H πλευρά Άσαντ μιλά για σιωπηρή συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας για λύση στο Συριακό

0

Για σιωπηρή συμφωνία στην οποία έχουν καταλήξει ΗΠΑ-Ρωσία ώστε να υπάρξει λύση στη Συρία καθώς και για αλλαγή «στις δυτικές θέσεις» κάνει λόγο σύμβουλος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ την ίδια ώρα η Μόσχα δηλώνει έτοιμη για την επανεκκίνηση της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας με την Ουάσινγκτον. Διάλογο και με τον Άσαντ ζήτησε η Άνγκελα Μέρκελ. Συνάντηση Κάμερον-Ολάντ εντός της ημέρας για το Συριακό. Επιδρομές Άσαντ κατά Ισλαμικού Κράτους με ρωσικά μαχητικά…

«Η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση θέλει να βρει μία λύση στην κρίση στη Συρία. Υπάρχει σιωπηρή συμφωνία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Ρωσία για να καταλήξουν σε αυτή τη λύση» δήλωσε η σύμβουλος του Άσαντ, Μπουσάινα Σαάμπαν στη συριακή τηλεόραση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τώρα πως η Ρωσία έχει βαθιά γνώση της περιοχής και μια καλύτερη αποτίμηση της κατάστασης. Το διεθνές κλίμα κατευθύνεται προς τη χαλάρωση και προς την επίλυση της κρίσης στη Συρία» ανέφερε η ίδια.

Η σύμβουλος του Μπασάρ αλ-Άσαντ έκανε λόγο για «αλλαγή στις δυτικές θέσεις» όσον αφορά τη διευθέτηση στη Συρία, όπου περισσότεροι από 240.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια άλλοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους αφότου ξέσπασε η σύγκρουση τον Μάρτιο του 2011.

Την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος Φρασνουά Ολάντ κάλεσε σε νέα διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Συρία έπειτα από εκείνες του Ιουνίου του 2012 και του Φεβρουαρίου του 2014, τις λεγόμενες «Γενεύη Ι» και «Γενεύη II»”. Οι διασκέψεις αυτές απέτυχαν κυρίως λόγω των διαφωνιών για την παραμονή στην εξουσία του Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον οποίο υποστηρίζουν με σθένος η Ρωσία και το Ιράν.

Ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται σήμερα, Πέμπτη, να συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον με τον οποίο θα συζητήσει «για την ανάγκη να ενισχυθεί η πολιτική διαδικασία» στη Συρία.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε επίσης σήμερα να υπάρξει διάλογος με τον πρόεδρο Άσαντ.

Η Σαάμπαν επανέλαβε πως «δεν θα υπάρξει πολιτική επίλυση της κρίσης στη Συρία προτού εξαλειφθεί η τρομοκρατία».

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για την επανεκκίνηση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με τις ΗΠΑ, η οποία πάγωσε εν μέσω του ρήγματος που προκάλεσε στις διεμερείς σχέσεις η ουκρανική κρίση. 

Εντούτοις, εξαιτίας της ανησυχίας για την αυξανόμενη απειλή του Ισλαμικού Κράτους Μόσχα και Ουάσινγκτον άνοιξαν προ ημερών κάποιο δίαυλο επικοινωνίας για τη Συρία, ενώ ήλθε και η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Ρωσίας σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους -τη στιγμή που οι ΗΠΑ ανησυχούν εξίσου για την αυξανόμενη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία.

Το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ρωσικά μαχητικά που παρέλαβαν πρόσφατα προκειμένου να βομβαρδίσουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Χαλέπι της βόρειας Συρίας.

Οι αεροπορικές επιδρομές που ξεκίνησαν στη διάρκεια της εβδομάδας συνοδεύονταν από χερσαίες επιθέσεις κοντά στην αεροπορική βάση Κουέιρις ανατολικά της επαρχίας Χαλέπι, όπου έχουν καταφύγει τα κυβερνητικά στρατεύματα, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς να γίνει λόγος για μία πιθανή συνάντηση των Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη ή για τα θέματα προς συζήτηση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης πως έχουν γίνει «ορισμένες συμφωνίες» ανάμεσα στη Ρωσία και στο Ισραήλ όσον αφορά συντονισμένες στρατιωτικές ενέργειες πάνω από τη Συρία.

Share.

Comments are closed.