Σοκ: Αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ από 50% έως 130% για τους αγρότες

0

Η αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ για τους αγρότες φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο, καθώς το Ταμείο πρέπει να επιβιώσει τα επόμενα χρόνια με πολύ λιγότερη κρατική επιχορήγηση.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι αυξήσεις των εισφορών θα κυμανθούν από 50% έως 130%, και η πληρωμή θα γίνεται ανά τρίμηνο, με δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας, αλλά και πιθανές εκπτώσεις στην περίπτωση που ασφαλίζονται και οι δύο σύζυγοι, είναι αυτά που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο που επεξεργάζονται ο ΟΓΑ και το υπουργείο Εργασίας εν όψει των σαρωτικών αλλαγών που έρχονται με το νόμο του Οκτωβρίου στο ασφαλιστικό των αγροτών.

Η αύξηση των εισφορών θεωρείται αναγκαία μεταρρύθμιση καθώς στο Μνημόνιο αναφέρεται ότι ο ΟΓΑ θα πρέπει να «ζήσει» στα επόμενα χρόνια με πολύ μικρότερη κρατική επιχορήγηση, διαφορετικά ο άλλος δρόμος θα είναι η συγχώνευσή του με άλλο φορέα.

Για το Ταμείο των αγροτών αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιορίσει την εξάρτησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως ώστε η κρατική χρηματοδότηση να πέσει στα επίπεδα του ΙΚΑ.

Η πρόταση που ετοιμάζεται από τη διοίκηση του Ταμείου προβλέπει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Αγροτικού Τύπου» τη σταδιακή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες από το 2016 ως το 2021 παράλληλα με σειρά άλλων ισοδύναμων μέτρων που θα αποφέρουν το 1 δισ. ευρώ, για να παραμείνει ο ΟΓΑ αυτόνομος φορέας ασφάλισης των αγροτών, όπως ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, Γαλλία, Γερμανία κ.ά.

Share.

Comments are closed.