Στα όρια της κατάρρευσης η Voks Wagen μετά την αποκάλυψη της τεράστιας απάτης

0

Το αμερικανικό κράτος σχεδόν καταστρέφει την μεγάλη Γερμανική εταιρία μετά την αποκάλυψη της απάτης μεγατόνων με το τεράστιο πρόστιμο που απαιτεί από την εταιρία.

Μετά από έλεγχο της Αμερικανικής Αρχής Περιβαλλοντικής Προστασίας αποκαλύφθηκε ότι VW χρησιμοποιούσε λογισμικό για πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα που παραποιούσε τις μετρήσεις για τις εκπομπές ρύπων. Η VW είχε εγκαταστήσει λογισμικό στα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα το οποίο αναλάμβανε να κλέβει τα δεδομένα στις μετρήσεις εργαστηρίων τυποποίησης προκειμένου να εμφανίζεται ότι βρίσκεται εντός των ορίων στις εκπομπές ρύπων στην αμερικάνικη αγορά. Την ύπαρξη του λογισμικού παραδέχτηκε η εταιρεία και ο διευθυντής ζήτησε συγνώμη για την απάτη. Τα αυτοκίνητα στα οποία βρέθηκε το λογισμικό ήταν τα Jetta (2000-2015), Beetle (2009-2015), Golf (2009-2015), Passat (2014-2015) καθώς και το Audi A3 (2009-2015), όλα με δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα.

Η Αμερική είναι έτοιμη να επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα τα οποία, μαζί με την τεράστιά πτώση της μετοχής της VoklsWagen, μετά την απόφασή της να σταματήσει τις πωλήσει πετρελαιοκίνητων στις ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσουν έως και τα 18.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι Ο όμιλος Volkswagen με έδρα τη Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Στα μέσα της φετινής χρονιάς οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 5.040.000 οχήματα. Το μέγεθος της οικονομικής αυτής καταστροφής προστατεύεται από τα μεγάλα ΜΜΕ σε όλη την Ευρώπη για ευνόητους λόγους.

Η ομολογία και η συγνώμη από την Volkswagen

Συγγνώμη από τους πελάτες της Volkswagen αναγκάστηκε να ζητήσει ο CEO της εταιρίας, Μάρτιν Γουίντερκορν, αφού πρώτα ομολόγησε την ενοχή της VW.

Ο επικεφαλής της VW στις ΗΠΑ, Michael Horn, έσπευσε και εκείνος να ζητήσει συγγνώμη, αφού ομολόγησε και από τη δική του μεριά την απάτη, ενώ δεσμεύτηκε να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών.

«Η εταιρεία μας δεν ήταν ειλικρινής με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) και με όλους εσάς. Και για να το πω αλλιώς… τα κάναμε τελείως σκ…! Πρέπει να φτιάξουμε τα αυτοκίνητα ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί. Αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν συνάδει με τις Αρχές μας. Δεσμευόμαστε να κάνουμε ότι πρέπει για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη σας. Θα πληρώσουμε ό,τι πρέπει να πληρώσουμε», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Νέα πτώση 4,5% σημείωσε η μετοχή της Volkswagen

Πτωτικά κινούνται, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, μετά την παραδοχή της Volkswagen ότι χειραγωγούσε τους ελέγχους των Αμερικανικών Περιβαλλοντικών Αρχών για τις εκπομπές ρύπων.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η μετοχή της Volkswagen, που έκανε βουτιά 20% χθες, κατέγραφε σήμερα περαιτέρω απώλειες κατά 4,5% στα 126,3 ευρώ, μετά την ανακοίνωση της Νότιας Κορέας ότι θα ελέγξει τις εκπομπές ρύπων των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων της Volkswagen και της Audi.

Η κίνηση της Σεούλ έγινε μετά τον εξαναγκασμό της Volkswagen από την Αμερικανική Αρχή Προστασίας Περιβάλλοντος να ανακαλέσει σχεδόν μισό εκατομμύριο αυτοκίνητα, καθώς διαπιστώθηκε ότι η γερμανική εταιρεία είχε τοποθετήσει σε αυτά μηχανισμό για να χειραγωγεί τις εκπομπές αερίων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της VW έχει εκφράσει τη λύπη του και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για το θέμα αυτό.

Τα προβλήματα της VW προκάλεσαν, όμως, χθες ανησυχίες ευρύτερα για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και οι μετοχές άλλων εταιρειών του κλάδου δέχονταν και σήμερα πιέσεις. Η μετοχή της BMW κατέγραφε μείωση 1,3% στα 83,3 ευρώ, της Daimler κατά 1,22% στα 70,44 δολάρια και της Peugeot κατά 3,26% στα 14,65 ευρώ.

Share.

Comments are closed.