Die Zeit: Η επανάσταση απέτυχε, το αριστερό όνειρο θα παραμείνει

0

Σε άρθρο του με τίτλο «Η επανάσταση απέτυχε, το αριστερό όνειρο θα παραμείνει», που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Die Zeit, ο γνωστός Γερμανός δημοσιογράφος Μίχαελ Τούμαν (Michael Thumann) επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε μετά τη νέα του νίκη στις βουλευτικές εκλογές με νέα εντολή: όχι πλέον να επαναστατήσει εναντίον των Βρυξελλών, αλλά να καταπολεμήσει τη διαφθορά στη χώρα.

Όπως σημειώνει ο Τούμαν, τον Ιανουάριο ο Τσίπρας μιλούσε για μια αρχή η οποία θα αλλάξει την Ευρώπη. Οι πολίτες από τη Λισαβόνα ως την Αθήνα θα πολεμούσαν από κοινού τη λιτότητα και θα μάχονταν για μια αριστερή Ευρώπη.

Όμως λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Πορτογαλία δεν μπορεί κανείς να διακρίνει την αριστερή Ευρώπη. Η επανάσταση κατά της λιτότητας φαίνεται να έχει αποτύχει, προσθέτει ο αρθρογράφος.

Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στην πρωθυπουργία με μια άλλη εντολή. Τον Ιανουάριο ήθελε να ξεσηκωθούν οι άνθρωποι εναντίον της ΕΕ και να τερματίσουν τις πολιτικές λιτότητας. Αυτό δεν μπόρεσε να το πετύχει, λέει ο Τούμαν. Αντ’ αυτού υπέγραψε ένα νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας το οποίο περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας.

Αυτή τη φορά όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός εξελέγη διότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πιο πιθανό να εφαρμόσει εκείνος μεταρρυθμίσεις απ’ ότι η Νέα Δημοκρατία, τονίζει ο Τούμαν.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου, η νέα νίκη του κόμματος εξηγείται από την επιθυμία των Ελλήνων να ξεπεραστεί το παλιό σύστημα.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους πιστωτές της Αθήνας, οι προτεραιότητες του Αλέξη Τσίπρα έχουν αλλάξει. Τώρα θα ασχοληθεί με τη ριζική αναμόρφωση της Ελλάδας και όχι πια με την επανάσταση στην Ευρώπη.

Ο Φώτης Κουβέλης έχει δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί τώρα «ένα μίγμα αριστερών και σοσιαλδημοκρατικών απόψεων».

Αν ο Κούλογλου και ο Κουβέλης έχουν δίκιο, εκτιμά ο Γερμανός αρθρογράφος, τότε είναι καλό που εξελέγη ο Τσίπρας και όχι η Νέα Δημοκρατία. Διότι, όπως εξηγεί ο Τούμαν, μόνο ο Αλέξης Τσίπρας διαθέτει ως πραγματικός αριστερός τη δύναμη της πολιτικής πειθούς ώστε να εφαρμόσει αποφασιστικής σημασίας μεταρρυθμίσεις, οι οποίες μπορεί να μοιάζουν και δεξιές. Μόνο αυτός μπορεί να πείσει τους γραφειοκράτες και τα συνδικάτα ότι τις εννοεί.

Προϋπόθεση βέβαια γι’ αυτό, σύμφωνα με τον Τούμαν, είναι η κυβέρνηση να μην χάσει βουλευτές όπως συνέβαινε το καλοκαίρι.

Αν όλα αυτά συμβούν, τότε ο Τσίπρας θα ταιριάξει καλύτερα στο ευρωπαϊκό τοπίο: Στην Ιταλία κυβερνά εδώ και καιρό ένας Σοσιαλδημοκράτης που έχει μια μεταρρυθμιστική ατζέντα. Στην Πορτογαλία οι Σοσιαλιστές και ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός δίνουν μάχη στήθος με στήθος ενόψει των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου. Στην Ισπανία το Podemos, που βλέπει τα ποσοστά του να πέφτουν, αν τελικά καταφέρει να κερδίσει στις εκλογές είναι πιθανό να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες. Στη Βρετανία εξελέγη στην προεδρία των Εργατικών ένας ακραίος αριστερός.

Το αριστερό όνειρο θα παραμείνει, καταλήγει ο Τούμαν. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να το εκπληρώσει με το πρόγραμμα λιτότητας που πρέπει να εφαρμόσει. Όμως η Ελλάδα μπορεί να φέρει πιο κοντά το όνειρο αυτό αποδεικνύοντας ότι οι αριστεροί μπορούν να εφαρμόσουν καλύτερα μεταρρυθμίσεις από τους δεξιούς, καταλήγει.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Michael Thumann της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit με τίτλο «Die Revolution fällt aus, der linke Traum wird bleiben» πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.