Οι μονομάχοι και τα σενάρια της επόμενης ημέρας

0

Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων ολοκληρώθηκαν απόψε, οι τηλεοπτικές εμφανίσεις το ίδιο, ενώ από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων προκειμένου να προσέλθουν ανεπηρέαστοι – κατά το δυνατόν – στις κάλπες οι ψηφοφόροι.

Ζητούμενο των μονομάχων η κυβερνητική σταθερότητα

Το ζητούμενο όλων – και κυρίως των δύο μονομάχων για την εξουσία, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, – είναι αφενός η πρωτιά, αφετέρου η κυβερνητική σταθερότητα.

Ωστόσο η κυβερνητική σταθερότητα θολώνει καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε μέχρι τελευταία στιγμή ότι αρνείται να συνεργαστεί με την Νέα Δημοκρατία και επέμενε για επανάληψη της συγκυβέρνησης με ΑΝΕΛ, εφόσον μπουν στη Βουλή, αν και άφηνε παράθυρο για πιθανότητα σύμπραξης με άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Από την άλλη μεριά ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έτεινε κατ’ επανάληψιν χείρα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι θα στραφεί προς τον Αλέξη Τσίπρα για συγκυβέρνηση, εφόσον έρθει πρώτο κόμμα η ΝΔ, βέβαια μετά τις αρνήσεις του Τσίπρα απάντησε πως «δεν θα παρακαλέσουμε κιόλας» και πως θα στραφεί σε άλλες δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι).

Τα προβλήματα του αύριο με τους εφαρμοστικούς νόμους

Το Μνημόνιο έχει ήδη ψηφιστεί, αλλά απομένει η εφαρμογή του και «καραδοκούν» οι εφαρμοστικοί νόμοι κάτι που δεσμεύει το νικητή των εκλογών – όποιος και αν είναι αυτός – και την επόμενη κυβέρνηση, όποιοι και αν μετέχουν σ’ αυτή.

Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει την εντολή διακυβέρνησης, θα έχει να αντιμετωπίσει έναν «δεύτερο γύρο» αντιδράσεων εντός του κόμματός του, μετά την διάσπαση με την Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη. Είναι λοιπόν πιθανό να προκύψει και νέο «αντάρτικο» στην ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων και αυτό να οδηγήσει και σε νέα διάσπαση του κόμματος. Δεδομένου αυτού η κυβερνητική σταθερότητα θα κρίνεται καθημερινά.

Αν κερδίσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα κληθεί να κυβερνήσει σε συνεργασία με άλλα κόμματα, κάτι που έχει ήδη ανακοινώσει. Αυτό φυσικά μπορεί να δημιουργήσει μικρές εσωτερικές εντάσεις οι οποίες δεν θα παίξουν ιδιαίτερο ρόλο.

Προ των πυλών η αξιολόγηση

Μόλις δημιουργηθεί η νέα κυβέρνηση, οι δανειστές θα έρθουν για την αξιολόγηση πεπραγμένων και από την επιτυχή έκβαση αυτής θα κριθεί αν θα ανοίξει και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Ως εκ τούτου, τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και δεν επιτρέπουν αβελτηρίες στη νέα κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνουν μια σειρά από διεθνείς αναλυτές και ΜΜΕ, σε περίπτωση μη επίτευξης κυβερνητικής σταθερότητας, η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες.

«Η Ελλάδα κινδυνεύει να συρθεί σε μια σειρά δύσκολων συνομιλιών για συνεργασίες, που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων για την καταβολή των δανείων από τους πιστωτές και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτή είναι μια καθυστέρηση που η Ελλάδα μετά βίας μπορεί να αντέξει», σημειώνει το Bloomberg.

Ποιος θα είναι ο αυριανός πρωθυπουργός;

Αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας ότι δεν θα είναι «πρωθυπουργός παντός καιρού» και ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να είναι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έχει προκαλέσει σωρεία σεναρίων.

Το BBC επαναφέρει στο τραπέζι το σενάριο συγκυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Γιάννη Δραγασάκη. Σύμφωνα με το άρθρο, μια οριακή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένες και περίπλοκες διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού και ο κ. Δραγασάκης εμφανίζεται ως ο πιθανότερος υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού. «Ως μετριοπαθής, ο κ. Δραγασάκης θα μπορούσε να συνενώσει τα μικρότερα κόμματα και με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, να σχηματιστεί κυβέρνηση» αναφέρει το BBC.

Για τον κ Δραγασάκη έχει αναφερθεί θετικά και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ωστόσο ο ίδιος ο πρώην υπουργός είχε ζητήσει να μην εμπλέκεται το όνομά του στα σχετικά σενάρια.

Τι θα συμβεί αν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία

Το BBC αναφέρεται και στην περίπτωση που νικητής είναι η ΝΔ. Όπως σημειώνει «παραδόξως μια επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά της αντιπολίτευσης θα νιώθει ταπεινωμένος και θα ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή κατά της λιτότητας».

Αυτό το ενδεχόμενο απασχολεί και την Ρηγίλλης αλλά και τους δανειστές. Εκεί αναφερόταν και ο Ευ. Μεϊμαράκης όταν έλεγε ότι ο κ. Τσίπρας «θέλει αυτοφωράκια» πρωθυπουργό προκειμένου να παίξει τον ρόλο της αντιπολίτευσης και να κάνει «αντάρτικο» στην συγκυβέρνηση ΝΔ με άλλα κόμματα.

Αυτά για τώρα. Τα υπόλοιπα από Δευτέρα. Άντε και καλές κάλπες.

Share.

Comments are closed.