Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι με το «καλημέρα» από τη νέα Κυβέρνηση

0

Για την Ευρώπη μάλλον δεν ήταν έκπληξη η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον όμως στρέφει το βλέμμα της στην επόμενη ημέρα από την οποία αναμένει πολλά και κυρίως να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση το 3ο «αριστερό» μνημόνιο. Χαρακτηριστικά λένε κύκλοι των Βρυξελλών ότι «ελπίζουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ο ίδιος με αυτόν του Γενάρη» και τα δύσκολα για νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ξεκινούν ήδη από σήμερα.

Οι δανειστές πιέζουν για άμεση συγκρότηση Κυβέρνησης και δεν αποκλείεται να ζητήσουν και άμεσα ραντεβού με τον νέο υπουργό Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση αυτά που πρέπει να κάνει το νέο Κυβερνητικό σχήμα είναι πολλά και κυρίως θα πρέπει να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Λόγω των εκλογών και τις διαδικασίες για τη συγκρότηση της κυβέρνησης  τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου θα συγχωνευθούν με αυτά του Σεπτεμβρίου που έμειναν πίσω και η ενιαία αξιολόγηση θα αρχίσει τον Οκτώβριο με διάρκεια έξι εβδομάδων. Φυσικά είναι αρκετοί αυτοί που πιστεύουν ότι για τη λύση του προβλήματος και την αποφυγή εντάσεων μπορεί να επιλεγεί η λύση του πολυνομοσχεδίου με όλα τα «καυτά» θέματα πριν τις γιορτές.

Η βασικότερη εκκρεμότητα της νέας κυβέρνησης είναι η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στην Βουλή με το οποίο θα καλύπτονται οι αστοχίες στα φετινά φορολογικά έσοδα (ήδη η «μαύρη τρύπα» τω εσόδων ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ) και η συγκρότηση του προσχεδίου του  προϋπολογισμού για το 2016 στον οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, που είναι τα ακόλουθα και που θα τεθούν σε εφαρμογή από το νέο έτος:

  • Αναμόρφωση και ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις κλίμακες φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων και κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
  • Σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.
  • Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα εισοδήματα από ενοίκια (ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 33% στο 35%).
  • Κατάργηση έως τον Μάρτιο του 2016 το 20% των «προνομιούχων» του ΕΚΑΣ.
  • Αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ.
  • Σύνδεση εισφορών και παροχών σε όλα τα Ταμεία εξέλιξη η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέες περικοπές στις συντάξεις.
  • Υπολογισμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση το πραγματικό τους εισόδημα.
  • Καθορισμός της διαδικασίας ενοποίησης των Ταμείων και ολοκλήρωσης το 2017
  • Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση.

Το νέο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει άμεσα να προβεί σε αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Συγκεκριμένα θα πρέπει να αυξηθεί το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η κάθε δόση. Επίσης, με κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσιακά κλπ) που θα καθορίσει η ΓΓΔΕ, θα κριθεί ποιοι θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν την οφειλή τους με τον σημερινό αριθμό δόσεων και ποιοι θα υποχρεωθούν σε μείωση άρα και σε καταβολή μεγαλύτερων ποσών ανά μήνα.

Προηγούμενο άρθρο σχετικά με αυτό το θέμα ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.