Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν τις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου

0

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η πρώτη φορά που, ενόψει εκλογών, που υπάρχει αδυναμία από πολλούς στην πρόβλεψη του αποτελέσματος. Κάθε τέτοια απόπειρα σήμερα κρύβει κινδύνους καθώς είναι πολλές οι μεταβλητές ιδιαίτερα αυτών των εκλογών. Μεταβλητές οι οποίες, πολλές από αυτές, θα ξεκαθαρίσουν την επόμενη εβδομάδα. Ας δούμε όμως ποιες κατά τη γνώμη μας είναι αυτές οι μεταβλητές που επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Το μέγεθος της απογοήτευσης από την αυτοδιάψευση του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η απότομη προσγείωση των προσδοκιών της κοινωνίας.
  • Το νέο μνημόνιο.
  • Το κλείσιμο των τραπεζών και
  • Η βύθιση της οικονομίας.
  • Την επιρροή του μεταναστευτικού στην ψήφο, καθώς το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.
  • Το μέγεθος της ψήφου προς τη ΛΑΕ.
  • Το μέγεθος της ψήφου προς μη αναμενόμενες κατευθύνσεις.
  • Το αν ο «μεσαίος» και οικονομικά ενεργός κόσμος θα θεωρήσει ότι ο Τσίπρας «τουλάχιστον το πάλεψε απέναντι σε θηρία» και ότι είναι ο μόνος που μπορεί να τα βάλει με τη διαφθορά και τη διαπλοκή
  • Το αν, αντίθετα, η ίδια πληθυσμιακή ομάδα θεωρήσει, λόγω των κλειστών τραπεζών, ότι ο Τσίπρας είναι ανεύθυνος και επικίνδυνος και ότι έβαλε τη χώρα σε μεγάλο και αχρείαστο ρίσκο.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Ν.Δ. θα κριθεί κυρίως από το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που βρίσκονται γύρω της αλλά και δεξιότερα από αυτή (Χρυσή Αυγή, ΑΝΕΛ., ΛΑΟΣ) και ένα «άσχετο» (Λεβέντης), με συνολική δύναμη περίπου 13%, χώρια τις διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΥΤΟ το κομμάτι επιχειρεί άτσαλα να προσεγγίσει ο Μεϊμαράκης κάνοντας το ίδιο λάθος με τον Σαμαρά, δηλαδή να λαϊκίζει ασταμάτητα. Μάλλον ξεχνάει ότι ο κόσμος αυτός έφυγε λόγω μνημονίων και ότι ο ίδιος, αμέσως μόλις ανέλαβε το κόμμα, ψήφισε ένα ακόμη μνημόνιο – και μάλιστα η ψήφος του ήταν καθοριστική. Αν δε η Ν.Δ. εμφανιστεί αδύναμη να χτυπήσει την πρωτιά, ένα τμήμα ψηφοφόρων της θα μπορούσε να πάει σε έναν Τσίπρα «συμμορφωμένο» και απαλλαγμένο από τους «οπαδούς της δραχμής».

ΓΙΑ ΤΟ ΚΚΕ, τους ΑΝ.ΕΛΛ. και τη ΛΑΕ είναι ερώτημα το τι έχει απομείνει ως «αντιμνημονιακό» στην κοινωνία, πόσο βαριά έχει πέσει στον κόσμο η διάψευση της ελπίδας για απαλλαγή από τα μνημόνια ή πόσο την είχε προεξοφλήσει, αλλά και πώς θα λειτουργήσει το επερχόμενο βαρύ κι ασήκωτο πακέτο μνημονιακών μέτρων του Οκτωβρίου.

ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΟΑΡΙΣΤΕΡΑ (Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ), η ρευστότητα και η αδυναμία συνεργασιών απαγορεύει στον χώρο αυτόν να καταστεί πρωταγωνιστής, αλλά σίγουρα παραμένει πολύφερνη νύφη για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Share.

Comments are closed.