Η Κομισιόν ζητεί αύξηση φόρου στο τσίπουρο και την τσικουδιά

0

Την τροποποίηση του καθεστώτος φόρου κατανάλωσης για το τσίπουρο και την τσικουδιά ζήτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα, αυξάνοντας τις σχετικές τιμές. Σημειώνεται ότι έως σήμερα η χώρα μας επιβάλλει στα εν λόγω ποτά το 50% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική αλκοόλη

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα να τροποποιήσει το καθεστώς φόρου κατανάλωσης για το τσίπουρο και την τσικουδιά, καθώς η χώρα επιβάλει σε αυτά τα ποτά το 50% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική αλκοόλη.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Επιτροπή, επιβάλλεται υπερβολικά μειωμένος συντελεστής στο τσίπουρο και την τσικουδιά (περίπου 6% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης) όταν παρασκευάζονται χύμα από τους αποκαλούμενους «διήμερους» αποστάκτες (οινοπαραγωγοί η παραγωγοί άλλων γεωργικών προϊόντων).

Πάντως, το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης, ενώ σε περίπτωση έλλειψης ικανοποιητικής απάντησης εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι τόσο το τσίπουρο όσο και η τσικουδιά είναι παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά, τα οποία παράγονται στη βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη αντίστοιχα. Και τα δύο ποτά έχουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη.

Share.

Comments are closed.