσι μετανάστευσαν από τις τράπεζες οι καταθέσεις κάποιων

0

Αντιγράφω από το ΕΘΝΟΣ

“Ψάχνοντας τη λίστα των «φρουρούμενων» δημοσιογράφων πέφτω πάνω σ΄ έναν γνωστό λαϊκό αοιδό που περνούσε την πόρτα της Οικονομικής Αστυνομίας! Τρυπώνω μέσα χωρίς να με καταλάβουν και στήνω αυτί… Ακούω διάφορες άγνωστες σε μένα ορολογίες που δυσκολεύομαι να κατανοήσω. Ωστόσο καταλαβαίνω ότι εντόπισαν τον αοιδό να έχει βγάλει τις «οικονομίες» του στο εξωτερικό με «αεροπλανικό» τρόπο χωρίς να είναι καταγεγραμμένες στο τραπεζικό σύστημα!

Ακούω για «χαρτοφυλάκια» στην Αθήνα και στις Παρθένους Νήσους, για μετατροπή του ρευστού σε μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και ομόλογα του Δημοσίου ξένων χωρών (ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία), για προμήθεια 2% που έδωσε στον τραπεζίτη, για δημιουργία παράλληλου χαρτοφυλακίου στη Βαντούζ του Λιχτενστάιν, για λάθρα διαδρομή των αμοιβαίων ομολόγων και των μετοχών από το χαρτοφυλάκιο εσωτερικού στο χαρτοφυλάκιο εξωτερικού. Μύλος! Χάνω τον λογαριασμό. Μπερδεύομαι… Κλείνω τα μάτια και επιστρατεύω τη μνήμη μου για να θυμηθώ το ονοματεπώνυμο της ξεχασμένης πηγής που είχα στο ΣΔΟΕ… Του τηλεφωνώ και μαθαίνω ότι μόλις το πρωί της ίδιας μέρας το ΣΔΟΕ διαλύθηκε και ο άνθρωπός μου ανέλαβε διευθυντής μεγάλης Εφορίας.

Του λέω τι μου συνέβη και για καλή μου τύχη εκείνος αμέσως καταλαβαίνει το θέμα και μου λέει: «Μπαγάσα, χτύπησες φλέβα! Έπεσες πάνω στο μεγάλο κόλπο μεταφοράς των καταθέσεων στο εξωτερικό χωρίς να καταγράφονται στο επίσημο τραπεζικό σύστημα»!

Το «παραθυράκι» των άυλων τίτλων

Μέχρι τώρα οι τράπεζες κατέγραφαν και ανέφεραν στην Τράπεζα της Ελλάδος ΜΟΝΟ τις μεταφορές χρηματικών ποσών, όχι όμως και τις μετακινήσεις χαρτοφυλακίων! Hταν το «παραθυράκι» για να… πετάξουν πολλά από τα 50 δισ. ευρώ που σηκώθηκαν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το τελευταίο δεκάμηνο. Επιτήδειοι μέσα από τις τράπεζες πρότειναν στους καλούς πελάτες τους (τραγουδιστές, γιατρούς, δικηγόρους) τη μεταφορά των καταθέσεών τους στο εξωτερικό μέσω άυλων τίτλων χωρίς να τους εντοπίσει καμία ελεγκτική αρχή!

Μετέτρεπαν δηλαδή το ρευστό σε αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και μετοχές και τα τοποθετούσαν σ΄ ένα χαρτοφυλάκιο με θεματοφύλακα την ίδια τράπεζα. Παράλληλα πρότειναν στον πελάτη τους να ανοίξει ένα χαρτοφυλάκιο σε κάποια -συνεργαζόμενη με αυτούς- τράπεζα του εξωτερικού (Παρθένοι Νήσοι, Κέιμαν, Λιχτενστάιν, Σιγκαπούρη, Γιβραλτάρ, Μάλτα, Λουξεμβούργο).

Εν συνεχεία με μια απλή αίτηση του δικαιούχου η ελληνική τράπεζα μετέφερε τους άυλους τίτλους από το χαρτοφυλάκιο εσωτερικού στο χαρτοφυλάκιο εξωτερικού και «ούτε γάτα ούτε ζημιά»…”

Εμείς τι να πούμε;

Όταν ένας δημοσιογράφος, όπως ο κ. Βερύκιος, μπορεί και βρίσκει την άκρη του μίτου της Αριάδνης, τότε δεν υπάρχει μέλλον και δεν υπάρχει μέλλον γιατί δεν θέλουν να πιάσουν τη φοροδιαφυγή!

Share.

Comments are closed.